Бунт у Семберији: Не дамо да се затрују наша имања

Не дамо укопавање еутаназираних свиња у близини наших кућа! - јасно су поручили мјештани семберског села Градац.

Република Српска 11.08.2023 | 16:53
Бунт у Семберији: Не дамо да се затрују наша имања

“У селу Градац имамо 300 свиња и они на овој парцели хоће да копају јаму гдје ће укопати еутаназиране свиње заражене афричком кугом. Ми се боримо за то да јаму не копају уопште на овој парцели да сваки домаћин на својој парцели укопа своје свиње, јер сваки домаћин овдје нема више од 20-30 свиња”, рекао је Бојан Миловановић из села Градац.

“Тешка ситуација и за општинску и за републичку инспекцију, али морају покушати сељака разумјети, не да нас неко условљава да излазимо на пут и стојимо на 40 степени већ да дође неко да разговара да нађемо некакво рјешење”, каже Обрад Миловановић из села Градац. 

Током протеста, на терен је изашла и полиција, која је окупљенима саопштила да неће бити копања на поменутој парцели и предложила им да се разиђу. 

“Кренули су људи да се разилазе, међутим дошла је екипа Цивилне заштитте као да извиде терен, они су дошли да извиде да ли су се људи разишли да би могли да копају, а сељака да укопају. Ми се снабдијевамо водом из бунара и ако укопају ту свиње ми смо потровани, ми ћемо добити колеру
ми смо готови”, каже Бојан Миловановић из села Градац. 

Страх од ширења заразе је оправдан и тиме што угинуле свиње по 3-4 дана чекају на одвоз, као што је случај у домаћинству Јефтића у селу Градац.

“Двије крмаче су угинули, а чекали смо да дођу надлежне службе четврти дан. Незапамћена катастрофа, вјерујте”, каже Мићо Јефтић из села Градац. 

Да се не би дешавале овакве и сличне ситуације стновници села Градац и Ступањ кажу да су се прије десет дана обраћали Градској управи са молбом да им издају дозволе да сами на својим парцелама обезбиједе локације за укоп.

“Од њих смо добили одговоор да ми радимо свој посао, а они да раде свој. Прије тога су нам одобрили да укопавамо на својим парцелама”, рекао је Бојан Миловановић. 

“Договорили смо се да се све њихове свиње закопају на њиховим земљиштима уз сагласност инспектора и ветеринара који треба то да надглеају да би било што безбједније.”, каже пољопривредник Јово Кићић. 

Како су окупљени саопштили да се неће разићи и да неће дозволити да се копају јаме у њиховом селу. 

“Остајем на овој парцели ако треба три дана и три ноћи. Лећи ћу пред багер и камион, полиција нек ме хапси не дам ја и моји људи из села”, поручио је Бојан Миловановић. 

Пољопривредници су пак свјесни да се угинуле свиње морају закопавати.

“Укопавати се свиње морају, али наћи неко мјесто, а не укопавати на 50-60 метара од куће гдје свиње здраве могу да дођу. То је за мене несхватљиво”, каже Обрад Миловановић. 

У овом протесту нема мјеста политици, а за рјешење су потребни људскост и договор, наглашавају пољопривредници и додају да је пољопривреда је уништена, што ће осјетити сваки грађанин Семберије и Републике Српске.

(БН/Фото: БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Милан

11.08.2023 17:50

Па људи моји Градонацелник Петровиц вас све позвао као људе да то казете представницима Министарства од вас 300 досло 10.И ста сад хоцете да неко други за вас протествује и трази васа права за васе добро.Ви би да сједите куци да се не замјерите СНСД а да неко други ријесава вас проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

11.08.2023 19:32

Колико су вам куце удаљене, није тацно да је 50 метара , има и километар, а неце се укопавати у мјестима гдје је вода на 3 метра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Орао

13.08.2023 22:02

Слобода је скупа и доста пута кроз историју се крвљу плацала ,а ви Давам неко други слободу донесе А ви само господарите ,Сами одаберите Или слободу или робство вјецно пуно успјеха у одабиру

ОДГОВОРИТЕ