"Нема повећања плата": Синдикати пријете протестом

Запослени у јавној управи Републике Српске сваким даном су све ближи опцији изласка на улице и то за двадесетак дана, а на то нас не тјера нико други до челници републичке Владе који настоје да умање обим радничких права.

Република Српска 11.08.2023 | 10:44
"Нема повећања плата": Синдикати пријете протестом

Рекао је то “Гласу Српске” предсједник Синдиката управе РС Божо Марић поводом јучерашње одлуке Владе РС, која је разматрала информацију о активностима у вези са преговорима о закључивању посебног колективног уговора за запослене у органима управе Српске.

Из Бироа за односе са јавношћу Владе РС наведено је да су дате препоруке за даљи наставак преговора у вези са закључивањем тог акта.

- Према нашим информацијама, тај уговор предвиђа мањи обим права од оних које смо имали. Покушавају да сруше достигнути ниво права који је буџетом пројектован. На смањење права нећемо никако пристати - рекао је Марић и додао да ће те ставове поновити на данашњем састанку у Министарству управе и локалне самоуправе РС, са чијим представницима ће разговарати о закључењу колективног уговора у локалној самоуправи, али и у органима управе.

Све је извјесније, наводи он, да ће, ако се њихове информације покажу као тачне, у шта ће се увјерити још данас, заказати сједницу органа Синдиката управе, након чега ће одлучити шта даље.

- Два мјесеца смо преговарали са Владом и хоће да пред нас изађу са документом којим умањују права радника. Све то говори и да финансијска ситуација у републичком буџету није добра - тврди Марић.

За идућу седмицу најављен је састанак представника пет синдиката који су прошле године потписали споразум са Владом Српске у вези са повећањем плата. На том састанку ће, како наводи Марић, донијети одлуку о одржавању синдикалног сабора почетком септембра.  

- Излазак на улице је и даље опција, и то сваким даном све више. Видимо да ни здравствени радници, који лијече људе, немају уплаћене доприносе, док радници у локалним управама и органима управе, те у просвјети, правосуђу и полицији нису добили оно што су се договорили са предсједником РС Милорадом Додиком, а потписали са Владом. Преварени смо, тако да немамо пуно избора - закључио је Марић.

Представници пет синдиката прошле године потписали су споразум о повећању плата са Владом РС, према којем је од јуна 2022. плата повећана за десет одсто, за додатних 100 марака од августа, док је за све запослене који су имали мању плату од републичког просјека она повећана за пет одсто од почетка године.

Према тврдњама синдиката, требало је да услиједи нови раст плата од јула ове године, односно реализација четвртог корака из потписаног споразума.

С друге стране, министарка финансија РС Зора Видовић недавно је за “Глас” рекла да је договор са синдикатима у потпуности испоштован.

- Договорили смо се о три повећања плате и то је испоштовано. У том документу пише да ће се даље разговарати у смислу колике буду могућности. Дакле, све је зависило од тога шта ће се дешавати.

Може да се љути ко хоће, али нема простора за повећање плата. Немамо ни оправдања да повећамо плате у управи. Не би било ни поштено да ми сада енормно подижемо плате у јавном сектору, јер шта ћемо онда са реалним!? - казала је тада Видовићева.

(Глас Српске) Фото:БН

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Коста

11.08.2023 10:52

Шипак значи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

11.08.2023 15:21

Није ово изборна година да се дизу плате.

Name

Будимир

11.08.2023 16:32

Па шта хоћете више буџетлије,леба без мотике,на уштрб нас пензионера,бораца и социјалних категорија Напустите буџетски посао,региструјте своју фирму као што сам и ја урадио па онда исплаћујте плате од 1000 €

Name

Ре

11.08.2023 20:35

Ха, ха, ха. Немају посла па се забављају.

Name

Синдикалци

11.08.2023 10:55

Бас цете насикирати неког.Смијесни сте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ш. К

11.08.2023 10:57

Радник у приватном сектору, у,, тзв,, великим компанија, трзни центри, бензинске пумпе,,,, итд,,, апсолутно нема никаква права,, раде дупло висе сати, прековремени сати,, то се неплацају,,, иако у уговору стоји да се плаца,, раде све од циста ице, бастована, трговца, администратора,, права на паузу немају,, итд, итд,, итд,,,, инспекција рада ту и не улази, све се договоре иза затворених врата,,,,, до када мисле да це им људи бити робови,,,,,,,,, упоредите господо са дрзавних јасли васа права и права запослених у приватним компанијама,,,,,,, све је пролазно, па це и овај зулум проци,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ду

11.08.2023 11:03

Дајте људи доста је више тог миле, морамо га се решити

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОРАД

11.08.2023 11:25

БОГАМИ, ПАРА НЕМА НИ ЗА РЕАЛНИ, НИ ЗА "НЕРЕАЛНИ" СЕКТОР, ПАРЕ СУ ПО СТРАНИМ БАНКАМА И ПРИВАТНИМ ЏЕПОВИМА, ОСТАЛО ЈЕ НЕШТО СИТНИША, ДА СЕ НАРОД ОКО ЊЕГА ГЛОЖИ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Образ

11.08.2023 13:26

Људи са дипломама дрзавних факултета раде по благајнама,цол центрима за минималац или смесне износе.Господа заврси Аперон,Бања Лука Цоллеге итд. добоју посао преко везе па онда као мала плата не исплати се игрице играти за најмање 1300км месецно.Условити рад у јавном сектору претходним искуством у приватном јер вецина ових сто трази никад није радила у приватном сектору И не зна за рад у правом смислу реци.

Name

ре

11.08.2023 13:47

Све банке у БИХ су стране и на седмицном нивоу износе баснословне колицине готовине вани у своје матицне дрзаве... једино банке у БИХ послују са огромном добити, све остало су губитаси... то су нам наси "економски струцњаци" средили...

Name

ре

11.08.2023 11:31

Гдје ће бити повећања плата, треба сељачка банда криминална да вози аута од пола милијарде, а опозиција на сваки њхов криминал и аферу ћути годинама у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

11.08.2023 11:36

Кључно је пријете а коме пријете онима који су их намјестили и плаћају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДНИЧКИХ?

11.08.2023 11:47

Које ви то РАДНИКЕ представљате? УХЉЕБИ ЈЕДНО БЕЗОБРАЗНИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уцитељ

11.08.2023 12:40

За софтвере има пара а за плате нема. Уцитељи су плацени мање од водоинсталатера а одговорност за 20 теро дијеце. Ово је ненормално друство. Даце уцитељи отказ па нека вам цистацице уце дијецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

11.08.2023 15:45

Неморају цистацице.Могу дипл.филозофи, социолози,педагози,филолози и сви они који сатима цувају у приватним вртицима 20 деце за много мању своту.У приватном сектору вазило је нецес ти има ко хоце па су вредни људи напустили овај простор.Ухљебе је тезе отерати ипак тамо се ради.Нецемо пропасти ако нас напусте они који су ванредно заврсавали ону смијурију од Уцитељског факултета у Дервенти, а сада су као неки уцитељи и треба им повецати плате.Кад они деци могу предавати, мозе свако.Пре рата доста уцитеља је имало само средњу сколу.

Name

Срамота

11.08.2023 13:05

Пола радника у јавном сектору је висак.За посао у јавном сектору треба јака веза.Мало сто Вас пола издрзавају радници у реалном сектору сада би јос повецање плате док испијају пет кафа на дан и трацају. Колико разних купљених диплома.Ако Ви изадјете на улице радници у реалном нек блокирају границе.Докле висе да се цека плата, а не заради?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славиша

11.08.2023 13:12

Штрајк почиње у први понедјељак у мјесецу септембру кад крену дјеца у школу,наравно,логично.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па смањите плате

11.08.2023 13:15

овим неспособним функционерима, смањите троскове, аута, дневнице, возаце, за то ми немамо новаца….. Везати функционерима плату са просјецним примањима у РС, па када народ буде висе затадјивао, онда и они могу подици плате. Знаци, смањити плате свим партијским функционерима! Или протести док се ситуација ме поправи! Доста је висе заробљеног зивота у мафијаској дрзави!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.08.2023 16:24

Прво треба смањити број локалних самоуправа(Опстина)за десетак сигурно,ако не и више.Ако је послије рата и било разлога да се неке формирају ,ти су разлози одавно престали.Мјеста за рационализацију има сигурно у свим институцијама,у свим областима јавног живота,то урадите господо и ето простора и за веце плате.

Name

Чуј шеф синдиката Мариц

11.08.2023 13:17

Шеф синдиката био истакнути члан СНСД, зар неко мисли да ће тај партијац учинити нешто за рају

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД пензионер

11.08.2023 13:19

Радници из реалног сектора нипошто не требају да се солидаришу са овима гуликожама.Пореска управа ,фондови пио су највеци опоненти правим радницима,они дозвољавају понашања полодавцима који су раднике довели у незавидан полозај да раде за минималац и мољакају да се уплате доприноси приликом одласка у пензију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

11.08.2023 19:00

Радници из реалног сектора треба да се солидаришу сами са собом, да траже права, плате, социјалну заштиту...да блокирају државу... ,а не да су против других радника

Name

Ре ВРС

12.08.2023 07:51

Ухљебио си себе и своју породицу.Лепо Вам је идете на боловање кад позелите.Сталан посао преко везе.Када добијес отказ неким слуцајем у јавном сектору додји нам у приватни па да видимо са тим размисљањем колико це ти трајати радни оснос.Ово није дрзава ухљеба са добрим сто странацким сто родбинским везама који це уз помоц политицара узењивати људе који одвајају од својих уста за разне пдв,порезе итд да би се теби исплацивале плате.Ти за свој рад претплацен, други потплацен.Ти имас политицаре иза себе као верна гласацка масинерија ,другом нек је Бог у помоци.Дај отказ.Има ко хоце уместо тебе радити за ту плату у јавном сектору.

Name

Ре ре ВРС

12.08.2023 12:21

Значи предлажеш да ми у реалном сектору шутимо, трпимо и ништа не предузимамо.

Name

Ре ре ре ВРС

12.08.2023 16:55

У коментару описала тацно стање ствари.Да је раднике у јавном сектору брига за раднике у приватном ти исти представници би се цули када је рец о њиховим правима.Повецавати плате у јавном, тамо где људи не зараде ни сто тренутно примају је сулудо и разлог новог кредита.Да се разумемо за добра радна места у приватном ти треба исто веза, али таквих послова у приватном је мало.Досла маца И на васа вратанца.Ако јос није доци це.Бице ми зао колико је било зао Вас мене.

Name

Дани

11.08.2023 13:38

Нису заслузили ни то сто добију нико ниста од њих не ради само се сеткају и испијају кафе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М

11.08.2023 14:10

Марићу,ти си дрзак,прече су нове лимузине него усклађивање пензија и повећање плате.

Name

С

11.08.2023 14:11

И, хоћете ли опет за њх гласати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухљеби

11.08.2023 14:48

Какво је то питање?Ако такозвана опозиција би им изасла у испуњавању захтева не треба никада ни доци на власт.

Name

Реалиста

11.08.2023 17:52

А коме ја да протествујем кад радим код приватника?

ОДГОВОРИТЕ