Нема смањења рокова, доприносе уплатити на вријеме

Из Фонда здравственог осигурања Републике Српске данас је саопштено да није дошло до смањења рокова у вези са уплатама доприноса и да је важно да послодавци у складу са законом измирују обавезе на вријеме и да не чекају посљедњи час.

Република Српска 10.08.2023 | 18:59
Нема смањења рокова, доприносе уплатити на вријеме

Из овог фонда су истакли да се одмах по пријему података из Министарства финансија Републике Српске о уплаћеним доприносима на рачуну јавних прихода, те уплате раскњижавају исти дан.

"Напомињемо да ФЗО након уплате доприноса које се врше преко рачуна јавних прихода, то у систему види дан или два од уплате, те је због тога важно да послодавци своје обавезе по основу доприноса измирују на вријеме, а не да чекају посљедњи час", наведено је у саопштењу ФЗО.

Подсјећају да је Законом о доприносима прецизирано да обавезе по основу доприноса настају оног момента када се и исплати плата радницима за текући мјесец.

"Закон је дефинисао да у случају да послодавац не уплати доприносе када и плату, има рок од 60 дана да то учини", наведено је у саопштењу.

Није дошло ни до каквих смањења рокова, те да је  важно да послодавци у складу са законом своје обавезе измирују.

"Када се уплате доприноси, ФЗО одобрава право на здравствено осигурање два мјесеца од посљедње уплате, што је довољно времена за послодавца, а и да радник има континуирано здравствено осигурање", наведено је у саопштењу.

Из Фонда су напоменули да је важно да и здравствене установе освјеже податке у систему, наводећи да су примјетили да то здравствене установе често не раде, па се дешава да осигуранику кажу да нема осигурање.

"Због тога смо још раније обавијестили здравствене установе да је важно да приликом уласка у систем, освјеже податке како би имали тачну информацију да ли је за конкретног осигураника уплаћен допринос или није", наведено је у саопштењу.

Из ФЗО су подсјетили да је осигураницима омогућено да путем интернет странице у линку "е сервис" могу да провјере статус осигурања и да ли се за њих уплаћују доприноси.

(БН)  Фото:БН

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Лактаси

10.08.2023 19:28

А дрзавни лопови могу како желе.Сто не продју по домовима здравља,великим газдама који исплаћују плате у кесу,не погледају оне сто узимају по уговору огромну лову,а не плате порез,дизу добит па Исплацују кес. ...бандо црвена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

11.08.2023 08:38

УКЦ не плаћа редовно доприносе рецимо.

Name

Ипе

10.08.2023 19:47

На пород у Њемачку,тражити азил.Људи раде,нето плата,а онда не изврше уплату за здравство.Значи ово е затвора.Пензионо не могу,да не уплате,јер онда нема пензија,а за раднике,нек иду код приватника и још једном плаћају здравствену услугу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

10.08.2023 20:05

Кад јавне установе плате на вријеме и отплате дугове, онда цу и ја. До тад су ми дразе у мом новцанику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

10.08.2023 20:07

Лако је то рјешит да има воље,ниси уплатио до 15,блокада свих рачуна. Проблем је што знамо да су увезане газде и политика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гога

10.08.2023 20:14

Па наравно да треба уплацивати доприносе тако је у цијелом свјету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Превозник

10.08.2023 20:42

Доприноси морају да се плаћају на вријеме а Министарство просвјете није платило превоз ђака од априла. Од чега да се плате доприноси када држава своје обавезе не извршава на вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радознао

10.08.2023 20:51

Беспотребна политичка медијска хајка која само говори колико су људи функционално неписмени за живот. Редовно провјеравање уплате за доприносе, личне пореске картице, стања финансијских картица за комуналне услуге, итд; то је ваљда нешто што се очекује од сваког функционално писменог човјека данас. Немате повјерења у послодавца, провјеравате је ли вам послодавац уплатио нето дио плате, а не провјеравате је ли уплатио остатак? У ком универзуму живимо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радознао 2

11.08.2023 09:47

Де, реци, матере ти, ста и да провјеравају уплату доприноса? Ако радник у УКЦ или некој другој болници открије да му није уплацено здравствено, ста мозе урадити? Коме да се зали, коме да пријави?? И када би дао отказ и пресао у другу боницу, исто му се писе. То сто ти лапрдас вази за нормалне дрзаве у којима влада ред и закон а не црновијалетску вукојебину у којој је власт најгори криминалац.

Name

Мисо

10.08.2023 21:38

Па ето Ви сте институција ангажујте инспекцију да џабе не примају плату нека приморају послодавце да уплате доприносе ломе се копља преко бједних радника кои раде без плате од Фебруара примјер творнице намјештаја Врбас фирма породице Ћубић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

10.08.2023 21:40

А сто фк борац не плаца доприносе и нико ниста 15год нису платили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

11.08.2023 02:28

Јел' ово важи и за јавне установе,јавна предузећа,или само за реални сектор?Ситну буранију коју циједите на сваком кораку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Партибрејкерс

11.08.2023 02:39

За десетак година неће бити никога да ишта уплати.Пензије ће бити и даље мизерија и то свака три мјесеца.Бједа смо голема.

ОДГОВОРИТЕ