Шесторо погинулих, људи ускакали у океан (ВИДЕО)

У огромним шумским пожарима који су захватили округ Мауи на Хавајима, усмртивши најмање шесторо људи, уништен је већи дио Лахаине, туристичког и привредног средишта у ком живи око 13.000 људи, а расељене су стотине породица.

Свијет 10.08.2023 | 09:53
Шесторо погинулих, људи ускакали у океан (ВИДЕО)

Становници острва су на друштвеним мрежама објавили снимке огромног разарања. 

"Немамо више Лахаину. Нестала је", рекао је становник Марк Стефл за ЦНН. 

Градоначелник Лахаине Ричард Бисен џуниор изјавио је да већина пожара на Мауију још није под контролом. 

Власти су туристима саветовале да напусте Лахаину и Мауи што је пре могуће. 

Гувернер Хаваја Џош Грин је рекао да нема довољно склоништа за дугорочни боравак, као и да су склоништа против пожара доступна на само неколико дана. Замолио је туристе да одложе посету острву.  

 На видеоснимцима из ваздуха приобалног дела Лахаине виде се десетине сравњених домова и других објеката, укључујући и улицу у којој су се окупљали туристи како би обавили куповину и нешто појели. 

Становник Мауија Данијел Саливен испричао је за ЦНН да су призори апокалиптични. Испричао је како се попео на кров куће, у којој живи с децом и гледао како се пламен приближава, а они не могу побећи јер су путеви блокирани. 

Пожар на крају није стигао до његове куће, али је прогутао домове многих његових пријатеља. 

"Ватра је све блокирала, а склоништа у која су људи отишли су морали бити евакусиана јер је пожар захватио и њих. То је била апокалипса. Никада нисмо видели ништа слично", казао је. 

Национална метеоролошка служба је саопштила да је за пожар делимично одговоран ураган Дора, који је пролазио јужно од острва и носио налете ветрова брзине веће од 97 километара на сат.  

Видео: yоутубе/ФОX 10 Пхоениx

(Тањуг) Фото: ЦНН

 

Коментари / 0

Оставите коментар