Писма изасланицима: Притисак на СРБ и увод у врућу јесен

Председник Србије најавио је густ распоред током августа, а у Београду је јуче боравио специјални изасланик Велике Британије Стјуарт Вилијам Пич. Са каквим порукама долазе специјални изасланици и који су аспекти писма које су им упутили поједини политичари?

Србија 10.08.2023 | 09:28
Писма изасланицима: Притисак на СРБ и увод у врућу јесен

Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже да је став Стјуарта Пича на линији традиционалне политике Велике Британије према овом региону.

“Посебно сада, имајући у виду да она више није чланица Европске уније, да наступа самостално, као велика сила, као стална чланица Савета безбедности Уједињених нација, и имајући у виду да је традиционално заинтересована за регион у контексту њене политике према Русији. То је већ два века чињеница и није случајно што је председник Вучић, после разговора, истакао управо билатералне односе, интерес за регион и све скупа. Према томе, треба рачунати у будућности на активан однос Велике Британије у овом региону“, рекао је Миливојевић.

Половином јула одређена је последња рунда дијалога Београда и Приштине на техничком нивоу. Није дошло до помака, а не очекује се да ће бити разговора ни током августа.

На питање шта може да се очекује у контексту дијалога Београда и Приштине од 7. септембра, Миливојевић одговара да уколико не дође до деескалације, можемо бити оптимисти у погледу наставка дијалога.

“Неопходна је деескалација и то је неопходно да се учини на прави начин, дакле не овако фазно или фрагментарно како се то чини, већ да се испослује оно што чини суштину деескалације, а то је одстрањивање свих ових полицијских, параполицијских, РОСУ и тако даље снага, даље стављање по страни ових нелегитимних председника општина, стварање услова за миран живот, престанак репресије и на крају Заједница српских општина. Без тога ја мислим да није могуће да говоримо о деескалацији, о условима за наставак дијалога“, рекао је Миливојевић.

Аспекти писма које су поједини политичари упутили САД, ЕУ и Великој Британији

Парламентарци из САД, Велике Британије и кључних земаља ЕУ у писму специјалним представницима наводе да су забринути због актуелне политике у косовској кризи, а оно што такође наводе јесте то да је превише попустљив став посредника у дијалогу према Србији.

Миливојевић сматра да то писмо има више аспеката.

“Прва ствар коју треба рећи то је наставак притиска на Србију. То је сасвим сигурно из садржаја писма и контекста у коме се оно појављује. Друга ствар која је важна и коју треба истаћи, сада је потпуно огољено да господин Курти има подршку САД. И то сад више није никаква тајна и не мора да буде ни предмет ни политичких процена ни спекулација“, рекао је Миливојевић.

Како истиче, трећи аспект је да су најважнији потписници овог писма председници спољнополитичких одбора, америчког сената, британског парламента и немачког парламента.

Антируски карактер писма

Говорећи о преливању притиска на Србију, Миливојевић каже да познато и да се од раније суочавамо са тим да се две стране увек третирају подједнако.

“Ово писмо иде директно у сусрет томе да се и Србија стави на сто, да се помогне, рекао бих, под знацима навода Куртију, у овом тренутку кад је изложен овим притисцима, и на неки начин апел да се скину санкције са господина Куртија и да се Курти и Србија изједначе у погледу одговорности за наставак дијалога. Због тога кажем да је ово наставак притиска на Србију и увод у једну врућу јесен“, рекао је Миливојевић.

Писмо представља и покушај да се Србија дискредитује у погледу њеног међународног положаја и спољне политике, будући да нема само за циљну групу и циљ Косово и Метохију, већ има и антируски карактер.

"И то се види из тога што су главни потписници, представници из балтичких држава. Дакле, и Украјинци нам се појављују по први пут, што је и на неки начин изненађење, али није, имајући у виду да постоји струја у украјинском парламенту која се залаже за признање Косова и да се залаже за притисак на Србију, везано за политику према Русији“, навео је бивши дипломата.

Покушај да се Србија у сваком сегменту искључи са КиМ

Министарство индустрије, привреде и трговине у Приштини поништило је сертификате о регистрацији и пословању 15 привредних друштава на Косову и Метохији, међу којима је и МТС Д.О.О, а због како се тврди, "докумената супротних уставним принципима".

“Курти покушава две ствари и, нажалост, има подршку. Он покушава прво да спроведе до краја свој политички кредо, а то је да потврди косовску државност макар и силом. Дакле, остваривањем политичких циљева и употребом силе. Игнорисањем права и свега осталог. И друго, да Србију у пуном смислу, у сваком сегменту, искључи се простора Косова и Метохије. Свако српско деловање, свако српско присуство, укључујући ако је могуће и народ. То је Куртијев циљ и то се сад види из ових поступака и око ових роба и око свега овога“, рекао је Миливојевић.

(РТС) Фото: Тањуг

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мирослав

10.08.2023 12:07

Време годисњих и породицног друзења, а овај Пиц зјака по Балкану и узнемирава? И он је некакав изасланик, цега и против кога? Довољно је да си из тамо неке дрзаве, прогласис се за изасланика за нас, и долазис нам у посету, а ми те примимо. Па докле?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

10.08.2023 13:16

Па кад је тако...имаш ли ти породицу... Де мало одмори и ти с њом, а да се и ми одморимо од тебе и твоји досадни коментара...

Name

Порука из врха

10.08.2023 12:41

највеце странке у Њемацкој "ЕУ је пропао пројекат и треба је расформирати"! Погледајте (и сликом и ријеци) у Актуелностима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.08.2023 13:14

Погледај ти како це ти дјеца сутра зивјети и гдје це зивјети, а пусти ЕУ, они и да се расформирају опет це формирати несто друго и бринути о својим интересима

Name

О каквој сили

10.08.2023 17:35

Зборис, зив био?! Јеси ли и ти сисао са ума?!

ОДГОВОРИТЕ