Министар имао пет савјетника, а право на четири

Бивши министар за људска права и избјеглице БиХ, Милош Лучић имао је чак пет савјетника, што је више него што је превиђено Правилником, а неки од њих су добили плату и накнаду, иако нигдје није евидентирано да су уопште били на послу. 

Босна и Херцеговина 10.08.2023 | 08:04
Министар имао пет савјетника, а право на четири

Наводи се ово, између осталог, у извјештају о проведеној финансијској ревизији у Министарству за људска права и избјеглице БиХ за прошлу годину.

Канцеларија за ревизију институција БиХ је у свом извјештају упозорила да један дио рада Министарства нису могли ни провјерити јер је СИПА изузела документацију по наредби Суда БиХ након што је против министра Лучића покренута истрага због постојања основане сумње да је починио кривично дјело злоупотреба службеног положаја.

Ревизори су прецизирали да се документација до које нису могли доћи односи на издатке за путне трошкове, кориштење службених возила, трошкове репрезентације, уговоре о дјелу, издатке за набавку сталних средстава, те двије процедуре јавних набавки.

Заплијењено је и једно службено возило Министарства и два таблета. Комисија за попис сталних средстава утврдила је да у Министарству недостају и два лаптопа за која не постоји службена забиљешку нити документ да су изузета приликом претреса, па је остало непознато гдје се она налазе.

Без обзира на то што пола документације фали и што су ревизори могли да провјере тек мали дио рада Министарства, успјели су да пронађу низ неправилности од непланског трошења новца, до нетранспарентног и непотребног запошљавања по уговорима о дјелу, на које су се издвајале значајне суме буџетског новца.

Подсјећамо, Лучић је ухапшен 6. децембра прошле године, а шест дана касније је поднио оставку на функцију министра за људска права и избјеглице БиХ.

У ревизорском извјештају за прошлу годину наводи се, између осталог, да за три савјетника министра у децембру 2022. године уопште није евидентирано присуство на послу али им је исплаћена плата и накнаде за 10 дана.

Додаје се да је бивши шеф Кабинета министра Лучића, Млађен Божовић, приликом одласка из Министарства, потписао непотпуну евиденцију о присуству на послу, односно за три савјетника није попунио дане присуства на послу уз образложење да их „од почетка мјесеца није видио на послу“.

– Надаље, у истој у службеној забиљешци стоји да бивши шеф кабинета није потписник шихт листе нити има овлаштење за потпис. Међутим, бивши шеф Кабинета министра је у шихт листи за децембар 2022. годину својим потписом потврдио своје присуство до 14.12.2022. године и присуство још три особе запослене у Кабинету министра- наводи се у извјештају ревизора.

Према презентованој документацији, Божовић је 14. децембра прошле године поднио захтјев за исплату отпремнине ради стицања услова за одлазак у пензију, а тај захтјев није чак ни протоколисан. Међутим, неколико дана касније његов захтјев је прихваћен и исплаћена му је отпремнина у висини шест остварених нето плата.

У извјештају ревизора даље се упозорава да Министарство није ускладило број возила по класама како је то дефинисано Правилником, као и да кориштење службених возила није у потпуности усклађено са Правилником који се односи на право на кориштење возила према особама и класама возила. Укупни издаци за употребу службених возила у 2022. години износили су 153.402 КМ и већи су за 31.603 КМ у односу на претходну годину.
Неоправдани трошкови

Ревизори објашњавају да је Лучићево Министарство имало право на кориштење осам службених возила, те 12 специјализованих возила. Право на кориштење возила 24 сата дневно остварују министар, замјеник министра, секретарка министарства и шеф кабинета министра.

У извјештају ревизора упозорава се и на неоправдане трошкове репрезентације министра Лучића у износу од 1.511 КМ.

Издаци за прековремени рад евидентирани су у нето износу од 7.014 КМ и мањи су за 2.153 КМ у односу на претходну годину. Исплате су вршене на основу рјешења министра о накнади за прековремени рад. Највећи износи прековременог рада се односе на признате сате возачу замјеника министра и возачу министра.

Према наводим ревизора, Министарство је дало скоро 290.000 КМ за обављање послова по уговору о дјелу, што је 70.000 КМ више у односу на претходну годину.

Занимљиво је да је буџет планиран за ове намјене износио 240.000 КМ, из чега произилази да је 50.000 КМ потрошено неплански.

– У току године, путем уговора о дјелу, било су ангажоване укупно 33  особе. Током цијеле 2022. године биле су ангажоване три особе по основу уговора о дјелу на пословима, медијске сарадње (20.090 КМ), стручне подршке (13.829 КМ) и консултантским пословима (14.400 КМ) – наводи се у извјештају.

Додаје се да је једна особа која је била на позицији савјетника министра, након престанка радног односа, почетком 2021. године, због испуњавања услова за пензионисање, наставила ангажман у Министарству путем уговора о дјелу пружајући стручну помоћ и подршку раду Кабинета министра из области правне струке до дана престанка мандата министра уз мјесечну накнаду од 2.200 КМ.

– Дакле, и поред чињенице да су на одређено вријеме била запослена четири савјетника министра, колико је систематизовано важећим Правилником, Министарство је ангажовало још једну особу у функцији савјетника у Кабинету министра по основу уговора о дјелу и у току 2022. године исплатило укупну накнаду од 25.193 КМ – упозорили су ревизори.
Уговори о дјелу и по 18 година

Истичу да су, такође, биле ангажоване и особе од једног мјесеца до 11 мјесеци на пословима: превођење (13.323 КМ за десет мјесеци), кадровски послови (13.200 КМ за 11 мјесеци), праћење тока мигрантске кризе – Кабинет министра (9.800 КМ за седам мјесеци), административно технички послови (8.400 КМ за седам мјесеци), лекторисање једне особе током три мјесеца (2.225 КМ) и друге особе током девет мјесеци (7.315 КМ), консултант (2.400 КМ за два мјесеца) и медијско праћење (три особе уз једнократну накнаду од по 500 КМ). У регионалним центрима је било ангажовано шест особа на пословима праћења пројеката током цијеле године и једна особа током седам мјесеци.

– Од напријед наведених, четири особе су биле ангажовање једним дијелом године по уговору о дјелу, а затим запослене у Министарству на радним мјестима државних службеника на одређено вријеме уз сагласност Агенције за државну службу БиХ – истиче се у извјештају ревизора.

Додаје се да је ангажман по основу уговора о дјелу у Министарству присутан у дужем временском периоду, а предмет уговора нису једнократни конкретни послови што за посљедицу има неусклађеност са прописима и нетранспарентно запошљавање.

Ревизори су упозорили и на то да се против Министарства води неколико судских поступака везано за радне спорове особа које су биле ангажоване по основу уговора о дјелу у претходном периоду.

Оно што је занимљиво јесте да је Министарство тужила особа која је била ангажована путем уговора о дјелу чак 18 година и то на мјесту управника у Избјегличко-прихватном центру Салаковац и Реадмисионом центру у Салаковцу. Суд БиХ је пресудио у корист те особе, наводећи да се тужитељ налазио у фактичком радном односу са Министарством.
Без именованих заступника

Већ дужи временски период Канцеларија агента Савјета министара БиХ пред Европским судом за људска права нема именоване заступнике већ наведену дужност обнашају вршиоци дужности заступника именовани од стране Савјета министара БиХ. Активности на именовању заступника, које трају од 2019. године, нису окончане, а због различитог тумачења или нејасно утврђених одредби о трајању мандата и поступања Министарства је поднесена тужба.

(Српскаинфо) Фото: Фена

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

W

10.08.2023 08:17

Све лопови

ОДГОВОРИТЕ
Name

На примјер..

10.08.2023 08:33

..милету и сличним неби помогло ни сто савјетника

Name

Борац

10.08.2023 09:25

Па бурле има 17 савјетника,толико предмета није имао на факултету.

Name

Ре

10.08.2023 09:43

Ипак је он струдирао 12 година тако да је морао ангажовати и додатног савјетника мисицу Марину Шевкушић. Будући да је Мариница добро свјетовала министра, остала четири савјетника су били сувишни и непотребни на државној сиси

Name

Ре

10.08.2023 10:05

Министар са куповном дипломом. Шта очекивати од таквих, без звања и знања?

Name

Мислим

10.08.2023 08:21

Да је бескорисно будале савјетовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

10.08.2023 11:13

И ко ће одговарати за потрошене паре?

Name

Јоде

10.08.2023 08:40

Зна ли можда овај дебели кад ће ускладјивање пензија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.08.2023 11:14

Идуће године. Пред изборе.

Name

Тузлак

10.08.2023 08:42

Раставили га на просте факторе. Имао сам прилику упознати га. Није ми се свидио. Надобудан, а сарадници му се увлаче у д***.. Дегутантно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сат

10.08.2023 08:43

Сат му стоји да буде лепи, инаце има мобител, тамо такодје гледа колико је сати, а мозда и мама назове

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПА ТАКО ИДЕ

10.08.2023 08:56

ГЛУП НАРОД, ГЛУП МИНИСТАР. "СПАСАВАЈУ САВЈЕТНИЦИ"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурле

10.08.2023 08:58

То смеце треба затворити и да врати све и једну марку сто је отео од народа. Примитивац се доцепо власти па удри по народним парама. Да ми је видјети лобање тих "савјетника" ако су њуске као у ове сподобе онда су за контејнера

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рефа

10.08.2023 09:05

Професор математике га није волио, зато је слаб са бројкама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахх

10.08.2023 09:32

Па нозе свак бити министар, дибијес савјетнике и у јавности примјенис тудју памет, добра свота парица у дзеп и боли их уво

Name

Ре Ах

10.08.2023 11:16

Да је бар тако. Али и већина савјетника везе нема. Углавном купљене дипломе, без стажа и не долазе на посао.

Name

Пера

10.08.2023 09:32

И шта ће на крају бити, ЈЕДНО ВЕЛИКО НИШТА! Овдје се ради све смошљено ДОК МИ ОВО ПРАТИМО НА ПОРТАЛИМА ИЗА ЛЕЂА НАМ СЕ ДЕШАВАЈУ СТВАРИ ПЕТ ПУТА ГОРЕ И РУЖНИЈЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђоле

10.08.2023 09:32

Чуј пет савјетника. Па шта је он радио, ништа. Јебо ти тог министра коме требају савјетници. Значи добијају радно мјесто и плату као награду, што и јесте случај, а онда удоми још пет полтрона уз себе, а нико појма нема ни о чему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ћорак

10.08.2023 09:38

Паметном нетреба савјетник само глупи требају савјетнике јер су дипломе купили .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сикс

10.08.2023 09:43

Па добро, што онда нису похапшени, процесуирани и спаковани у Фочу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али

10.08.2023 11:03

Несмију се они хапсити то су сигурни подобни гласациии гласацка масинеријаааа без знањаа без морала оглодали дрзавни будзет у све3 торааа са торовидјамаа коза носстра хара од 1990 годинс до данас са полипцимаа из медј заједнице!! За наук! Како се опљацкала дрзава и народ у рату и постратно! Пљацка стољеца! Лопови по институцијМа дрзавним!

Name

Зоом

10.08.2023 09:49

Цуј министар.....кретен као и онај ко га је предлозио и прихватио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.08.2023 11:18

Несицев кадар,исти су.

Name

Боро

10.08.2023 10:59

Кола се сломила на овом билмезу, који се играо министра, иако не би могао бити ни чобан. Чињеница је да је аматер ситни џепарош, ни близу великим лоповима попут Бурле и осталих. Зато ће у прдекану а велики лопов за Председника РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнез

10.08.2023 12:45

Божовић је професионални криминалац ? Гдегод је радио остаје нејасно чим се све бавио

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

10.08.2023 13:49

Кад је глуп као тоцак тај пети ради као саптац иза завјесе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасно

10.08.2023 17:01

Сто висе оних који те саветују знаци:Ниси довољно квалификован,образован и немас радног искуства за функцију коју обнасас.Ста реци висе!Народни новац у врећи без дна и она народна како коловодја тако и остали у колу.Зато толико без осигурања а послодавци и фирме могу како хоце.Дрзавне институције а посебно Инспекторати раде по нарудзби то је знано и деци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.08.2023 19:23

Уведи и 115 ако хоцес поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карикатура

10.08.2023 21:44

Од Министра🤮

ОДГОВОРИТЕ
Name

Процитао само наслов

13.08.2023 11:40

Није ми намера да подценим некога и нецији рад али са толико "саветника" свако мозе бити министар нецега.

ОДГОВОРИТЕ