Изливање ријеке Драве дуж цијелог тока, стање озбиљно

Река Драва излива се дуж целог свог тока и стање је озбиљно, изјавио је данас заменик жупана Вировитичко-подравске жупаније и начелник штаба цивлине заштите Марио Клемент.

Регион 09.08.2023 | 18:18
Изливање ријеке Драве дуж цијелог тока, стање озбиљно

"Имамо рекордно високе водостаје, али вода не прети стамбеним објектима. Насипи издржавају. Кроз који сат врх воденог таласа проћи ће кроз мерну станицу Врбовка и очекује се водостај 700 центиметара, а највећи икада измерени до данас био је 688", казао је Клемент, преноси портал Индеx.

Према његовим речима, дежура се 24 сата, ангажоване су екипе предузећа Хрватске воде, мештани и волонтери. Он је потврдио да се Драва на више места излила у Крижници, Новом Градцу и Капинцима, али да се ради о пољопривредним површинама и викендицама.

Каже да је насеље Крижница тренутно одсечено јер скела не функционише, а висећи пешачки мост није у употреби из безбедносних разлога. На мерној станици Терезино Поље водостај је јутрос у седам сати износио је 314, док је на станици Врбовка још јутрос био 669 центиметара.

"Вода се излила читав километар и стигла до два у насеља. Становнике снабдевамо у сарадњи са штабом цивилне заштите општине Питомача", рекао је Клемент.

Навео је да је ситуација под контролом на још две критичне тачке у Вировитичко-подравској жупанији - код Новог Градца у општни Градина и у Капинци у општни Сопју.

Из штаба цивилне заштите упућен је апел грађанима да не прилазе насипима постављеним за одбрану од поплава, да не паркирају своја возила поред њих и да се не пењу на насипе и мостове да фотографишу поплаве.

"Пазите на своју безбедност, ниједна фотографија није вредна тога да страдате или направите оштећење на насипу које ће проузроковати изливање реке на околно подручје", поручили су из штаба цивилне заштите Вировитичко-подравске жупаније.

(Тањуг) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Xxxx

09.08.2023 19:33

Е сад би Добро досап јос један цунами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаааа

09.08.2023 22:06

Ето вам и олуја и за дом спремни сад па узвикујте,има Бога види све и кажњава све редом пургери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет

10.08.2023 00:09

Се радујете тудјој несреци