Грчка полиција блокира путеве и претреса хотеле

Бед блу бојси били су означени као претња у извештају на 27 страна

Свијет 09.08.2023 | 10:04
Грчка полиција блокира путеве и претреса хотеле

Грчка полиција је покренула интерну истрагу о догађајима у Атини, када је у сукобу чланова навијачких група уочи утакмице АЕК-а и загребачког Динама убијен 29-годишњи навијач грчког тима. Грчки портал Катимерини објавио је у свом тексту да је тамошња поддирекција полиције задужена за борбу против насиља на спортским теренима пре утакмице поднела извештај о Бед блу бојсима на 27 страна. Претња је била позната и означена, али се у пракси није деловало у складу с тим, наводи Катимерини.

Истрага би требало да се бави пропустима грчке полиције која није спречила долазак Динамових навијача у Атину, иако је о томе била упозорена од стране хрватских и црногорских колега најмање два дана унапред.

Истрагу ће водити полицијски генерал-пуковник Елефтериос Гарилас, који ће истражити и зашто атинска полиција није успела да заустави хулигане упркос забрани доласка гостујућим навијачима на утакмицу против АЕК-а.

Грчки министар за заштиту грађана већ је, иначе, затражио смене седам високих официра полиције.

Утакмица је требало да се одигра у ОПАП Арени у атинској четврти Неа Филаделфија, где је и избио сукоб у којем је убијен грчки навијач. Због овог сукоба УЕФА, под чијом се ингеренцијом одиграва Лига шампиона, одлучила је да одложи утакмицу.

Поддирекција грчке полиције за сузбијање насиља на спортским теренима обавестила је полицијску управу с три документа у којима се преноси податак хрватске Сигурносно-обавјештајне агенције да "готово 100 навијача загребачког Динама планира отпутовати у Грчку, где ће их угостити грчки навијачи или ће одсести у смештајним јединицама унајмљеним путем платформе Аир б'н'б".

У порукама хрватске агенције грчкој полицији стоји и да су навијачи АЕК-а обавештени о овим доласцима, као и да се организовано окупљају у близини ОПАП Арене.

Упозорење стигло и од Црногораца

Упозорење је стигло и од црногорских власти јер су хулигани путовали кроз ту државу, али конвој њихових аутомобила до Грчке је прошао без заустављања.

Неке од њих полиција је приметила на наплатној рампи Елефсина, док се неколико њих зауставило у Киату, северозападно од Коринта. Одатле су се поделили у мање групе и отпутовали у Атину својим аутомобилима или градском железницом.

Највећи део групе путовао је с око 25 аутомобила до станице "Ирини" на линији 1 атинског метроа, где су се сусрели с навијачима Панатинаикоса, с којима су у пријатељским односима.

Одатле су споменутом линијом путовали до станице "Пефкакиа" и затим се окупили код ОПАП Арене испред које су се у понедељак увече и сукобили с навијачима АЕК-а.

Снаге интервентне полиције стигле су тек након ерупције насиља у којој је навијач АЕК-а избоден ножем и недуго након тога умро. Повређено је осам особа, међу којима и хрватски хулигани.

Настављена хапшења

Укупно је приведено 98 особа које се доводе у везу с инцидентима – 84 Хрвара, један Аустријанац, један држављанин БиХ, један Албанац, један Немац и два Грка. Неки од повређених су под полицијским надзором у болници. Од свих се узима узорак ДНК у покушају да се идентификује починилац убиства 29-годишњег грчког навијача.

Ухапшен је и 19-годишњи хрватски држављанин Д. П., који је покушао да напусти Грчку, али је заустављен на граничном прелазу Какавија.

Најмање 50 учесника у инцидентима налази се на слободи, објавио је Катимерини, наводећи да је због тога полиција поставила блокаде на државним путевима и на границама, као и да претреса куће и хотеле.

Грчка полиција ухапсила је још пет Хрвата који су намеравали да се укрцају на брод како би отпутовали у Италију и потом стигли до Хрватске, јавио је ЕРТ њуз.

Још седам Хрвата ухапшено је на Евзонију, а у комбију којим су путовали пронађени су ножеви и палице. Против њих нису пронађени докази о умешаности у инциденте, али су задржани у притвору и биће приведени тужиоцу.

Извештај поддирекције грчке полиције на 27 страна

У извештају на 27 страна који је пре утакмице са АЕК-ом припремила Поддирекција грчке полиције за борбу против насиља на спортским теренима наводи се да су Бед блу бојси навијачи загребачког Динама, да су познати по насилним акцијама и повезани са неонацистима. Како наводи Катимерини, "претња је била позната и означена, али се у пракси није на то реаговало".

"Од година свог оснивања, БББ тим је био активан како у фудбалском хулиганизму, тако и у питањима од геополитичког, па чак и верског интереса“, пише у документу у који је увид имао Катимерини.

У извештају су забележени и напади ножевима, палицама, ракетама и молотовљевим коктелима. У истом извештају о анализи ризика истиче се да се очекивао долазак око 100 организованих навијача хрватског тима у Атину, иако из безбедносних разлога нису добили карте за меч против АЕК-а.

"Они су опседнути елементом национализма који поставља њихов национални идентитет као највиши идеал. Сматрају их најтврдокорнијим навијачима у Европи (категорија РИЗИКА), како због физичког тако и вокалног застрашивања које изазивају, док се у њиховим редовима налазе људи описани као 'скинхедси', што потврђује њихов фашистички и расистички став", напомиње се у полицијском извештају о анализи ризика.

(КАТХИМЕРИНИ.ГР, ХРТ, ЕРТ) Фото: Спорт.ба

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ОЗНА

09.08.2023 11:39

Касно Марко,на Косово стиже.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ватикан

09.08.2023 13:54

стити устасе јебо их папа кои им даде неовисну дрзаву