Моззарт поново уз кориснике Сигурне куће у Модричи

У оквиру свог друштвено одговорног рада, компанија Моззарт наставља да проводи акцију "Стоп насиљу над женама" широм БиХ. У претходном периоду обишли су бројне Сигурне куће широм наше земље и пружили им подршку у раду.

Република Српска 08.08.2023 | 17:54
Моззарт поново уз кориснике Сигурне куће у Модричи

Прошле године су упутили новчану донацију Сигурној кући у Модричи, али то је био тек почетак њихове сарадње у борби против насиља над женама. Овог пута им је из Моззарта стигла донација намјештаја, постељине, посуђа и средстава за хигијену.

Боравак жртава насиља изискује стално обнављање покућства како би били задовољени сви животни услови особа које ту бораве. Њихова добробит и угодан боравак у Сигурној кући су наши приоритети, али је стандард животних услова тешко постићи уз општа поскупљења. Због тога нам је ова донација и више него добро дошла, а посебно изражавамо велику захвалност компанији Моззарт за континуирану сарадњу, будући да су и у претходном периоду препознавали потребе жртава насиља које збрињава наша Сигурна кућа- каже Гордана Видовић, директорица Удружења грађана "Будућност" Модрича.

Сигурну кућу у Модричи води Удружење грађана "Будућност" већ 23 године. За то вријеме били су уточиште за више од 3.500 жртава породичног насиља, међу којима је било око 130 дјеце без родитељске пратње. С обзиром на важност племените мисије којом се баве, донација им, кажу, стигла у прави час.

Боравком у Сигурној кући све жртве насиља добијају бесплатно правно и психосоцијално савјетовање. Врши се надзор над исхраном, хигијеном, пружа им се здравствена њега, организују радно-окупационе активности, едукација жена, пружају помоћ и подршку школарцима у учењу, а сви имају физичку заштиту 24 часа дневно.

У сарадњи са стручњацима, чланови Удружења "Будућност" организују радионице за превазилажење траума и психотерапијски рад са жртвама породичног насиља.

У Сигурној кући у Модричи раде са корисницама и на економском оснаживању кроз едукативне програме. Тако их уче како да израђују накит, осликавају разне предмете, декупаж и оригами технику. У оквиру пољопривредне задруге "Еко-будућност", чији су суоснивач, жене уче бављењу пољопривредом, те им помажу да добију грантове и тиме се економски осамостале.

То је, кажу, посебно важно јер се жене које су економски зависне често враћају насилнику, али и у Сигурну кућу због немогућности да самостално зарађују.

Ова, као и бројне друге сличне установе, тешко долази до средстава за рад.

Наиме, 70 посто финансија за мјесечно збрињавање обезбијеђује ресорно Министарство, а 30 посто иде на терет локалне заједнице одакле жртва долази. Међутим, дешава се да те исплате касне, па је тешко у међувремену да Сигурна кућа несметано ради. Због тога, кажу, не би могли функционисати без помоћи донатора.

-При поновној посјети Сигурној кући у Модричи, увјерили смо се да је наша претходна донација стигла у праве руке. Стога смо, како смо прошли пут и обећали, наставили да им пружамо подршку у раду. Имамо заједничку мисију којом желимо зауставити насиље над женама у БиХ, а на томе ћемо наставити да радимо у наредном периоду и у сарадњи са другим Сигурним кућама широм наше земље- каже Селма Салкановић, руководилац Дирекције корпоративних послова Моззарта.

Ова племенита акција дио је пројекта "Стоп насиљу над женама" коју компанија Моззарт проводи у сарадњи са Агенцијом за равноправност сполова БИХ и Гендер Центром Федерације. Донације су до сада упутили бројним Сигурним кућама у БиХ, а подршку у тој мисији су им пружила велика имена бх. спорта.

(ПР)

Коментари / 0

Оставите коментар