„Ратарство“ јефтиније од стана у Бањалуци

Захваљујући Влади Републике Српске имовина предузећа „Ратарство“ из Нове Тополе моћи ће да се купи за мање новца него стан у Бањалуци или прецизније за свега 215.640 КМ, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 08.08.2023 | 12:34
„Ратарство“ јефтиније од стана у Бањалуци

Подсјећамо, Влада РС је 2019. године исказала интерес за куповину "Ратарства" да би онда четири године повјериоце овог предузећа држала у агонији док су се у његовом кругу константно дешавале пљачке.

Повјериоци су за то вријеме чекали да Влада донесе одлуку о куповини овог некадашњег гиганта, док је имовина предузећа пропадала, пљачкана и уништавана да би коначно у мају ове године донијела одлуку да ће ићи у продају.

Наиме, земљиште, објекти и опрема „Ратарства“ сада су оглашени на продају, њихова процијењена вриједност је 431.280 марака, а повјериоци су одлучили да имовина овог предузећа не може бити продата за мање од 50 одсто те процијењене вриједности, односно испод 215.640 КМ колико отприлике вриједи трособан стан у Бањалуци.

Како је појашњено у огласу, земљиште и објекти предузећа се налазе у Новој Тополи, док се дио налази у Мрчевцима и Крнетама на подручју лакташке општине.

Како сазнајемо на продају је понуђена управна зграда, једна црпна станица, те око 90 дунума земљишта.

Ово је прва јавна продаја имовине „Ратарства“, а заинтересовани понуде могу послати најкасније до 5. док ће отварање понуда бити организовано 8. септембра.

У „Ратарству“ је само пет година након што је издвојено из ПИК-а “Младен Стојановић” покренут стечај.

Од 2008. године траје стечајни поступак, а обиљежила га је немогућност издавања земљишта у закуп, преварени радници и опустошена имовина уз богаћење појединаца.

Од покретања стечаја промијенила су се четири управника, али стечајни поступак још није окончан.

Стечајни управник Радомир Предојевић прецизирао је у јануару ове године да је 8.000 хектара земљишта „Ратарства“ поново у власништву Републике Српске.

(Цапитал) Фото: Агенције

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Оли

08.08.2023 12:46

Ето народе да се види како Баја раскућава околину свга родног села па да се не чуде други сто се не улаже...🤬

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Ронхил, дугачки

08.08.2023 13:10

Морам наћи неку будалу да купи за мене, да се не експонишем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурле

08.08.2023 13:11

Овај назовимо "стецајни управник" прије рата био помоцни радник и истоваро брасно и сецер у "Малпреху" послије рата купио диплому и ето ти "нове елите". Сад не мозес прицат са њим, "факултетски образован" . Јадна мајко на сто це ово изаци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

08.08.2023 14:59

И то ће купити проинтер тачније баја за своју фамилију,гладни су земље,нека се наједу јер неће моћи однијети са собом кад му прекрсте(прекриже)руке

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА АРСУ,

09.08.2023 12:41

Јесу ли баш теби рекли да ће они купити, или ти мораш нешто лупити?

Name

Стан

08.08.2023 19:45

Кад останес без посла у граду не мозес грицкати зидове.Земља даје храну.Све пренапухане цене станова.Ко има паре осим мафије за куповину?Дати знатну своту новца за стан у Београду или Б.Луци да би радио за минималац или максимално 500еура.

ОДГОВОРИТЕ