Обијена црква у Сувом Долу код Косовске Митровице

Непозната лица обила су током ноћи цркву посвећену Светој Петки у Сувом Долу потврдио је за Косово онлајн протојереј Далибор Лазић који је први затекао обијена врата и позвао полицију.

Србија 08.08.2023 | 11:47
Обијена црква у Сувом Долу код Косовске Митровице

Данас се у Сувом Долу обележава сеоска слава, Света Петка Трнова у народу позната као Света Параскева, и на сам дан славе мештане су приликом доласка на јутарњу литургију сачекала обијена врата цркве која је посвећена управо овој светитељки.

Ово је други инцидент у само три дана који се десио у овом мешовитом насељу надомак Северне Митровице.

Лазић каже да је одмах након што је видео обијена врата позвао полицију, али и да ово није први пут да је ова црква на мети вандала.

“По ко зна који пут се ово дешава и управо због оваквог вандализма смо и променили врата на цркви која су била оштећена. Обавестио сам полицију која је дошла након 45 минута. У самом храму није било неког превртања и скрнављења. Отворене су царске двери, кутија где се налази новац и где се налазе свеће”, рекао нам је Лазић.

Он посебно напомиње да је велики број верника и данас на велики празник дошао на литургију упркос свим догађајима који се дешавају ових дана.

“Хвала Богу, знали смо да ћемо данас одржати литургију макар и испред цркве, уколико буде дуже обављен увиђај. Уздамо се у Бога и у Божју помоћ да ће нас сачувати. Ми смо имали и 5. августа немили догађај када су на амбуланти у Сувом Долу исписани графити ОВК”, подсећа Лазић.

Упкос радосном дану који је данас окупио вернике у овом месту Лазић каже да се осећа забринутост и немир.

“Данас је радостан дан за ово село, али код народа и деце не можеш да видиш радост. Ми смо имали и пре неколико дана када су цркву помињали у негативном контексту и после петнаестак дана се остварило да обију сам храм”, казао је Лазић.

Упркос томе што је догађај додатно онеспокојио мештане, јер је у Сувом долу пре два дана освануо и графит "УЧК", што је унело узнемирење међу међу становнике тог насеља, данашњој литургији и прослави сеоске славе присуствовало је више од тридесет људи.

(Косово онлине) Фото: Косово онлине

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Оракле

08.08.2023 13:08

Требало је вец одавно "преузети ствар у своје руке" јер ЕУ постоји јос само формално, са својим институцијама у Бриселу. ЕУ фактицки нема висе никакав политицки кредитибилитет на свјетској политицкој сцени. Због те цињеице стоји иза ЕУ јос само УСА, потпуно сама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.08.2023 20:46

Питати су народ само један корак испред животиња, тако је рекао један италијански карабињери који је био у мировној мисији. Страшно се разочарао у тај народ и брзо напустио Косове. Није могао гледати неправду према Србима коју чине.