Велике промјене у 120 школа у Србији од септембра

У 120 одељења основних и средњих школа од септембра се уводе додатни часови физичког васпитања, чиме почиње пилот-пројекат "Свако дете има право да одраста здраво" који реализују министарства просвете, спорта и здравља.

Србија 08.08.2023 | 09:13
Велике промјене у 120 школа у Србији од септембра

Као аларм за реализацију овог пројекта наведен је пораст броја деце која имају проблема са кичмом, гојазношћу, равним табанима, моториком... И обавезни систематски прегледи првачића сваке године покажу забрињавајуће резултате. Педијатри упозоравају да се деца све мање баве спортом, а све више седе за рачунаром или таблетом, не играју се у природи и не трче, и то има последице по њихов развој и одрастање.

Резултати најновијих истраживања по којима свако пето дете има лоше држање тела, свако четврто је гојазно, а 70 одсто деце школског узраста се не бави спортским активностима ван школе, подстакли су и Савез наставника физичког васпитања да затражи да ђаци кроз целу основну школу овај предмет имају сваки дан по један час. Они захтевају и укључивање наставника физичког у наставу фискултуре у нижим разредима. Иначе, ђацима од првог до четвртог разреда физичко васпитање држе учитељице и оно се углавном своди на заједничке вежбе или играње у дворишту школе.

- Предлог је да у првом и другом разреду основне школе три часа држе наставници разредне наставе, а два преостала часа наставници физичког, а у трећем и четвртом обрнуто - навели су у овом Савезу. - Овакав начин би допринео и да се умањи евентуални стрес који ученик доживљава приликом преласка са разредне на предметну наставу.

Савез наставника физичког предложио је и да се у одељењима која имају више од 25 ученика, настава фискултуре држи у две групе, као што је случај код осталих предмета са наставом практичног карактера.

Све то било је повод да се размишља о увођењу већег броја часова физичког васпитања у школе, а као зачетак те идеје покренут је пројекат "Свако дете има право да одраста здраво" којим ђаци добијају два додатна часа физичког васпитања. Тако ће основци имати физичко пет пута недељно, а средњошколци четири пута.

- Идеја пројекта је да се унапреди физичко васпитање деце и њихово здравствено стање које ће се пратити редовним систематским прегледима - рекла је Татјана Медвед, председница Пододбора за спорт Народне скупштине. - Засад су пројектом обухваћене школе у којима се настава одвија у једној смени. Учествује 70 одељења од првог до четвртог разреда, 30 од петог до осмог и 20 одељења средње школе. Министарство просвете је одлучило да је то најбољи модел како би могли да крену у припрему за имплементирање на цео систем од школске године 2024/2025. године.

Према плану који су направили представници три ресора - просвете, здравља и спорта - пратиће се здравствено стање деце и то тако што ће се увести спортски лекарски прегледи, који ће осим основног прегледа подразумевати и обавезан ЕКГ и крвну слику, јер су то параметри из којих могу да се узму значајни извештаји и прати здравље деце.

Циљ је да се сви лекарски прегледи обаве у школама, односно да школа осим образовања организује и спортске прегледе.

(Новости) Фото: Н. Карлић

Коментари / 0

Оставите коментар