Трговска гора је међународни проблем и преседан

Представници удружења грађана, невладиних и омладинских организација регистрованих у Козарској Дубици потписали су данас Декларацију о спречавању одлагања радиоактивних и других опасних отпада у близини државних граница с циљем позивања европских земаља и институција да стану уз грађане са обје стране ријеке Уне јер је ријеч о међународни проблему и преседану.

Република Српска 07.08.2023 | 14:31
Трговска гора је међународни проблем и преседан

Представницима невладиног сектора у Козарској Дубици обратио се предсједник Удружења грађана "Грин тим" из Новог Града Марио Црнковић, који је истакао да ситуација у вези изградње одлагалишта радиоактивног отпада траје 23 године.

"Грађани су своје `не` рекли већ више пута и на различите начине, протестима у БиХ, Хрватској и Словенији, али је сада крајње вријеме да јасно декларишемо наше ставове у форми декларације", рекао је Црнковић новинарима.

Он је нагласио да је јако важно да се и у формалном ставу изрази противљење одлагању радиоактивног и других опасних отпада на подручју Трговске горе.

"Важно је да будемо свјесни одговорности у којој се ми сада налазимо јер уколико се овдје уз ријеку Уну деси одлагање радиоактивног и других опасних отпада, то ће значити да се то исто може десити на граници Њемачке и Швајцарске, Русије и Украјине. То је међународни проблем и међународни преседан", рекао је Црнковић.

Према његовим ријечима, потребно је децидно и јасно поступање институција БиХ с обзиром да грађани не могу бити задовољни досадашњим резултатима.

"Гдје је наша дипломатија? Гдје је конкретизација резултата истраживања и мноштво питања која се могу и морају завршити?", упитао је Црнковић и додао да БиХ дипломатија није урадила довољно, јер БиХ уз себе можда има три земље, а требало би најмање 33.

Црнковић је навео да је ово простор гдје грађани показују да могу и знају дјеловати у оквиру својих могућности и у складу с тим невладин сектор ће дати свој допринос да БиХ, Република Српска и Федерација БиХ, добију могућност да кажу "не" на међународном нивоу.

Према његовим ријечима, експертски тим БиХ је направио задатке које је спустио на ентитетске нивое, те су сада потребна истраживања на терену, док је правни тим израдио стратегију, те је потребна адвокатска кућа која ће заступати интересе БиХ.

Црнковић је навео да је Хрватска већ издвојила 830.000 КМ за заговарање и правно заступање интереса Хрватске.

"Не знам шта БиХ чека и крајње је вријеме да се ова прича уозбиљи и подигне на сасвим виши ниво", закључио је Црнковић.

Предсједник Удружења младих "Прометеј" у Козарској Дубици Драган Влајнић сматра да је потребно борити се свим правним и друштвеним средствима како би се одбранио сјеверозападни дио Републике Српске и БиХ.

"Став свих наших грађана јесте да се ујединимо заједно и ово је питање које мора поништити све разлике које постоје међу грађанима, јер је ово заиста опасно по животе грађана и представља кршење људских права", рекао је Влајнић.

Предсједник Скупштине удружења "Еко Моштаница" из Козарске Дубице Живко Гога рекао је новинарима да је Хрватска одабиром Трговске горе за локацију на којој ће бити изграђено одлагалиште радиоактивног отпада послала поруку, јер ће посљедице те одлуке имати општине у Републици Српској, од Новог Града до Козарске Дубице.

"Хоћу да вјерујем да то није наставак неких догађања које смо ових дана обиљежавали у Републици Српској. БиХ дипломатија кроз политикантски однос излази према овом проблему јер сматрају да је то проблем Републике Српске", рекао је Гога.

Он је додао да званичне институције морају јасније и гласније заузети став о овом питању, јер до сада није учињено довољно.

Декларација о спречавању одлагања радиоактивних и других опасних отпада у близини државних граница биће кориштена с циљем позивања европских земаља и институција да стану уз грађане са обје стране ријеке Уне и спречавања преседана да се нуклеарни објекти могу градити у граничним подручјима без сагласности сусједне земље, у контексту намјере Хрватске да нуклеарни отпад одлаже у комплекс касарне Черкезовац, чији се улаз налази само 850 метара од ријеке Уне, у самом граничном подручју БиХ и Хрватске.

Ову декларацију у Козарској Дубици данас је потписало 15 невладиних организација у Козарској Дубици, а организације које желе да то накнадно учине могу се обратити у општинском Одјељењу за општу управу и друштвене дјелатности.

(Срна) Фото: Срна

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Рамбо

07.08.2023 14:51

Сва та невладина удрузења и организације су једна булумента нерадника и ухљеба!Све то треба распустити и растјерати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медју народни Пељешки Мост

07.08.2023 15:43

Зна се ко лети на Хвар са хеликоптеро Србије , опет Сарајево криво !

Name

Ре Рамбо

07.08.2023 18:52

Не могу схватити да неко од цијеле ове страшне и опасне приче закључи да су невладине организације ухљеби и нерадници. А то што ћемо сви бити изложени зрачењу и којекаквим болестима није битно. Ти "ухљеби" су макар дигли глас против одлагања нуклеарног отпада, пошто то нису урадили они који су били дужни да ово спријече одмах у зачетку. Пријатан ти буђави сендвич, срам те било. Имаш ли ти дјецу?

Name

Солун

07.08.2023 15:18

У праву си за те невладине организације треба то препустити корона министру да то ријеши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

07.08.2023 15:22

Треба да нешто раде. А не само да нама одузимају вријеме. Резултате требамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

07.08.2023 15:34

Одлагалиште нуклеарног отпада Трговска гора или Черкезовац или "хрватски Чернобиљ" је витални национални интерес Хрвата из Хрватске и Босне и Херцеговине и Бошњака из Босне и Херцеговине да будем мало ироничан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ав ав

07.08.2023 15:40

Нити ста знате нити умијете.Само халабуците...пријавите се на биро за запосљавање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туго голема

07.08.2023 16:42

Највеци еколоски проблем у регији има најмање коментара,по обицају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Легитимини представник

07.08.2023 16:43

Витални Српски национални интерес је Пељашки мост, а не неко нуклеарно смеће. Ово је опет нека подвала политичког Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

07.08.2023 18:13

Да смо паметнији и да сами ,договором ,водимо своју политику живјели би другачије. Докле год нам комшије воде политику с ови наши ткз политичари раде зањих,бићемо само неки привјесци који повремено послуже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

07.08.2023 18:33

Хајд сад погледај гдје је Француска градила своје реакторе и складиста за отпад, погледај колико су се сусједне дрзаве залиле, а ста је по том питању ЕУ урадила. Сад се залите политицарима, јер кад је требало реаговати на дрзавном нивоу ови корисни идиоти из рс-а су то блокирали.

ОДГОВОРИТЕ