Повећан кредитни рејтинг БиХ: Може ли боље?

- Међународна агенција "Стандард и пурс" повећала је кредитни рејтинг БиХ, са "Б" на "Б плус", уз стабилне изгледе, сапштено је из Централне банке БиХ.

Босна и Херцеговина 07.08.2023 | 13:31
Повећан кредитни рејтинг БиХ: Може ли боље?

Аналитичари ове агенције у извјештају наводе да повећање кредитног рејтинга одражава њихово виђење економије БиХ која се показала отпорном, упркос недавним утицајима, међу којима су пандемија вируса корона, неколико епизода политичке нестабилности и слабија спољна потражња.

Реални бруто домаћи производ /БДП/ БиХ у потпуности се опоравио од пандемије, те су, на основу економских индикатора за прву половину текуће године, аналитичари ревидирали навише своје пројекције раста реалног БДП-а, са један одсто на два одсто.

На повећање кредитног рејтинга утицала је и прогноза ниског нето јавног дуга БиХ од 22 одсто БДП-а до краја године.

Према процјени аналитичара, трошкови сервисирања спољног дуга биће задржани на просјеку од 2,5 одсто прихода до 2026. године, што је низак ниво у глабалном поређењу.

Повећање рејтинга базирано је и на очекивањима агенције да ће доћи до ублажавања домаћих политичких конфронтација.

Аранжман валутног одбора, како се наводи у извјештају, представља важно економско сидро и не очекују се промјене овог аранжмана у будућности.

Према наводима аналитичара, до новог повећања кредитног рејтинга у наредних годину дана може доћи уколико се постигне одрживи прелазак на постизање политичких одлука заснованих на консензусу, што би, у средњем року, могло убрзати реформе и економски раст.

С друге стране, до смањења кредитног рејтинга може доћи у случају појачаних политичких конфронтација, нарочито ако воде могућим негативним импликацијама у погледу сервисирања вањског дуга.

(Срна) Фото: иСтоцк

Коментари / 0

Оставите коментар