Интереси странака на власти испред провођења реформи

Једино у чему су се нове власти показале као ефикасне је усвајање недемократских закона који ограничавају могућност јавности да партиципира у демократским процесима попут новог закона о слободном приступу информацијама на нивоу БиХ.

Босна и Херцеговина 07.08.2023 | 13:10
Интереси странака на власти испред провођења реформи

Иако је нова коалиција на нивоу БиХ од стране међународне заједнице била поздрављена као реформска, суштинских реформских корака није било. Све неиспуњене обавезе, због којих су "пацке" добијале претходне власти, не испуњавају ни нове власти.

Једино у чему су се нове власти показале као ефикасне је усвајање недемократских закона који ограничавају могућност јавности да партиципира у демократским процесима попут новог закона о слободном приступу информацијама на нивоу БиХ.

Мање-више све критике које је ЕУ изнијела у прошлом извјештају о напретку и даље су остале неиспуњене. Примјера ради, извјештаји о напретку из године у годину пуни су реченица да Парламентарна скупштина БиХ и Савјет министара БиХ нису усвојили читав низ важних закона.

У прошлом извјештају, који се односио на 2022. годину, наведено је више од 30 конкретних обавеза које државне институције нису испуниле, а за оне које су испуњене у ентитетима каже се да нису усклађене с прописима на нивоу државе.

"Недостатак законодавне иницијативе из Савјета министара БиХ резултирао је врло слабим легислативним радом упркос значајном кашњењу. Парламент је усвојио само Закон о царинским прекршајима у мају 2022. по хитној процедури и Закон о заштити права о суђењу у разумном трајању на Суду БиХ, као и амандмане на Закон о јавним набавкама", истакли су они.

Прошле године парламент није усвојио пакет интегритета за изборни процес, није имплементирао одлуке Европског суда за људска права у предмету "Сејдић и Финци", одбио је пакет интегритета за Високи судски и тужилачки савјет БиХ, као и закон о сукобу интереса.

Ивана Корајлић, директор Канцеларије "Транспаренцyја" у БиХ, каже за "Независне новине" да је њена организација недавно објавила извјештај о провођењу појединачних приоритета ЕУ и специфичним законима који су везани за ту област.

"Заправо по свим корацима које смо видјели у задњих неколико мјесеци и од стране Савјет министара БиХ и од стране Парламентарне скушптине не видимо никакву разлику у провођењу кључних реформи које се тичу правосуђа, борбе против корупције и слично", каже она.

Примјера ради, на посљедњој сједници Савјета министара БиХ, како каже, скинути су с дневног реда закон о сукобу интереса и закон о судовима, који су припремљени још и раније и који су прошли јавне консултације и све кораке у процедури.

"Колико ми је познато, још увијек у првом читању нису усвојили ни закон о измјенама Закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ, а овамо се с друге стране предлажу закони који су лошији од досадашњих попут закона о приступу информацијама", каже она.

Даље, како истиче, разводњавају се и одредбе из Закона о ВСТС-у које су колико-толико биле адекватне, чиме и оне губе смисао.

"Све је то мање-више само прича о томе да ће нова власт нешто више да ради, а по свим корацима видимо да различита условљавања унутар коалиције доводе до тога да ти страначки и међустраначки интереси имају предност у односу на спровођење реформи", каже она.

Тања Топић, бањалучки аналитичар, за "Независне новине" каже да и нове власти показују велики раскорак између ријечи и дјела када је ријеч о реформском путу ЕУ.

"Дио политичке елите испољава отворено евроскептицизам, док други дио нуди лажни оптимизам. При томе нити једни нити други не раде реформе, то је захтјевно, тражи велики ангажман, а не демагогију и флоскуле", каже она.

Како истиче, често и европски званичници шаљу противјечне и збуњујуће поруке.

"Они често одустану од захтјева на којима смо годинама поломили зубе да им у том одређеном геополитичком тренутку постају небитни. Нови сазив је реформски колико и сви претходни. Дакле, све је то траљаво јер приоритет овдашњим вођама није уређена правна држава, већ изобиље, пречице, кршење закона и држава по мјери политичких партија", закључила је Топићева.

(Независне) Фото: ПС БиХ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

СМРАД

07.08.2023 13:59

Свака власт била она како год да се звала има за основни циљ лићно богаћење, погледајте им само имовину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвико

07.08.2023 15:34

И опозиција има исти циљ,да дође.на власт и да ради к'о власт, кога овдје народ интересује,и садашњи опозиционари су некада били власт,све иста багра и голи лопов

ОДГОВОРИТЕ