Штета од поплава мјери се стотинама милиона евра

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је у Футогу да се штета од невремена у Србији мери стотинама милиона евра и да држава сада мора да одреди приоритете у санацији и надокнади штете, где су на првом месту домаћинства и стамбени објекти и школе како би ученици могли 1. септембра да крену у школу.

Србија 07.08.2023 | 12:42
Штета од поплава мјери се стотинама милиона евра

"Успели смо да попишемо прелиминарну штету. Имамо два приоритета за надоканду штете - стамбени објекти и домаћинства и основне и средње школе како би деца могла да крену на наставу 1. сепрембра, па здравствене установе ии објекти јавне намене", рекла је Брнабић новинарима после обиласка угрожених подручја.

Она је подсетила да је због невремена од 19. до 24. јула 13 локалних самуправа прогасило ванредну ситауцију и нагласила да су најтеже погођени Бачка Паланка и Нови Сад које је обишла јуче и данас.  

"Имамо скоро 12 000 домаћинстава и стамбених објеката који су делимично или у потпуности уништени, као кућа породице Захорац у Бачкој Паланци, морамо да изградимо нову кућу имају четворо деце", рекла је она и додала да је оштећено и више од 1.000 објеката јавне намене. 

Након обиласка Бегеча и Футога, где је посетила тешко оштећену Основну школу "Десанка Максимовић", премијерка је истакла да је већ пописана штета прелиминарно.

"Знамо шта нам је чинити. Два су основна приоритета за надокнаду штете - стамбени објекти тј, домаћинства и основне и средње школе. Након тога следе здравствене установе", истакла је Брнабић.

Што се тиче задатака владе, навела је Брнабић, уследиће помоћ локалној самоуправи да се ураде записници, да се то даље проследи министарству за улагања и крене у испату штете.

(Тањуг) Фото: Тањуг/Сцреенсхот

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Пишта

07.08.2023 13:35

Могао би и Додо свима надокнадит стету. Да сваком дадне по кг бијелог брасна и марамице да брису носиц. То је све сто Додик производи осим пдв пљацке и високих цијена. Додику одговара да један хљеб буде и 5 км. Таман да је у рс родило милијарду тона псенице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мили66

07.08.2023 15:33

Србија је Додику обећала пола милијарде помоћи, сад ће Додик Србији дупло обећати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

07.08.2023 16:08

Шта је то за економског тигра? Вау.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

07.08.2023 16:53

Нака пропаст у Словенији па штета тачно 500 милиона, само код нас неке цифре "стотине" море бити и 200 а море и 900 милиона, прије ће бити ово друго

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

07.08.2023 18:44

Није ово 'код нас'. Ово је Србија, суседна дрзава.

Name

Бикан

07.08.2023 17:47

Шта је то за најбољу економију на Балкану. Имате девизне резерве које се мјере у десетинама милијарди Евра, тоне и тоне злата, за вас је тих стотине милона Евра ништа. Још ће те помоћи и Словенији на санацији штета настале поплавама и не временом. Живјела Србија најбогатија држава на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ