Грађани сами носе терет поскупљења, власт није брига

Тај нови удар посљедица је кретања на свјетском тржишту на које тренутно не можемо да утичемо али неодговорна власт оставља грађане да сами носе претешки терет поскупљења, поручују стручњаци.

Република Српска 06.08.2023 | 19:50
Грађани сами носе терет поскупљења, власт није брига

Гориво је на бензинским пумпама у Српској у последњих неколико дана поскупило у просјеку за 20 фенинга. Тај нови удар посљедица је кретања на свјетском тржишту на које тренутно не можемо да утичемо али неодговорна власт оставља грађане да сами носе претешки терет поскупљења, поручују стручњаци.

Становници Српске ових дана поново преживљавају већ виђено. Након релативне стабилизације, цијене горива поново расту, враћајући ружно сјећање на 2022. годину. Ауто данас није луксуз него потреба. Зато је ново поскупљење горива још један у низу удараца на ионако пренепрегнуте буџете, кажу грађани.

Сматрају да је цијена горива преко 2 КМ превисока, с обзиром на стандард али да ипак морају да сипају у резервоар у складу са својим могућностима.

Међутим, ту невољи није крај. Тренд раста цијена горива, али и других енергената, ће се наставити јер је потражња све већа, а производња и понуда сва мање, каже економиста Алекса Милојевић. Додаје да је то за сиромашну БиХ посебно тешко јер гориво купује по цијенама за богатем земље.

“Сад се види економско зло које је власт направила гашењем рафинерије уља и нафте. Прије рата смо куповали нафту по свјетским цијенама али смо је прерађивали па је цијена била много нижа него на западу. Тако смо чували стандард становништа. Сад смо изложени хировима свјетског тржишта”, објашњава Милојевић.

Поскупљење горива само је почетак и разлог за забринутост који пали све аларме. За собом вуче и поскупљења струје и хране која немилице хране ионако високу инфлацију. Све су то грађани већ осјетили и знају шта ће то значити.

“Народ је препуштен сам себи, да се сналази како зна и умије”, истичу.

Прогнозе не уливају нимало наде.

Снежана Шешлија из Удружења за заштиту потрошача сматра да поскупљење горива од око 15 фенинга значи да ће већ од сљедећег понедјељка цијене бити више од два до осам одсто.

“Дакле, цијена свега онога што будемо куповали биће виша за марку, евентуално пола марке, а не 15 фенинга. Тако ће наша кућна инфлација и буџет заиста осјетити овакву лошу политику која се тиче не само цијена него и социјалног статуса грађана”, каже Шешлија за БН.

Пред грађанима је, упозорава она, јако тешка зима и могуће је да ће се изузетно повећати степен сиромаштва у читавој БиХ.

“По први пут ће можда заиста бити гладних. Није више ствар у томе да ће тек повремено неко претурати по контејнеру, нама ће то бити правило. Плашим се да ће, уколико се не уради социјална карта у Српској, односно ако се одређен слој људи не заштити на тај начин, доћи до колапса”, јасна је Шешлија.

Грађанима помоћ у виду укидања акциза и смањења ПДВ-а, који је код нас за 60 одсто већи него у Европи, одавно је јасно, неће стићи јер пуни буџет власти која не производи, а троши немилице, истиче Милојевић. Додаје са власт штити богате, док раднике тјера на све четири стране свијета.

Питање је само докле јер, ако можда бахатост нема границу, стрпљење и неумољиве бројке одласка становника из Српске сигурно имају.