Хаос у Словенији: Ријека Мура пробила насип (ВИДЕО)

Насип дуж ријеке Муре у источној Словенији код Долње Биштице је пукао и неколико села се евакуише, саопштила је синоћ Управа за цивилну заштиту и помоћ у катастрофама.

Регион 06.08.2023 | 10:16
Хаос у Словенији: Ријека Мура пробила насип (ВИДЕО)

Командант цивилне заштите Срећко Шестан, рекао је за ТВ Словенија да се ситуација погоршава, јер је рупа у насипу све већа.

"Инжењерске службе покушавају да запуше рупу, али не успевају са механизацијом коју имају на располагању" рекао је он, а преноси агенција СТА.

Према његовим ријечима, истражују се могућности бацања бетонских блокова из хеликоптера, што отежавају временске прилике.

Шестан је рекао да је евакуација наређена јер је то једини начин да се спријече жртве.

"Ако вода почне да плави земљу, насип ће се урушити и талас воде ће проц́и кроз 10 села", рекао је он.

Мура тренутно има други највећи водостај забележен у историји. Узводно у Аустрији ниво воде и даље расте.

Метеоролози најављују нове олује у Словенији за данас поподне, док се у већем дијелу земље отклањају посљедице поплава, уз повећан ризик од активирања клизишта.

У Чрној на Корошкем су из предострожности касно синоћ евакуисани становници дуж слива реке Меже, као и раније мештани општине Чреншовци због раста водостаја те реке, преноси РТ Словеније.

Мура је синоћ код Доње Бистрице у општини Чреншовци пробила заштитни насип, због чега су надлежни евакуисали 500 мештана.

Мура тренутно има други највећи проток у историји, 1.350 кубних метара у секунди, који ће трајати још најмање 24 сата, с обзиром да ниво ријеке код Граца у Аустрији све више расте.

Словеначки хидролози предвиђају да ће ниво ријека у већем дијелу земље постепено опадати и тако ће се смањивати поплављена подручја осим у доњем току Саве, Драве и Муре.

Међутим, током невремена не искључује се могућност раста водостаја мањих бујичних река, посебно у западној и централној Словенији.

Због поплава су затворени многи путеви у сјеверном Приморју, Корушкој, Штајерском, Засавју и Централној Словенији, а услови на терену се стално мијењају.

Због опасности од лавине у Чрној на Корошкем касно синоћ су из предострожности евакуисани становници дуж слива реке Меже, у Корошкој Бели.

Начелник општинске Цивилне заштите Игор Арха потврдио је да су клизиште Урбас у суботу прегледали геолози користећи и дрон, али нису могли да донесу коначну одлуку о евакуацији с тог подручја.

Клизишта угрожавају, између осталих, подручје Словењ Градца, Велења и Шкофје Локе.

Спасилачке екипе ће покушати да се пробију до још неприступачних мјеста и засеока, наставиће се рад на успостављању путне везе и друге инфраструктуре.

Због уништене инфраструктуре поједини дијелови земље и даље су без струје, па ће један од главних приоритета надлежних служби бити испорука агрегата којих, према ријечима надлежних, има довољно.

"Тренутно у многим местима и даље пада умјерена киша, стигао је нови олујни талас који ће бити краткотрајнији. Ујутро ће падавине накратко престати, али поподне се очекују интензивнији пљускови чак и мањи град и удари ветра", рекао је јутрос за Вал 202 метеоролог Блаж Штер.

Према његовим ријечима, олујни талас захватиће већи дио Словеније, а интензитет падавина ће варирати од мјеста до мјеста.

Ријеке Крка и Сава у Брежишким су у опадању, а тамо се више не очекује погоршање ситуације.

Премијер Словеније Роберт Голоб изјавио је у суботу да се Словенија суочила са најгором природном катастрофом у својој новијој историји и да је штета која је нанијета незамислива и "вјероватно већа од пола милијарде евра".

Сава код НЕ Кршко има проток и ниво нижи од критеријума ванредног догађаја, а трендови указују на да ће се проток и ниво Саве даље смањивати, саопштено је из НЕК, пренео Радио Слободна Европа.

Наглашено је да нуклеарна безбедност није била угрожена током протеклих олуја и ванредних догађаја.

(Агенције) Фото: Фацебоок

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

+

06.08.2023 16:09

Зар у Словенији, има оволико равних простора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грдрм р

07.08.2023 00:45

Браво навијам за муру .

ОДГОВОРИТЕ