Трампов савјетник: Трамп је пријетња за демократију

Мајлс Тејлор, који је служио у администрацији бившег америчког предсједника Доналда Трампа у Министарству државне безбједности од 2017. до 2019., упозорио је у својој новој књизи на пријетње које би поновни избор Трампа, или некога сличног њему, могле представљати за демократију.

Свијет 05.08.2023 | 19:19
Трампов савјетник: Трамп је пријетња за демократију

Тејлор наводи резултате истраживања која су показала да један од десет Американаца, што је више од 30 милиона људи, сада подржава насиље против владе, те истиче да је управо запаљива политичка клима оно што је потребно његовим присталицама “да би спалили систем”.

Наводи да му је циљ да, кроз низ примјера догађаја који су се десили током Трамповог мандата, те разговора са људима који су упознати са плановима Трамповог покрета и стручњацима по том питању, направе “стварну прогнозу о томе шта очекивати ако поставимо још једног корумпираног вођу у Бијелу кућу”.

“Трампизам је политичка филозофија која настоји постићи крајње десничарске, популистичке циљеве пркосећи демократским институцијама и злоупотребом власти у страначке сврхе. Ширио се попут болести, заразивши растућу генерацију имитатора”, пише Тејлор.

Трумпово понашање у хитним ситуацијама

Тејлор наводи да су се Трампови недостаци посебно истицали у хитним случајевима. Присјетио се једног разговора са бившим предсједником по питању пројектоване путање атлантског урагана:

“Је ли то смјер у којем се увијек врте?” питао ме је предсједник.

“Опростите”, одговорио сам, “не разумијем”.

“Урагани. Да ли се увијек тако врте?” Прстом је направио вртлог у ваздуху.

“У смјеру супротном од казаљке на сату?” Питао сам. Климнуо је главом. “Да, господине предсједниче. Зове се Кориолисов ефекат. То је исти разлог због којег се вода у тоалету окреће у другом смјеру на јужној хемисфери.”

“Невјероватно”, одговорио је Трамп, жмиркајући очима како би погледао презентацију на плочи.

Тејлор објашњава да је тада администрација покушавала да наведе Трампа да потакне становнике да се евакуишу из Сјеверне и Јужне Каролине, гдје је изгледало да ће олуја стићи на копно.

“Знате, гледао сам ТВ, а они су интервјуисали типа на паркингу“, нагнуо се Трамп и испричао. “Носио је црвену капу, МАГА капу, и рекао је да ћемо га ‘издржати’. Зар то није могућност? То раде присталице Трампа. Они су чврсти. Издрже. Мислим да ћу им то рећи да ураде.”

Тејлор наводи да би такво понашање Трампа понекад било смијешно, па чак и шармантно, али да тог дана није било тако с обзиром на озбиљност ситуације и да су сви у просторији сем њега били забринути.

Наводи да се тада огласио један његов “мудар” помоћник.

“Господине Предсједниче, не бих ушао на тај ризик. Ово ће бити прилично јака олуја и не желите да изгубите присталице у Каролини прије Избора 2020. године,” рекао је он.

Тејлор наводи да је ово навело Трампа на размишљање.

“То је такво добар аргумент. Требали бисмо да подстакнемо евакуацију”, наводно је одговорио бивши предсједник.

“Хеликоптери имају превише дијелова”

Даље наводи да је Трамп желио да ангажује хеликоптере након олује како би обишао погођена подручја јер би слика њега како лети изнад сравњених кућа у хеликоптеру била много “моћнија” него када би посматрао штету из аутомобиле.

Међутим, Тејлор наводи да се Трамп се онда предомислио, те објаснио због чега:

“Заправо, знате шта, вјероватно није добра идеја узети их. Хеликоптери се увек покваре. Да ли знаш зашто? ….. Зато што имају превише дијелова!…. Тако је. Истина је. Хеликоптери имају превише дијелова, па се увијек кваре – ту је овај дио, па онај дио, па још један мали дио. Тако да то нећемо учинити”, рекао је наводно Трамп.

“Велики јарак с алигаторима и змијама”

Тејлор се присјетио једног разговора између Трампа и бивше секретарке уа унутрашњу сигурност, Кирстјен Нилсен.

Бивши предсједник је наводно био узнемирен снимком миграната који прелазе у Сједињене Државе и желио је да разговара о креативним опцијама за спријечавање тога, те је назвао Нилсен и рекао јој да “не може да вјерује шта види на граници”.

Његова идеја је била да се ископа “велики, дубоки јарак”.

“Желим да размислиш колико дубоко можемо да ископамо, у реду Кирстјен?”, рекао је наводно Трамп, те предложио да се јарак напуни “змијама и алигаторима” како би појели људе ако у њега падну.

“Размотрићемо то, господине предсједниче“, одговорила је она.

Тејлор пише да је Трамп наставио да инсистира на томе, те да се није шалио. Наводи да је због овог позива Министарство државне безбједнпсти саставило процјену за копање таквог јарка дуж границе, укључујући колико би коштало да се тај јарак напуни змијама и алигаторима.

“Рећи Трампу да је то смијешна идеја га не би спријечило. Требао је видјети огромну цијену да би попустио, па смо му рекли да ће јарак од двије хиљаде миља испуњен рептилима коштати десетине милијарди долара”, наводи Тејлор, те додаје да Трамп због тога одустао од идеје.

“Пуцајте им у ноге”

У књизи Тејлор описује како је Трамп реаговао на медијске извјештаје да је неколико хиљада миграната кренуло у каравану према Сједињеним Државама.

Наводи да је бивши приједсједник на то реаговао “као да се ради о страној војсци која полако маршира на територију САД-а”, те направио низ позива и организовао састанке са представницима институција и тражио, између осталог, да се пуца на мигранте како се не би приближавали.

Тејлор се присјетио како је Трумп, када му је речено да је кориштење смртоносне силе против ненаоружаних цивила незаконито, наводно изјавио: “Онда им пуцајте у ноге ако морате”.

Током једног састанка по том питању се Трамп наводно обратио Тејлору, који је водио биљешке:

“Шта доврага радиш?“ питао је.

“Опростите, господине?” одговорио сам.

“Водиш биљешке! Не желим никакве јебене биљешке. Престани да водиш биљешке.”

Наводно је рекао да његов “пријатељ” Ким Џонг Ун боље зна како да се носи с питањем безбједности на граници.

“Јесте ли видјели његову границу? Пушке. Тенкови. Бодљикава жица. Нагазне мине. Да ли сам у праву?”, изјавио је наводно Трамп.

Такође се присјетио наводне конверзације између Трамповог савјетника Стивена Милера и команданта обалске страже, Адмирала Пола Зукунфта, након што су предсједнику представљени подаци о путањама за које се сумња да се користе за кријумчарење фентанила у САД:

“Адмирале, војска има беспилотне летјелице, зар не?” упитао је Стивен.

“Да”, одговорио је Зукунфт.

“А неки од тих дронова су опремљени пројектилима, зар не?”

“Наравно“, одговорио је командант, јасно се питајући куда иде линија испитивања.

“А када је чамац пун миграната у међународним водама, они нису заштићени Уставом САД-а, зар не?”

“Технички, не, али нисам сигуран на шта циљате.”

“Реците ми зашто онда не можемо да употребимо дрон Предатор да уништимо тај чамац?”

“Зато што би, Стивене, то било противно међународном праву”, одговоерио је наводно Зукунфт тада.

Опасност “малих Стаљина”

Тејлор наводи да је скоро сваки Трампов званичник с којим је разговарао имао слична предвиђања. Сматрају да, у случају да таква особа поново преузме мандат, не би запослила искусне јавне службенике него “политичке оперативце који се заклињу на вјерност култу личности, а не Уставу”.

“Он је хтио да његови званичници осјете како им виси оштрица гиљотине над главама и да знају да он држи конопац. Жеља да буду формално номинирани на престижну позицију, заједно са сталним страхом да ће бити јавно понижени и смијењени, била је довољна да их натјера да покажу вјерност Трумпу. Као резултат тога, историјски број званичника – скоро тридесет у четири године – постављено је на улоге на одређено вријеме у владиним агенцијама за вријеме Трампове администрације”, пише Тејлор.

Један од бивших виших сарадника у Трамповој кампањи, Џорџ Гигикос, је у изјави Тејлору изнио свој став по питању могућности да Трамп поново преузме мандат.

“Желиш да разговарамо о томе како би изгледао други мандат? То би било опасно”, рекао је он, те навео да би особе које се ослањају на Трампово одобрење биле постављене на највише позиције у влади како би допријенијели напретку покрета МАГА.

“Имамо систем провјере и равнотеже. Можемо пребродити лошу политику, али не можемо пребродити лоше људе”, додао је Гигикос.

Тејлор сматра да постоји могућност да би Трамп наредио прислушкивање телефона званичника које именује, с обзиром да постоји могућност да се нешто слично већ дешавало.

Наводи како је у Трамповој другој години на власти разговарао са чланом администрације који је рекао да га је предсједник параноичан и да је желио да шпијунира своје званичнике. Наводно је рекао сарадницима да жели да “прислушкује телефоне” особља Бијеле куће како би открио ко медијима пушта штетне приче о њему. Шеф особља Џон Кели је наводно одбио тај приједлог, знајући да би то било незаконито.

Тејлор упозорава да су често особе вјерне оваквом предсједнику опасније него он сам. Он наводи да му је бивши републикански конгресмен Денвер Риглеман у разговору упоредио Трампа са совјетским диктатором Јосифом Стаљином.

“Стаљин је био ужасан, али имали сте мале Стаљине који су били много гори и већи терористи од њега јер су мислили да им је дозвољено да буду такви”, рекао је он.

Изјавио је да би “слиједећи Трамп” довео присталице “који немају карактера, искуство или обоје” на власт, те да би они били “спремни на одмазду”.

Екстремистичке групе као савезници, критичари као политички затвореници

Тејлор наводи да је за вријеме Трампа Бијела кућа жељела да скрене пажњу агенција попут ДХС-а и ФБИ-а од домаћег тероризма, те да су предсједникови савјетници на насилне екстремистичке групе као што су Проуд Боyс и Чувари заклетве гледали као на присталице, а не осумњичене.

Наводи да су у нацрту државне стратегије за борбу против тероризма избрисали много тога о тим групама, те да се у коначном документу мало помиње та пријетња и да су неонацистичке групе стављене у ранг с групама активистима за права животиња и еколошким екстремистима.

Тејлор наводи да они који су напустили Трампову администрацију имају разлога за страх од одмазде, те да би могли постати политички затвореници.

“Трамп је једном предложио да превозимо илегалне имигранте у притворски објекат који је намјењен за завјеренике за нападе 11. септембра, како би се послала порука онима који потенцијално желе прећи границу. Наговорили су га да одустане од тога – не зато што је то било погрешно, већ зато што је затвор био премали за велики број затвореника”, наводи он.

“Ако Америка изабере другог вођу попут Трампа, могли бисмо видјети да се политички затвореници високог ранга шаљу у Гуантанамо умјесто тога. И овакве књиге ће се писати из затворских ћелија, ако се буду писале икако”, упозорио је.

“Путин га је омотао око свог прста”

Тејлор такође у књизи описује како је током четири године на власти Трамп наводно “неопрезно компромитовао америчке државне тајне”.

“Он би дао осјетљиве одбрамбене информације новинарима, подијелио их са страним особама противника, и с њима је побегао у своју приватну резиденцију на Флориди након одласка из Бијеле куће”, пише он.

Такође наводи да је бивши предсједник редовно захтијевао прекид обавеза САД у иностранству. Позивао је на укидање одбрамбених пактова са Јапаном и Јужном Корејом, излазак из НАТО-а, отказивање споразума о слободној трговини са низом пријатељских влада, и повлачење америчких трупа из мјеста на којима су били стационирани као на примјер Авганистана, Сирије, Сомалије, Њемачке и шире.

Тејлор истиче да циљ Трампових присталица није само да се изолује САД, него да се овакво размишљање пренесе и на друге државе широм свијета. Наводи да су, у складу с тиме, Доналд Трамп и његови званичници навијали су за десничарске националистичке покрете у нади да ће се МАГА приступ снажном популизму проширити.

“Мислим да јаке земље и јаки националистички покрети у земљама чине јаке сусједе. То су заправо градивни блокови који су изградили Западну Европу и Сједињене Државе, и мислим да је то оно што нас може видјети напријед“, рекао је Трампов бивши стратег Стив Бенон европској публици прије него што је Трамп изабран.

Тејлор сматра да је Трампова спољна политика охрабрила диктаторе широм свијета, те да је био спреман да толерише кршења људских права и репресивно понашање земаља као што су Кина, Иран, Сјеверна Кореја, Русија и друге.

“Популистички покрет МАГА створио је забуну око тога ко су наши савезници, а ко противници, и то доводи Америку у велику опасност у великој опасности”, сматра Фиона Хил, једна од Трампових бивших сарадница.

Она је испричала да су људи у администрацији морали крити своје активности у супростављању Русији.

“(Владимир) Путин га је мотао око прста све вријеме… Стално је љубио Путина у дупе. Желио је да се додворава Путину”, изјавила је она.

Тејлор наводи да је затим питао шта би могао бити мотив за Трампову наклоност према диктаторима.

“Један од разлога зашто Трамп није желио сузбити аутократе је тај што је желио да ради исте ствари као и они“, закључила је Хил.

(Н1) Фото: ПБС

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Q

05.08.2023 20:04

Нек' Бајден здраво расуђује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.08.2023 00:06

Трамп за свог мандата није започео ниједан рат. Зато им не одговара. Трамп је за мир. Да дође Трамп на власт рат у Украјини би стао. Лабораторије Бајденовог сина би биле презентиране свијету.

Name

Ре

06.08.2023 00:57

Стидим се коментара подршке идиоту и лопову.

Name

Наравно

05.08.2023 20:11

Да је Трамп пријетња, али, искључиво корпорацијама које се баве производњом и прометом наоружања и војне опреме ! Трамп је више за грађевинарство, туризам и тговину роба широке потрошње !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко

05.08.2023 20:25

Молим коментаторе да прво прочитају текст, а онда може и коментар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

06.08.2023 01:12

Он је највисе за себе

Name

ЈСС

05.08.2023 20:27

Трамп је пријетња, Бајден није, који текст...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иско

05.08.2023 21:23

Да је Трамп оресједник неби било рата у украјини, многе дусе би биле на земљи

Name

Јаааа

05.08.2023 21:08

Трамп је пријетња само за Бајдена који је амерички олош кому су само завађања и ратови на памети,тај деда мора у прошлост идуће године иначе је неминован рат на Српском Косову ако он остане на челу државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелен

05.08.2023 21:21

Какав идиотски коментар: Трамп је љубио Путина у дупе? Трамп је гледао да Американцима буде што боље и да уведе праведан порез и за најбогатије Американце. Гдје ово све води? Да је Трамп био предсједник сигурно Русија не би напала Украјину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

05.08.2023 23:06

Једини Човјек који је остварио какав такав контакт са лудацима у Сјеверној Кореји ! Нико жив не зна шта се тамо дешава, они ако попизде, могу сјебат планету и шта смо направили !

Name

Можда

05.08.2023 21:32

то и није лоше...демократија у овом облику ни није нешто што нам треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето Видиш

05.08.2023 22:02

Значи сви би тебали за преседника изабрати неку стару болесну,сенилну особу, по могућности да пати од алцхајмера или јаке старачке деменције, е то је онда демократија !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дони

06.08.2023 08:55

Живио Трампе Србине. Како само призељкују твоју побједу, особе попут Орбана, Вучића, Кима, Сија, Милорада Лакташенка, Путина, Лукашенка, Милановића итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПД

06.08.2023 09:38

А не, демократије је све висе са демократама и најбогатијим људкма свијета који уорављају са сенилним Бајденом као играцком. Коме то није јасно глуп је ко ноц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

06.08.2023 13:23

Доналд Трамп је јако талентован диктатор, а оно сто му не достаје је да му дозволе да се развије. Требао би он отици у Сјеверну Кореју и тамо би био „велики поглавица“. Он је, према ФБИ извјестајима преко двадест пута био пред банкротом, а лицно себе назива „богатасем“, сто је смијесно. Немам ниста против њега лицно, али мјесто предсједника УСА није посао за њега и нека слободно и даље јури коке и плаца им по 10.000 долара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар Петровић

06.08.2023 17:37

Бити опасан за америчку демократију, значи бити опасан за америчке, "демократске", нетолерантне, ратнохушкаче.

ОДГОВОРИТЕ