Криминализација клевете доводи до колизије прописа

Већина правника сматра да ће у пракси судови имати проблем како да оцијене доказе који се презентују у поступцима или парницама, као што, на примјер, за "Независне" појашњава Јована Кисин Загајац, бањалучка адвокатица и активисткиња.

Република Српска 05.08.2023 | 15:00
Криминализација клевете доводи до колизије прописа

 У Босни и Херцеговини ће након ступања на снагу одредаба о криминализацији клевете у Кривичном законику Републике Српске постојати неколико закона који третирају исто или слично дјело.

Већина правника сматра да ће у пракси судови имати проблем како да оцијене доказе који се презентују у поступцима или парницама, као што, на примјер, за "Независне" појашњава Јована Кисин Загајац, бањалучка адвокатица и активисткиња.

Она истиче да су правници и активисти од почетка упозоравали не само на посљедице поновне инкриминације клевете, него и на одступање од Устава Републике Српске, правних стандарда Европског суда за људска права и препорука Савјета Европе и ЕУ.

Према њеном мишљењу, све то представља непропорционално мијешање државе у основна људска права. Истиче да су упозоравали и на неадекватно нормирање, недовољно дефинисање радње и посљедице које кривично дјело остварује.

"Све то јасно указује не само на колизију правних прописа, што је у принципу и забрањено, јер штети правном поретку у цјелини, већ и на чињеницу да је законодавац до те мјере лоше прописао одредбе измјена Кривичног законика да је кривичну одговорност проширио у односу на грађанску, што је противно основним постулатима правног система", каже она.

Додаје да додатну колизију ствара и ситуација да је клевета у једном ентитету кривично дјело, а у другом не, што због начина на који је БиХ устројена отвара могућност и прогона грађана ФБиХ иако, како каже, тамо клевета није кривично дјело.

"Да апсурд буде већи, постојећи закон о заштити од клевете прописује већи степен кривице оног ко износи или проноси клеветнички садржај и јачу посљедицу од прописаног кривичног дјела у новонасталим измјенама Кривичног законика. Наиме, Закон о заштити од клевете јасно дефинише посљедицу као 'проузроковање штете физичком или правном лицу' док Кривични законик прописује могућност да се нашкоди нечијем угледу и части, дакле, штетна посљедица не мора нужно наступити, можете бити кривично одговорни чак и ако не нанесете штету угледу и части оштећеног, јер је довољно да суд процијени да је та штета 'могла' наступити. Оваква номотехничка рјешења су увијек лоша, не само због колизије са другом правном нормом већ због отварања могућности за превелику произвољност у пракси", наглашава она.

Она истиче да, поред колизије у погледу наступања штетне посљедице, Закон о заштити од клевете изричито штити изношење и проношење истинитих тврдњи, штити теме од јавног интереса, ставља већи терет на јавне личности док усвојени Приједлог кривичног законика кажњава и писање истинитих навода уколико суд процијени да је садржај "штогод" из личног или породичног живота без обзира што се "штогод" из личног или породичног живота директно везује за јавни наступ, јавну функцију као што су сукоби интереса, погодовање на тендерима и сл.

"Закон о заштити од клевете прописује обавезу јасне идентификације лица које се клевеће трећем лицу, док измијењени Кривични законик не утврђује ни ову околност као обавезну, што ће у пракси значити да и садржаји за које се не може тачно утврдити на кога се односе и коме штете могу подлећи кривичном прогону. Такође Закон о заштити од клевете експлицитно набраја ситуације у којима постоје изузеци од одговорности од клевете и они су много јасније дефинисани у односу на измијењени Кривични законик", наглашава она.

Са друге пак стране, Владимир Драгичевић, бањалучки адвокат, сматра да се колизија може и избјећи, јер, како он сматра, кривично дјело клевета се односи на кривичну одговорност за клевету, а Закон о заштити од клевете на грађанску одговорност.

"Што се тиче међусобне колизије кривичног дјела клевета и Закона о заштити од клевете - основни облик клевете из Закона о заштити од клевете је шири од основног облика кривичног дјела клевета - тако да оно што је грађанска клевета, не мора бити уједно и кривично дјело клевете, па је могуће бити обавезан на исплату штете само у парничном поступку, и када није учињено кривично дјело клевета. Са друге стране, ако је учињено кривично дјело клевета, аутоматски је учињен и грађански деликт клевете. У тим ситуацијама је могуће гонити учиниоца и у кривичном поступку и у грађанском поступку", каже он.

Према његовом мишљењу, уређење БиХ омогућава да у једној земљи постоје различите законске одредбе, а да се примјена конкретног прописа разрјешава кроз просторно важење закона, односно мјесну надлежност суда у грађанским стварима.

(Независне) Фото: Архива

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Напред БејХа!

05.08.2023 15:07

БејХа изуцава правно стиво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

05.08.2023 15:11

Превисе писес о правима градјана у РС који се у власти третирају као и свака друга стока.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.08.2023 15:38

Тако је.Судови неће имати дилеме,казниће све које тужи било који политичар на власти и породица му,кумови,њихове комшије....Народ има третман ситне стоке-овце,козе,шта већ спада у исту.

Name

Но

05.08.2023 16:37

Обицни људи и новинари це бити казњени за ситницу, док политицаре неце низасто, и сад се десава , да има ствари које изрекну, а неби по закону смјели ал ипак небуду ни казњени, ни цак оптузница поднета против њих

Name

нанга парбат

05.08.2023 20:16

Само све судије и тузиоце растјерати и довести нормалне људе у област правосудја и тек онда моземо говорити о нормалном зивоту у Републици Српској.Ако се то не уради теско сваком ко зиви на овом простору.

Name

Саггитариус

05.08.2023 16:34

Овај закон о криминализацији клевете, неће само довести у колизију правне норме и слићне законе, него ће имати за посљедицу и парадоксалне ситуације у судској пракси, које ће представлати нонсенс у примјени права! Нпр: кажете за некога да је пресуђени криминалац, што наравно можете и доказати, јер је ћовјек осуђиван за неко кривићно дјело и бијо је у затвору, али он вас тужи за клевету, и суд то прихвати без обзира на ћињеницу да сте ви уствари рекли истину!!?? Овдје имамо парадокс и правни нонсенс! Није битна истина и ћињенићно стање, него је судији остављено на вољу да процијени дали је то клевета!? што само по себи представља апсурд!! Шта је уствари суштина?? То је ћињеница да је могућа злоупотреба овога закона у судској пракси огромна!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

05.08.2023 18:06

Па није то Право. Ако кажеш чињеницу и ти будеш осуђен. Па јели све полудио у овој држави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

05.08.2023 18:07

Ако кажем комшији да је будала, и он ме тужи, па неће ваљда судија правник да одређује ко је у праву, то треба конзилијум психолога и психијатара да да своје мишљење, да ли је комшија будала или не ! Ако је будала , значи да сам ја у праву, ако је паметан, ја сносим последице !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рехаха

05.08.2023 21:29

Бицес осудјен јер си увредио комсију

Name

Ре Ре

05.08.2023 22:11

Ако му каже да се прави превише паметан, да ли ће се тада увредити ? Овакве законе не доноси ни "Нагорно Карбах", ко је ово смислио , мислим да се ни он сам неће изпетљати из овога, можда чак и најебе, управо од овога "закона" !

Name

Душан

05.08.2023 18:45

Чим ступи зако о клевети ја чу јавно речи да је Додик будала и да се треба љећитиНек ме суде има папри са суда када се судио са Босичем кој нто потврђује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ха Ха

05.08.2023 19:17

Ти ћеш сигурно сносити последице. Очито ти ниси из СНСД. А твој комшија онда јесте. Јер, свака друга особа је СНСД или полтрон /лнтетежџија/. Нећеш имати заштиту. Ја знам много комшија, да су будале.

ОДГОВОРИТЕ