Крађа гласова као начин изборне побједе у БиХ

У Босни и Херцеговини 140.000 страначких људи искључиво и у потпуности проводи и контролише изборе.

Босна и Херцеговина 04.08.2023 | 20:24
Крађа гласова као начин изборне побједе у БиХ

То је атмосфера у којој је тешко дати свој глас од страха од посљедица. То је девастирајуће и таква корупција нас кошта много више него било који други проблем.

Ове ријечи Дарија Јовановића, пројект менаџера Коалиције за слободне и поштене изборе „Под лупом“, на једном мјесту сажимају све тврдње да је изборни процес у БиХ суштински под контролом политичких партија.

Иронија у Добоју

Формално, он је слободан, јер готово ниједан члан изборне администрације, од бирачког одбора до врха – ЦИК БиХ, званично нема партијску чланску карту. Али их странке предлажу за своје представнике током провођења избора, да се брину за њихове интересе.

Оптужнице против неколико стотина чланова бирачких одбора у Добоју, због изборних превара 2020. и 2022. године, говоре да су то ови људи радили на начин да су, у корист „својих“ партија или појединаца, оштетили неке друге политичке субјекте.

Управо Добој је једна од локалних заједница у којој је Делегација ЕУ у БиХ организовала јавну дискусији Право на правду у Добоју – процесуирање изборних превара, враћање повјерења грађана у правосуђе. Иронично, шеф делегације ЕУ у БиХ, Јохан Сатлер, састао се са онима за које се сумња да су побиједили на изборној превари и поручио им да више не жели да види изборну крађу!

– У октобру 2024. не желимо да видимо Добој поново у медијима, поново на насловницама због изборних превара. Ја сам, наравно, искористио овај повод посјете Добоју да се састанем и с локалним званичницима, разговарао сам и с градоначелником и њему сам врло отворено рекао ово што говорим данас и овдје пред медијима – поручио је Сатлер.

Ко све спада у 140.000 страначких људи који проводе и контролишу изборе и може ли да им се супротстави савремена технологија у изборном процесу?

– То је све изборна администрација. Посебно гдје свака странка има утицај то је да предлаже своје чланове бирачких одбора. Они преко њих контролишу изборни процес. Давно сам предлагао да се, осим санкционисања несавјесних чланова бирачких одбора, треба истражити да ли раде под утицајем својих политичких странака у смислу кршења закона. У том случају треба казнити и те политичке субјекте.

Овако казните чланове бирачких одбора и ником ништа, нарочито раније док су биле мизерне казне по 200 КМ. Дешавало се да су странке плаћале казне за њих, што индиректно указује да је та странка имала обавезу према њима, јер су наложили да морају тој партији да донесу што више гласова. Сада су повећане санкције члановима бирачких одбора, али и даље сматрам да треба предвидјети и одговорност политичког субјекта – каже за Српскаинфо Вехид Шехић из Коалиције НВО „Под лупом“.

Потребна јавна расправа

Будући да је контаминиран читав изборни процес, додаје Шехић, треба увести нове технологије да би се смањио утицај људског фактора. То је увођење скенера листића и биометријске идентификације бирача приликом гласања.

– Мислим да би то у много чему омогућило да стварно изборни резултати буду слободна изражена бирачка воља грађана. Ако се настави овако онда је илузорно одржавати изборе, ако о резултатима не утичу једино они који могу утицати, а то су грађани бирачи. Видјећемо шта ће бити, можда је шанса да се на сљедећим локалним изборима кроз пилот пројекат уведу ови скенери. У неким државама то изузетно добро функционише. То не само да би спријечило велики број кршења изборног закона, него бисмо имали релативно брзо прелиминарне резултате избора. Не свиђа ми се што су три политичка субјекта направила неку своју радну групу која треба да понуди измјене Изборног закона, умјесто да то буде широка јавна расправа. Све досадашње измјене биле су у корист политичких субјеката, а не бирача – наводи Шехић.

“Сви спремни на крађу”

Међутим, бивши члан и предсједник ЦИК БиХ, Бранко Петрић, тврди да је прича о спасоносним скенерима „лупетање“. Према његовим ријечима, једини проблем у изборном процесу јесте то што су баш сви политички актери спремни на малверзације.

– Они причају о нечему што су чули, а немају појма. Када их упитате шта конкретно значе ти скенери, како функционишу и шта ће се постићи, немају појма. Имају неку своју перцепцију да је то као када се у банкама броје паре. Да, има у свијету тих уређаја, али ради се о бројачима гласачких листића. Има их у великим изборним јединицама, у Русији, Малезији, Индонезији, Норвешкој.

Процес је такав да се броје гласови на тај начин, нема скенирања, то су бројачи. Уколико се све слаже, у реду је. Ако се нешто не слаже, онда се све броји ручно. Тако је у Америци. Значи, имамо само један претходни прелиминарни резултат, ништа друго. То што они мисле да скенирањем остају трајно записани гласачки листићи, то нема нигдје – тврди Петрић за Српскаинфо.

Према његовим ријечима, то је „веома скупа скаламерија, коју је технички немогуће провести“.

– То је политички маркетинг, а за некога и бизнис. Цијелу ту причу смо гледали у Ирској. Плаћено је можда стотинак милиона евра. Покушали су да ставе у функцију и бачено је. То је оно што су неки из СДП БиХ покушали да добију и код нас увале. Тај систем скенера о коме причају је био уведен у Холандију и у Њемачку, али је забрањен одлуком Уставног суда. Ради се о добро плаћеној демагогији. Нешто друго је ту у питању, нешто друго је проблематично, а то је спремност свих на крађу. Само што ови мање успјешни у томе оптужују оне који су више успјешни. То је суштина цијеле приче – закључује Петрић.

И он потврђује да у провођењу избора у цијелој БиХ учествује администрација са више од 100.000 људи, почев од чланова бирачких одбора, замјенских чланова, плус страначки посматрачи, чланови градских и општинских изборних комисија, те чланови и администрација ЦИК БиХ.

(Српскаинфо) Фото: Срна 

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Козарска Дубица

04.08.2023 20:33

У Општини К. Дубица од када су завршени задњи локални избори незаконито је запослено преко 10 старначких војника папка Дарка Бањца НПС. Општина не објављује службени гласник што је обавезна по закону, председник омладине НПС-а се формално боди да ради у Туристичкој организацији у К. Дубици никад на посао није дошао,тешко да скенери могу помоћи, верујте мафија је то...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАМЕТНОМ ДОСТА

04.08.2023 22:34

Свим лоповлуком у БиХ управљају битанге из тзв. међународне заједнице који држе у шаци ове наше битанге и њихову слободу дебело наплаћују. Наравно да се слобода наших битанги плаћа нашим новцем.

Name

Додо и биса

07.08.2023 11:58

Ми смо ту абсолутно невини

Name

Борац

04.08.2023 20:45

И поред свих толиких чланова, посматраца, деси се крадја... Ал мало сутра.. Крадје се господо десавају код задњег који сабира резултате, а не на бирацком мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народни фронт

04.08.2023 20:55

Какви скенери кад и ЦИК учествује у изборној крађи. Потребно је увести читаче личног документа и отисак прста гласача. Не можеш преузети гласачки листић без отиска прста. То је једноставно и јефтино посредством ИДДЕА да се организује. У том случају не може да фали 70.000 неискоришћених гласачких листића. Ако фали листић, одредити дугогодишње казне затвора, а не 200 КМ. Ових дана се појављује вијест како је истекло 250.000 личних карти у БиХ. То су људи који су одселили из ове државе, али се и даље воде на бирачком списку и за њих неко гласа на изборима. Само увести читаче за идентификацију и пооштрити казнену политику за чланове бирачких одбора и бројаче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.08.2023 09:05

Слазем се. Али многима нису у интересу фер и постени избори. Овдје је на сцени отимацина и хајдуција.

Name

РеНФ

05.08.2023 10:40

Браво, треба се зато изборити на правом мјесту, наравно да владајуца структура неце на то пристати

Name

Ре Дубица Козарска

04.08.2023 21:18

Вијерујем Вам. Више од половина становништва је кварног карактера. Све су у стању радити лоше само да напредују. Нема овдје спаса, без САВИЈЕСТИ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

лала

04.08.2023 21:22

Петрић нема прво појма о технологоји, а друго му ни логика изгледа није јача страна. Ако постоји отисак прста, који је обавезан приликом прављења докумената типа пасош, лична итд и бирачки списак је у бити регистрација у ЦИПСу. Онда господине се прије гласања скенира прст и упореди с централном базом података која ће рећи да ли је он регистрован као гласач. Тако се укида могућност додавања гласова оних који нису гласали, што и јесте највећи проблем код крађе гласова. Више неби било могуће гласати и за мртве, расељене, болесне, итд, а таквих је минимално 50% на изборима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лукавица

04.08.2023 22:51

Овај Петрић је обично,јефтино купљено, људско смеће.

Name

За лале,

05.08.2023 05:48

Ти баш претјера са 50%,болесни имају мобилне тимове, а ови из дијаспоре путем поште, мртве скидају општинске изборне комисије тако не гурај нос гдје му није мјесто.

Name

Т39842288

04.08.2023 21:36

Па добро јутро, тако се ради већ 20 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пинокио

04.08.2023 23:02

Увалио се мој пријатељ у снсд пред саме изборе. Будуци постен несто га је посебно разбјеснило. На састанку који је одрзао снсд један од мало истакнутијих, изгледа искуснији људина крену да обуцава нове цланове па и мог пријатеља како се треба да униставају гласацки листици противника, да буду невазеци. Посто ја не подносим ни сдс ни радикале ово вам треба да знаци да је истина о странци снсд која краде изборе, сваке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.08.2023 09:12

Па све раде да задрзе власт, крадје, преваре, лази, отимацине, малверзације, таква врста људи

Name

М.с Н

04.08.2023 23:12

Петрић уопште није глуп, већ покушава све нас остале да направи глупим. Човјек је против увођења технологија у изборни процес и убеђује нас да у овом изборном систему сви краду, и самим тим резултат на крају испадне мање више поштен, тако да нема потребе да га мењамо. Само је заборавио рећи да није исто украсти пар гласова и 20-30 хиљада гласова. На крају даје лош примјер Ирске а не спомиње успешан модел у Црној Гори, који након два-три сата избацује коначне резултате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поштени гласач

04.08.2023 23:14

Док се нешто не уради, рудоња и његове подгузне муве, ће нас потпуно сасадити, уствари докрајчити. Када нестане пљачке, онда ћемо му морати кулучити. Зато у памет се потлачени и ојадјени народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.08.2023 09:14

Нема ту спаса јер крадја избора је могуца само код примитивних народа, лако поткупљивих, лазова, биједника и сл. Морал је на најнижем стадијуму, цијени се богаћење без рада, у институцијама сједе угурани партијски дебили, грабеж и лаз су стил живота а национализам потпирују странке да имају сто веће стадо за себе. У таквој земљи нема и не може бити озбиљних избора.

Name

Ре

05.08.2023 00:25

Сада говорите о крадји гласова кад је ЦИК све намјестијо давно је просао воз кроз кукуруз добијо је нелегално додик побједу то је није фер и просле изборе су 2018 год добили нелегално дзаба све поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

У

05.08.2023 07:25

Доба Петрицеве владавине ЦИК-ом бројање гласова тј ,,стимање,, одвијало се мјесецима док не доде до ,,зељених,, резултата

ОДГОВОРИТЕ
Name

чегртуша

05.08.2023 08:26

Овај Петрић зна се чији је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXXЛ

05.08.2023 10:31

Б А Н Д А

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

05.08.2023 10:40

Сјеверна Кореја ет какви су нам избори и нико није одговарао а сваки изборни циклус се исто понавља

ОДГОВОРИТЕ