Рећи ће егзодус, погром, прогон, али нико неће рећи - највеће етничко чишћење

- Централна манифестација  поводом обележавања Дана сећања на страдале и протеране Србе у војно-полицијској акцији "Олуја"  почела је вечерас у Приједору парастосом који служи патријарх Порфирије са свештенством у присуству великог броја грађана и званичника  Србије и Републике Српске.    

Република Српска 04.08.2023 | 18:54
Рећи ће егзодус, погром, прогон, али нико неће рећи - највеће етничко чишћење

 .Обраћање председника Вучића

- Последњих дана смо сведоци толико лицемерја, двоструких стандарда у понашњу великих сила према нама Србима. Са толико се проблема суочавамо, да и ми који морамо да бринемо о народу, морамо да дамо одушка и сопственим мислима и емоцијама. Данас смо били на Петровачкој цести, на само једном месту у тој најтужнијој колони направљеној још од 1945. године на тлу савремене Европе о чему сви у целој Европи ћуте. Користиће све изразе, али никада неће рећи да је то највеће етничко чишћење на европском тлу од 1945. године на овамо - рекао је председник и додао:

- Ово су људи, не кликери и бројеви. Сви они су људи и срца и душу имају, али да анализирамо из њиховог угла и да кажемо "не, не нису људи, бројеви су". Па како то пре само 30 година је било 700.000 Срба у Хрватској, а данас свега 112.000 по попису који они рекламирају? Па шта се то десило са тим људима? Како нестадоше толики људи? Због чега нестадоше? Зато што им је много лепо било, или зато што сте учинили један тежак злочин против једног народа. Зашто сам поменуо Петровачку цесту? Ми у савремено време живиомо од дана до дана, никог није брига за то што смо ми вечерас овде, нико никог не жели да саслуша, анализира нечије речи...

Председник је рекао да раније није био на Петровачкој цести до данас, те објаснио:

- За људе који не знају, поставили смо мали дрвени крст, на месту где је бака Даринка изгубила своју децу, унуке, место где су погинули деца Невенка, Жарко Рајић, место где су погинули отац и син, Дарко Вуковић. Децу су побили, а сада сам ишао да видим како изгледа то место. 28 година размишљам како је то могуће, да грешком гађате децу и старце. И 28 година касније видите да грешке није било. Немогуће је да сте на онаквом простору направили грешку. Хтели сте да убијете и децу, и њихове деке и баке. Јасно вам је било да ту нема ни оружја ни оруђа,

Подсетио је да, поводом оптужнице која је подигнута у Београду у случају ратног злочина на Петровачкој цести, нико из света није рекао, ни из једне земље са Запада, да је српско тужилаштво одрадило одличан посао, и да дечја смрт не сме да буде накажњена.

- Сада видите какви смо ми Срби, а шта раде сви остали. Нико из света није рекао, са Запада нам није рекао "одличан је посао урадило тужилаштво", не сме дечија смрт да буде некажњена. Ћутали су као заливени. Против мене је кренула општа хајка хрватским и сарајевским медијима, која траје данима, недељама. Јел сте приметили да је неко у Србији реагова. Ћуте. Када сам их питао да ли ће да пусте да смрт српске деце прође некажњено њих је баш било брига јер су то српска деца. А српска деца, ма како то језиво звучало, нису баш деца, нека друга су деца, туђа су деца, а наша су само за нас деца. И зато од њих не очекујте сузу. Наше сузе никада родитеља неће имати сем нас самих. Зато је важно да се ми држимо заједно и да се не дамо.

- На том малом парчету пута где је толико злочина нането, направили смо мали дрвени крст. Срушили су нам га. Направили смо мало већи алуминијумски крст да се зна да су ту наша невина деца страдала, порушили су нам и тај крст. Позвали су ме онда, рекао сам "направите четири пута већи крст", срушен је и овај. Направите десет пута већи крст, рекао сам, који никада неће моћи да сруше. Никада ту децу неће моћи да нам отму из срца и душе. Ово је прича о свим убицама, свима онима који мисле да имају право да се иживљавају над нашим народом. Данима слушам како Приједорчани треба да се стиде што су Приједорчани. Приједор је био прва најтужнија станица од колоне која је бежала, негде на путу ка слободи, ка чекању неког новог живота, знајући да тамо где су децу убијали нема живота, спаса и опстанка. Ево мене овде са вама. Рођен саму Београду, дошао сам овде код вас у Приједор да вам кажем да сам поносан што сам овде са вама, јер знам да овде живе честити људи, који су очували своју слободу, а не неки зликовци. Данас је РС тешко.

- Ма каква мука да погоди наш народ, посао Србије, наш задатак, обавеза и света дужност је да будемо уз народ РС када је тешко, када светска сила РС уводи санкције, да кажемо да ћемо помоћи српском народу на сваки начин - нагласио је Вучић.

- Наше сузе неће имати родитеља сем нас самих, зато ми Срби морамо да се држимо заједно! - истакао је председник Србије.

- Данас је Републици Српској тешко, није лако ни због санкција, и зато сам вечерас овде, никада више Србија неће да затвара своје путеве за свој народ, увек ћемо бити уз народ РС, Србија неће уводити санкције - рекао је председник.

Председник је истакао да ће Србија улагати у РС и помагати народу у РС.

Погром "Олуја" злочиначки подухват Америке и Хрватске  

- Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Погром "Олуја" био удружени злочиначки подухват САД и њихових монструмских планова према српском народу заједно са Хрватском војском која је једва чекала да очисти простор од Срба.

"Удружени злочиначки подухват САД и Хрватске на небрањени, ненаоружани српски народ", истакао је Додик у обраћању на обиљежавању Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у Погрому "Олуја".

Додик је подсјетио да је Хрватска војска ангажовала 200.000 војника у "Олуји" што значи да је на сваког старца, дијете био ангажован и један војник.

Он је истакао да никада неће опростити и да неће дозволити да неко омаловажава српски народ.

Додик је напомено да смо учени, па и у комунистичком систему, да ћутимо о свом страдању, али је прије девет година почело заједничко обиљежавање страдања захваљујући предсједнику Републике Српске Александру Вучићу.

Према његовим ријечима, ово је један српски народ који је истјеран из Републике Српске Крајине.

Обиљежавању присуствује и предсједник Србије Александар Вучић, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједници влада и народних скупштина Србије и Републике Српске, министри и чланови двију влада.

Присутни су и представници покрајинске Владе Војводине, Генералштаба Војске Србије, Српске православне цркве, борачких организација и политичког и привредног живота, градоначелници, начелници округа и општина, те бројни грађани Србије и Републике Српске. 

 

"Олуја" била највећи насилни егзодус на европским просторима

Патријарх српски Порфирије изјавио је вечерас у Приједору, на обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији "Олуја" да се српски народ сабрао у том граду како би се помолио за све невино страдале 4. августа 1995. године и истакао да је то био највећи насилни егзодус на европским просторима.

"Сабрали смо се да се помолимо за нашу браћу и сестре из Далмације, Лике, Баније и Кордуна којима је у лето 1995. Приједор био прва станица спаса током, небивало по размерама на европским просторима, насилног егзодуса нашега народа", рекао је патријарх у присуству председника Александра Вучића и Милорада Додика и званичника Србије и Републике Српске.

Истакао је да су тада неки застали у Приједору, а неки наставили даље надајући се да ће доћи лепши дани.

"За њих 1.893 није било наде за лепше и боље дане", додао је патријарх СПЦ.

Истакао је да су се неки одважили да мере бол и одређују коју мајку може да боли губитак детета, а другу не.

Знамо да бол због изгубљеног детета осећа свака мајка без обзира ком народу припада и које је вере - бол нема нацију и веру, навео је патријарх.

"Апелујем на све, пре свега, позивам верске лидере да учинимо све да се чува и изграђује мир међу људима и народима. За почетак да се осећајући бол и ране једини других елитизам и еклузивност у болу демонтира", поручио је Порфирије.

Скупу на главном градском Тргу мајора Карлице присуствују председник Србије Александар Вучић, председник РС Милорад Додик,  председници парламената Владмир Орлић и ненад Стевандић, премијери Ана Брнабић и Радован Вишковић, српски члан Председништва  БиХ Жељка Цвијановић, министри  и други званичници Србије и Републике Српске.

Ово је прво обележавање Дана сећања који Србија и Република Српска организују у Републици Српској.

Приједор је град који је међу првима прихватио избеглице из Крајне током акције Олуја која је почела 4. августа 1995. године и у којој је протерано више од 220 000 љуиди и убијено скоро 2000 цивила.

(Тањуг/Срна/Новости) Фото: Срна

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

Јово

04.08.2023 19:22

Нема Милановића?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

04.08.2023 21:37

РС спојити са мајком Србијом!

Name

Милан

04.08.2023 23:07

Заборавио је казати да му је милановиц навратио на ракију,после годисњице маестрал. Заборавио је казати ко даде одобрење милановицу да у Дервенти дјели одликовање. Заборавио је казати за Јасеновацку градју и заборавио је казати како је са цермаком сверцовао.

Name

Бане

05.08.2023 00:08

Сто би рекли стари сами пали, сами се убили. Тако сте исто напустили Сарајево И околину по наредењу а казете протјерани

Name

Ови ликови

05.08.2023 01:06

заслужују слобино и дабицево ордење за неизмерну храброст и домољубље на терену

Name

051

05.08.2023 01:16

Ста казе Пејина унука? Фуј Срби, ста сте себи дозволили!

Name

БОY

05.08.2023 05:11

Носи ти патриота ти си обична овчица која подржава криминал , корупцију и анархоју

Name

Милораде

05.08.2023 07:48

То баја, само ти србуј док нас не доведес, ако вец ниси, до траве, тј умјесто зивота достојног цовјеку, ми цемо на ливаду.

Name

Борац

05.08.2023 10:57

Вуциц довео целу екипу,да би спасавао лопова и гегове сателите.

Name

Мака сет

04.08.2023 19:42

Неко добро написа, Срби стално посљедицама никад о узроцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мака Сет

04.08.2023 23:39

Ево ја ћу ти о узроцима, 1,5 милиона Срба је живјело у Хрватској прије рата, изашли сте из Југославије јер вам Срби више нису требали! Да није Срба неби ни имали Хрватску, ратовали за вас, ослобадјали од окупатора,... До сутра бих ти могао о узроцима, ниси ти глуп знаш ти све, већ сте нуле од људи!

Name

ре ре мака сет

05.08.2023 06:07

Нису то узроци шта ти написа, обилазиш је ко киша око Крагујевца.

Name

Богами..

04.08.2023 19:54

чини се да додо оде сав мокар, дал од зноја, ил суза за жртвама полубраце..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

05.08.2023 00:27

Оде на фешту у Агапе. Музика уживо. Славље...

Name

геор

04.08.2023 19:55

вид мулти милијардеара....на окупу само да сацувају опљацкано од народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

04.08.2023 20:35

Зивјела, република Српска, зивјела Република Србија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

04.08.2023 20:49

Под хитно забранити политицарима да дрзе говоре на оваквим скуповима!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Ма

04.08.2023 21:59

БРАВО! Коначно мртвима дати покој

Name

Змај

04.08.2023 20:51

Нико да каже су требали по плану да населе Косово, али ето.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

04.08.2023 21:00

Извини Вучићу али санкције нису упућене Републици Српској већ Додику,Цвијановићки,Стевандићу,Вишковићу,Букејловићу. Нису они Република Српска,већ њен најлошији дио који је рад шачице власти спреман продати и своју породицу, а о нама и нашој породици да и не говорим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.08.2023 22:56

Брате, лаксе реци санкције РСу, јер су сви они = РС. А тако вам и треба, сад цете лагано грицкати стране ријеци (санкције, ембарго, изолација депресија, инфлација...)

Name

Ре

04.08.2023 23:48

Тачно тако.

Name

Ветеран

04.08.2023 22:23

Данас ратни дезертери држе говоре и управљају Р Српском а нису испалили метка за исту, већ су се крили као пи*де

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

04.08.2023 22:57

Засто нико неказе јели било гресака насих политицара.. истину требамо знати да греске неправимо поново!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгангр

04.08.2023 23:14

Каква демагогија, ти су људи издани из прво из БГ, дијелом и од нас....И то је једина истина,Крајина је продана дрзава, вјековна српска територија. А тек Додик, доцекује Милановица иде код њега на Хвар, а овај одликовао ХВО бригаду у по Дервенте. Као сто је издаја била тада тих јадника из РСК ни данас нама не би било ниста боље. Све и један политицар и из позиције и опозиције има некретнину у Србији, а ти народе кисни....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја ба

05.08.2023 02:04

То је договорена подела ратног плена. По рецима Алије изетбеговица Хрвати су бирали измедју Крајине и Херцег Босне, изабрали Крајину а Срби измедју Крајине и Српске, изабрали Српску а алијин услов је био да Српска буде из 2 дела, отуд Брцко Дистрикт, и да буде мањи ентитет.

Name

Кико

05.08.2023 08:52

Да ал зато волимо сами себе лагати а уз то смо јос лицемјерни тако да нам нема спаса.

Name

РЕ Кико

05.08.2023 10:40

Убо си ИЗВОР СВИХ НАШИХ ПРОБЛЕМА...

Name

Зар не

04.08.2023 23:31

Ни сами не вјерујете у властите приче. Позовите Миловановиц и Човића, то су ваши истински пријатељи. Који апсурд, изабрати Приједор за сјећање на жртве. Није ли то брисање властитих злочина из властитих умова. Не могуће је заборавити Омарску, Кератерм, Козарац и 102 приједорске дјеце. Помен свим жртва и упријети прсте и у властите злочинце било би много боље. Доста епских прича о ненаорузаној нејачи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера Трта

04.08.2023 23:58

Гледај овог Стевандића, прави мен тол.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прасеци

05.08.2023 00:11

А ста цемо са цињеницом да је Милорад Додик, на оваквом скупу користио ријеци као сто су “Мајмуне”, и то испед патријарха и оних напацених људи, да ли је то класа политицара која треба да нас представља. Па докле висе сељацино искомплексирана? Надам се да је ово задњи пут да си досао у Приједор, ниси добродосао! Свијет це бити боље мјесто без тебе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Прасећи

05.08.2023 10:41

Приједор је сад Додикова прћија, има свог дрвеног лутка за градоначелника

Name

Мика

05.08.2023 00:23

Миле а засто не реце да си избјеглицама продавао Ронхил на Петеовацкој цести. Данас глумис Србенду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак Р. К.

05.08.2023 00:26

Олује не би било да је Додика интересовала војна каријера, и да је тада био српски генерал. Било је ипак битнијих ствари по српску нацију којима се он бавио. Најбитнија од свих, срж националног програма, је опстанак и пуњење једног новчаника са лијеве обале Дрине. Милорадовог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

05.08.2023 06:10

Нико ни ријечи о узроцима !! Нико ни ријечи о издаји Србије, тачније Милошевића који је обећао помоћ србима у Хрватској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

05.08.2023 06:39

Слику красе двоје хрвата е моји срби ко нас брани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсурд

05.08.2023 06:41

Је Додик прије пар дана код Милановица Милановиц одликује 103 бригаду ХВО у Дервенти уз Милин благослов и сад Миле кука над насом субином . Људи стварно ми нисте јасни . Дта треба Додик да уради јос да вам се отворе оци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Која демагогија

05.08.2023 07:18

Сваке године се изрекламирају , сликају , роне крокодилске сузе , а у ствари њих не интересују нити мртви , нити живи , него искључиво како сачувати опљачкано од народа . Ово овакво се дешава и у Сијековцу , гдје се именом и презименом знају џелати , који су извршили покољ над недужним народом , али извршиоци се мирно шетају по Броду и другим мјестима и уживају све могуће привилегије , а тако је и на свим другим стратиштима . Смишљено и добро организовано да се Србима потуре кукавичија јаја у ликовима Хрватских шпијуна , који нажалост , представљају Србе , а у ствари све раде против Срба . Увијек ће се наћи они који ће , зарад личних интереса , радити у корист Хрватске државе и Ватикана , а на штету Српског народа , валда нам је тако суђено .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Србац

05.08.2023 08:44

Милораде Додиг , гдје заврши јасеновачка грађа ????????? Српска срамото , а хрватска узданицо !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рио

05.08.2023 17:25

Овдје се је радило о нај већем само етничком чишћењу

ОДГОВОРИТЕ
Name

врцо

06.08.2023 01:34

Он ускоро на црној листи САД лоши момак са балкана

ОДГОВОРИТЕ