Јако невријеме у Словенији, у Цељу почиње евакуација

Невреме се крец́е источном Словенијом, а почиње шира евакуација у Цељу, где је без струје остало скоро 12.000 корисника, док се на западу земље хидролошка ситуација смирује, али реке Пољанска Сора и Градашчица и даље плаве.

Република Српска 04.08.2023 | 17:16
Јако невријеме у Словенији, у Цељу почиње евакуација

Због ситуације у земљи премијер Роберт Голоб врац́а се раније са одмора, саопштио је његов кабинет.

Дело је објавило да ће он данас састати са представницима Штаба цивилне одбране у просторијама Министарства одбране, за сутра ујутро је сазван проширени Савет за националну безбедност, а састац́е се и Влада.

Голоб је рекао да систем заштите и спасавања у случају елементарних и других непогода функционише, све екипе на терену дају све од себе да помогну људима.

Такође је позвао да се поштују упутства надлежних служби и да се чува сопствена безбедност.

Према подацима Одељења за хидролошку прогнозу Агенције за животну средину Републике Словеније, тежиште падавина се последњих сати померило над источну Словенију из слива Колпе на југу ка Корушкој и Штајерској на северу, преносе Словенске новице.

На овом подручју реке и бујични потоци све брже расту, посебно Мислиња, Дравиња и Песница Савиња у доњем току убрзано расте, а поплавна подручја на овом подручју ц́е се и даље повец́авати.

Сава се у великој мери плави у средњем току, где ц́е се поплављена подручја одржавати, док ц́е у доњем току плављење у наредним сатима јачати.

Поплављена подручја дуж Муре и Драве низводно од бране Марковци ц́е у благом порасту, а мариборском подручном центру Управе за заштиту и спасавање од почетка ноц́них обилних падавина забележено је 90 интервенција, али за сада су ствари под контролом и није забележен ниједан озбиљнији догађај.

Како је за СТА рекла Иванка Гриланц, шеф филијале, Драва се вец́ излива у неким нормалним подручјима, посебно у Малечнику и Рушама.

Јаке поплаве захватиле су Горњу Савињску долину, делове Штајерске и Корушке, ситуација у Засавју није превише критична, пренело је Дело.

Командант Цивилне одбране Западне Штајерске Јанез Меланшек рекао је да је вец́ина путева у Горњој Савињској долини непроходна, до општина Солчава и Луче се уопште не може доц́и, Мозирје је под водом.

"У овом тренутку, међутим, не можемо нимало да помогнемо људима, јер су путеви затворени, мостови поплављени и потпуно је немогуц́е доц́и", рекао је он.

Додао је да је до Мозирја тешко доц́и, а код Продника у општини Љубно вода је однела мост, а у Лучама понтонски мост.

"Моје аустријске колеге и ја смо у вези да преко Гвоздене капеле дођемо до Солчаве, а с Коком, као и са Лучом, нисмо имали никакав контакт од 7.00 ујутру, а како нема струје, батерије на телефонима су се очигледно испразниле и ништа не знамо“, рекао је Меланшек.

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Јаффа

04.08.2023 19:49

Таман оних 170 милиона из Угљевика за штете од поплава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦХ

04.08.2023 21:17

Није 170милиона него 131 милион

Name

Ево

04.08.2023 21:01

И око Бијељине се врте тамни облаци. Морамо бити спремни јер негдје у РС жестоко туце западно од БН.

ОДГОВОРИТЕ