Тужилаштво БиХ до сада оптужило 27 особа: По кога "долази" Скy!?

До сада је Тужилаштво кроз Скy истраге оптужило 27 особа. Међутим, тек се чекају велика имена, међу којима ће бити тужиоци, али и други полицајци.

Босна и Херцеговина 03.08.2023 | 15:05
Тужилаштво БиХ до сада оптужило 27 особа: По кога "долази" Скy!?

Тужилаштво БиХ у наредних неколико дана подићи ће једну од највећих оптужница у предметима “Скy” против групе Бојана Цвијетића, бившег савјетника Драгана Мектића у Министарству безбједности БиХ.

На оптуженичкој клупи због шверца кокаина из земаља Јужне Америке у БиХ, а затим земље ЕУ бит ће више од 15 особа. Ово ће бити једна од највећих Скy оптужница за трговину наркотицима у БиХ коју је разоткрио Скy.

Тужилаштво је до сада оптужило више од 27 особа, а очекују се и нове оптужнице у аферама „Рез“, „Бумеранг“, гдје су осумњичени Елвис Кељменди, али и Адмир Арнаутовић Шмрк.

Дешифрирање Скy порука довело је и до суспензије државне тужитељице Диане Кајмаковић, али и смјене шефа Одјела криминалистичке полиције у СИПА-и Вахидина Шахинпашића. Због Скy истрага смијењена је Споменка Маркуљ, која је обављала  функцију контакт-тачке Граничне полиције БиХ с Еурополом, те ухапшено више од 16 полицајаца.

Суд БиХ потврдио је у децембру прошле године прву оптужницу у којој су кориштени докази из Скy и Аном апликација у предмету “Далибор Раилић и остали“.

Раилић је осумњичен да је наручио и организирао убиство полицијског инспектора из Приједора Раденка Башића и преко Скy апликације тражио ко ће га убити.

Мјесец дана касније Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу и против групе наркобоса из Требиња Милана Матковића. На оптуженичкој клупи због трговине наркотицима и оружјем, али и ликвидација нашли су се Саша Ратковић, Драган Супић, Томислав Видаковић, Владица Ракић, Василије Стјепић, Митар Благојевић, полицајац Мирослав Чалија, али и Матковићев кум Дражен Шиниковић.

Сви оптужени налазе се у притвору.

Оптужени се терете да су кориштењем криптираних апликација за комуникацију чинили кривична дјела неовлаштени међународни промет великих количина опојних дрога кокаин и марихуана, стјецање велике незаконите имовинске користи, прање новца, кривотворење исправе и друга кривична дјела.

У фебруару је потврђена и Скy оптужница у предмету “Сако Бибић”. Оптужени су и Елдар Хујић, Адмир Халимановић, Алем Зукић те Ђоко Комар.

У јуну је Тужилаштво БиХ подигло, а у јулу Суд БиХ потврдио Скy оптужницу у предмету “Стаза” против 14 особа. На челу групе је Драган Пејовић звани Босанац. Овој групи на терет се стављају организирани криминал и кријумчарење најмање 600 килограма сканка с подручја Црне Горе и Србије у БиХ, као и његова даљња дистрибуција на илегалном тржишту.

Осим Пејовића, на оптуженичкој клупи су и Милијан Мијовић, Анђелко Милошевић, Алекса Малиш, Мишо Миљанић, Милош Ковачевић, Душан Мићановић, Немања Прњат, Милан Мићановић, Горан Новчић, Владан Ковачевић, гранични полицајац, Бојан Ћаласан, Милан Рашевић и Дражен Саламадија.

До сада је Тужилаштво кроз Скy истраге оптужило 27 особа. Међутим, тек се чекају велика имена, међу којима ће бити тужиоци, али и други полицајци.

Прије неколико дана у БиХ су стигле нове криптоване поруке с бројним доказима.

Осим Цвијетића, на оптуженичкој клупи наћи ће се, како сазнајемо, и Петар Дукић, Александар Николић, Саша Рађевић, Младен Миловановић, Иван Јурић, Драган Кресојевић, Синиша Бачић, Игор Кнежевић, али и Миливој Тодоровић, који је ухапшен у Њемачкој према бх. потјерници и изручен БиХ.

Прије три мјесеца ухапшен је и сада већ опозвани начелник Старог Града Ибрахим Хаџибајрић, који се налази у притвору у КПЗ-у Зеница. Заједно с њим ухапшени су и секретарка Опћине Алма Дестановић, али и његов син Сеид. Хаџибајрић није имао Скy, али јесте његов син, који је на овој апликацији с ухапшеним Елмедином Каришиком договарао колико ће ко добити пара од наплате паркинга. На Скyу су Ибру звали Бег. С њима је ухапшена и медицинска сестра Елма Рого, која се брани са слободе.

16 полицајаца до сада је ухапшено, а тројица су отпуштена из службе.

(Аваз) Фото: Фејсбук

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Поштено

03.08.2023 15:31

Ако то буде поштено хапшење ни по бабу ни по стричевима онда ће већина руководства Р.С на дугогодишњу робију са ужим члановима фамилије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возућа

03.08.2023 15:38

Ту чорбу треба да зачини бурле и његова клика из црвене секте!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сина

03.08.2023 15:46

А Цвијетић је по Бања Луци глумио недодирљивог… Шепурио се у скупим аутима, дјецу отео од жене и потплатио гдје се подмазати могло… да видимо баш како ће из затворске ћелије да подмазује нарко новцем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фармланд

03.08.2023 15:50

Хоце ли и Цело из МУП-а бити подасисан, или це бити као главесина помилован?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правник

03.08.2023 16:01

Једва чекам да то читам.... да буде БиХ као и Црна Гора и Србија. Све транспарентно. Али и да чујемо који ПОЛИТИЧАРИ су били на Скаyу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко БЛ

03.08.2023 16:21

Ста се цека са Кострешевићем,Нешићем,Мектићем итд ,као и са Игором Додиком?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опера и Лабрадор

03.08.2023 16:28

Када ће хапшење инспектора крим полиције у Козарској Дубици због диловања кокаина и хероина…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадна Држава

03.08.2023 16:39

У којој криминалци користе положај за обављање криминалних дјела,умјесто да сузбијају такве појаве. Надам се да ће кренути хапшења и оних најкрупнијих грешника из врха власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

03.08.2023 17:00

СТА ЦЕ ВАМ СКАЈ АПЛИКАЦИЈЕ,ПА СВИ У СВОМ ОКРУЗЕЊУ ЗНАЈУ ОСОБЕ КОЈЕ СЕ БАВЕ КРИМИНАЛНИМ РАДЊАМА И КОРУПЦИЈОМ,ЗНА И ПОЛИЦИЈА,КАД БИ СВИ РАДИЛИ СВОЈ ПОСАО ,ЗАТВОЕИ БИ БИЛИ ПРЕТРПАНИ,МОГАО БИ СЕ НАТРОАТИ ПУН РУДНИК ДА КОПАЈУ УГАЉ.

Name

Илија

03.08.2023 17:14

Сигурно по Милорада и његове црвене кмере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

03.08.2023 18:51

Скај поруке послузиле за злоупотребе, своје склонили, а ко им се не свидја, додали, дописали ста су хтјели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возилица

04.08.2023 07:36

Нису ту само полицајци прљави и умешани већ има ту и њихових надређених који се крију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цук

04.08.2023 08:45

Зашто се толико дуго чека са хапшењем ако има доказа кроз тај Скаy неразумем да се неко или нешто склони,затаска не контакт.

ОДГОВОРИТЕ