Американци ако хоће могу направити озбиљне проблеме људима под санкцијама

Сматра да ће остати као и до сада, по принципу “ови ће мало припријетити, ови мало попустити и идемо даље, али ништа спектакуларно”.

Република Српска 02.08.2023 | 21:09
Американци ако хоће могу направити озбиљне проблеме људима под санкцијама

Младен Иванић није увјерен да ће санкције које су Сједињене Америчке Државе увеле неколицини високих функционера Републике Српске имати ефект какав се можда очекује у јавности у Босни Херцеговини.

“Доста тешко. Прво, то зависи од тога колико ће Американци бити досљедни у провођењу тих санкција. Они, ако су досљедни, могу направити озбиљне проблеме људима који су под санкцијама”, каже Иванић за Рапорт.

Политичка трговина

Као примјер, бивши члан Предсједништва БиХ наводи само један сегмент свакодневног живота, сасвим уобичајен, али који би особама на црној листи постао практично ноћна мора у случају досљеде примјене санкције САД.

“Буквално, банке које би, рецимо, прихватиле да исплате плату или да послују с тим људима би могле имати проблеме, не би могле радити с америчким банакама нити банкама које сарађују с америчким банкама”, објашњава Иванић.

Додаје да Американци то да сада нису радили, а каже и зашто:

“Претпостављам да је могући разлог зашто то нису чинили нека врста политичке трговине. Они мало притегну, па пусте да ови могу да живе под условом да буду мало толерантнији.

Мој осјећај је да ће се све то вртјети у том неком правцу. Не очекујем да ће довести до неког спектакуларног резултата.

Мислим да је добар дио тих људи своју имовину давно већ издефинисао и није је сигурно држао у банкама у Америци тако да не мислим да ће имати неких проблема. А досљедна примјена би значила велики ангажман свих институција за што сумњам да су у овом тренутку толико заинтересовани”.

Сматра да ће остати као и до сада, по принципу “ови ће мало припријетити, ови мало попустити и идемо даље, али ништа спектакуларно”.

“Све што смо до сада гледали, имаћемо прилику гледати и у наредном периоду”, сматра Иванић.

Примјер Додика

Наводи примјер актуелног предсједника Републике Српске и лидера СНСД-а Милорада Додика којем су још раније уведене санкције САД, али да он због тога није трпио никакве посљедице.

“Кад то није имало посљедица за њега, онда је за политички амбијент далеко мање важно какве ће посљедице бити по госпођу Цвијановић (Жељка Цвијановић, чланица Предсједништва БиХ из РС, оп. а.) или Стевандића (Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине РС)”, каже Иванић.

Сматра да ће странци наставити да сарађују са садашњом структуром власти у Републици Српској.

“На неки начин имам осјећај да им то чак одговара. То су и показали својим ставом кад су у питању избори. Они су полетјели да то све први прихвате и на неки начин верификују изборе иако је свима било јасно да је то била огромна крађа.

Ја, рецимо, мислим да би за БиХ било далеко корисније да су се они више посветили изборном закону јер би ми данас имали далеко другачију ситуацију. Али, изгледа да на неки начин то и њима одговара”, мишљења је Иванић.

Бивши предсједник Партије демократског прогреса (ПДП) чак вјерује да и странкама из Федерације БиХ више одговара Додик, и као партнер и ривал у државној власти, него што би то била тренутна опозиција у Републици Српској.

“Наравно да им одговара. Зар не видите колико Тројка тумачи да каже да је Додик бољи него опозиција, што је невиђена глупост, али они тиме оправдавају и свој однос. Имам осјећај, на неки начин, да је готово свим политичарима Додик нека врста мустре коју би жељели сами да имају.

Иста политичка филозофија

Добар дио њих би желио да буду Додик у својој структури. Иста је то политичка филозофија. Нема ту истинских демократских приступа ни с једне стране”, тврди Иванић.

О томе могу ли његов ПДП, у којем је почасни предсједник, те остале странке опозиције срушити власт оформљену око Додиковог СНСД-а, Иванић одговара ријечима:

“Мислим да је Додик посљедња два-три пута на изборима губио, али је увијек то надокнађивао изборним манипулацијама које су међународне институције толерисале”.

Ни функционисање актуелне структуре на власти на нивоу БиХ не види да се много разликује од претходних.

“Нема ту велике разлике. Имате људе, прије свега, који размишљају о властитој политичкој концепцији, а не будућности Босне и Херцеговине.

Ја заиста не разумијем понашање господина Бећировића (Денис Бећировић, члан Предсједништва БиХ) који мало-мало па у неким стварима излази радикалније него што је чинио некад господин Изетбеговић (Бакир Изетбеговић, предсједник СДА).

Очито мисли да му то користи да буде поново биран. Свима њима је мотив искључиво лична позиција, а заједнички интерес БиХ, нека врста компромиса, никоме није на видику. Вјерујте да ту нема разлике између Додика и политичара из Федерација.

Можда је Додик само грубљи, неотесанији у наступу, али мање-више то је иста политичка концепција”, рекао је Иванић.

(Рапорт)

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Леми

02.08.2023 21:38

Могу,али преко својих слуга,Енглеске,Француске,Њемацке,итд...А они сами са тим санкцијама могу само г своју обрисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

02.08.2023 21:38

АКО СЕ ВЛАСТИ БУДУ ОВАКО ПИНАСАЛИ И ДАЉЕ СА СИТУАЦИЈОМ СВИЊСКЕ КУГЕ,ИМАЦЕМО УСКОРО КОЛЕРУ,НИТИ ЦЕ СРА ТРЕБАТИ ДОДИКУ,ВУСКОВУЦУ,СТЕВАНДИЦУ ,ЗЕЉКИ,А НИ НАРОДУ.ДА ЛИ СУ ИВИ ЉУДИ ПОЛУДИЛИ,ЗАР НЕ ВИДЕ ДА ПРИЈWТИ ЗАРАЗА СИРОКИХ РАЗМЈЕРА,СТАВИЦЕ НАС СВИХЕТ СВЕ У ИЗОЛАЦИЈУ,ВАЉДАXСЕ НЕКО УБРЗО ОПАМЕТИ.ИМАРЕ ЛИ СВОЈУ ДЈЕЦУ АКО НЕ МУСЛИТЕ НА ТУДЈУ.ЗАР НЕ ВИДИТЕ ДА НИСТЕ СПИСОБНИ ВОДИТИ ДРЗАВУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

03.08.2023 07:26

Гдје си ти матерњи језик учио? Ништа те не разумијемо.

Name

Приједорчанин М

03.08.2023 09:40

За Статистичар.хоћу да ти кажем кад неће други,сви ви који пишете великим словима своје коментаре,мало ко и ријетко прочита,пишите нпрмално.

Name

Ре ПД М

03.08.2023 10:27

Његове нико ни не чита. Узалуд пише. Лик мисли да се обраћа политичарима па или води монологе или шупљу причу!

Name

Ре,Статстика

03.08.2023 10:30

Зашто би криминалци мислили о нашој дјеци,ако то не чине њихови родитељи??? А,да мислимо о својој дјеци,борили би се против овакве власти.Раде оно што њима одговара,а сви грађани су обични бројеви за гласање,па,ако смо толико глупи,боље и не заслужујемо...

Name

055

02.08.2023 21:45

Неце се директно одразити на њихов капитал,али хоце на Републиму јер санкције уводи министарство финансија САД и сви који имају везе са РС неце смјети да послују,банке,инвеститори итд. како воли да казе Висковиц!За просле реце умро му тата а ко ли це га озалити за ове....Према томе његови камиони це и даље радити на коридору и слицно Додик це и даље увецавати капитал на име породице ,Стевандиц и Цвијановицка исто!Интересантно ти силни лобисти на целу са Кесицем нису то спријецили...

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

02.08.2023 21:46

Свака част Иванићу. Све истинито. Али, како изаћи из те ујдурме. Обзирим, да су Додик и СНСД добро увијежбали да покраду Изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

знатизељна

02.08.2023 21:53

Поредити господина Иваница и неотесаног Додика, незамисливо. Хвала БН-у сто је о јавио овај текст. Било би јос заиста занимљиво цути сто господин Иваниц мисли о Додиковом судругу, издајнику и превари Драску Станивуковицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тата Миле

03.08.2023 05:12

Знатижељна, ајде ти испричај нама како је то Драшко издајник. Па и та прича је изашла из Додикове кухиње, као и цијепање ПДП-а.

Name

ре

03.08.2023 08:33

Снимак са дечком.Тако га је зауздао.А вјероватно је и материјално награђен.Похлепним људима је увијек мало.Што рекоше,као слана вода-што више пијеш,жеднији си.

Name

Нормалан

02.08.2023 22:33

Немате ви срби ни истог као сто је додик а камо ли бољег. Опозизија је јос гора. Тразили сте гледајте а и трпите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милица

03.08.2023 11:19

Конаковићу, ти ли си?

Name

Мирослав

03.08.2023 00:27

И тако нам је господин Иваниц, дсо лепо објасњење, о санкцијама. Ни једном реци, да казе да то није коректно, и да је самовоља силе у стагнацији, јер их Срби нервирају, кад захтевају своја права, по слову Дејтонског споразума. Цини ми се да је господин сретан због уведених санкција, бедно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.08.2023 08:44

Нису они санкције увели србима вец појединцима на власти...

Name

Ре ре

03.08.2023 10:29

То ти мислиш јер су тако Амери рекли. Хајде доведи америчког инвеститора у РС да покрене нешто. Да запосли нас 20. Хајде.

Name

Данило

03.08.2023 11:19

Ти изједначаваш Србе са криминалцима у власти. Срамота!

Name

Ја

03.08.2023 11:19

Нису они увели никоме санкције. Није то ништа. То је шпрдачина.

Name

БОБ РОЦК

03.08.2023 06:08

ЖИВИО МЛАДЕН ИВАНИЋ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

03.08.2023 06:09

Основни проблем опозиције да они само критикују, али немају програм. Немају свог лидера који бих био алтернатива садашњем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

З

03.08.2023 06:24

Направили су свима нама већ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.08.2023 07:01

Иванић је без обзира на своје политичке ставове озбиљан човјек и никада себи није дозвољавао да буде фукара као што су Црнадак, Тривићка и Вукановић и да напримјер пред телевизијом Федерације БиХ пљују по званичницима Републике Српске а да се на то наслађују на Федералној телевизији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

03.08.2023 12:22

Нема веце фукаре од тебе. Лопове се треба пљувати,ма где били.

Name

Милан за Ре Милан

04.08.2023 07:16

Ти са својим рекацијама пљујеш сам по себи!

Name

Истина

03.08.2023 07:03

Кључно је ако желе а док их слушају буче им добри. Добро сви да размислимо с ким и на који начин можемо опстати на овим нашим просторима,најмање је важно како се зове него како ћемо живјети,92 су истјеране наше комшије а долазе Арапи и Азијати,дали нам је у БиХ стварно то циљ??!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ администрација

03.08.2023 07:10

Цим се договори Тројка идемо развијати привреду. Иза нас су само 28 година стагнације..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ббббб

03.08.2023 08:14

Ти би избјегао санкције тако сто би све зеље САД прихватио, то нам је познато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти

03.08.2023 10:15

Можеш госп.Иваницу обрисати ципеле ако ти дозволи. Ти знаш шта би Он урадио јер твој Додик нема шта дати посто је све већ дао шта су тражили. Покриј се биједо по ушима.

Name

Фед

03.08.2023 08:28

Вецној и прелепој поред 600 милиона годисње из Федерација потребно јос 40 милиона мјесецно да презиви,која је то црна рупа и јос би се одвојило од Босне и Херцеговине а сутрадан би банкротирало

ОДГОВОРИТЕ
Name

03.08.2023 10:30

Браво. Цовјек има ниво и културу. Вукановић никад неће прећи 5% гласова баш због те некултуре.

Name

РС

03.08.2023 10:31

Да да. Нека и банкротирамо. Само да нисмо са вама више.

Name

Бања Лука

03.08.2023 08:29

Хвала што си нас просвјетлио "Тесла".То зна свако са грамом мозга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иванићу,

03.08.2023 09:25

А, хоће ли пословати са оном банком што је ти продаде за 1 евро?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан БЛ

03.08.2023 11:21

Што неће, јер банка још постоји и ради јер су откуплхени и дугови, за разлику од оне 3 које су уништене за вријеме Додикове власти

Name

Ре

03.08.2023 19:19

Како ти га спусти овај миланБЛ право у цело весело.