Српско народно вијеће сјећа се страдалих у "Олуји"

- Српско народно веће (СНВ) данас се поводом 28. годишњице "Олује" присетило свих припадника српског, хрватског и других народа, који су привремено или трајно остали без својих завичаја, ближњих и имовине у ратним годинама које су претходиле лету 1995. године. 

Регион 02.08.2023 | 19:00
Српско народно вијеће сјећа се страдалих у "Олуји"

У саопштењу СНВ су казали да је потребно сетити се да је рат на просторима некадашње заједничке државе животе мањине учинио несигурним и страдалничким. 

''Тамо где су Хрвати остали у мањини, као што је био случај с подручјем Крајине, били су убијани, злостављани, противправно затварани, застрашивани и протеривани, њихове куће узурпиране или уништаване, а цркве скрнављене, пљачкане и рушене. Кроз сличне животне опасности и страхоте пролазили су и Срби, становници хрватских градова или подручја под контролом тадашњих власти Републике Хрватске'', наводе из СНВ.

Неки Срби су убијани, противправно затварани, застрашивани, протеривани, дискриминисани, а немалом броју су куће миниране или су избачени из својих станова, док су многи отпуштени са посла и устали ускраћени држављанства. 

Из СНВ су подсетили и да је терет обнове културе мира и помирења у Хрватској, али и у другим земљама, и даље у највећој мери на мањинама, нарочито на српској мањини. 

Навели су да су поступци нетолеранције, дискриминације, непризнавања загарантованих права на писмо и образовање и њихово оспоравање на политичку партиципацију и ширење антисрспких осећања и говора мржње још увек присутни, као и да је само њихов интезитет променљив. 

Додали су да томе значајно доприносе државне политике сећања и комеморативне праксе, због којих како кажу, мањине неретко живе у страху од комеморирања сопствених страдања. 

У саопштењу су подсетили на жртве српске националности у Хрватској које тешко остварују право на статус цивилних жртава рата, као и да нису покренути поступци за суђење за ратне злочине над цивилима и ратним заробљеницима.

Упркос свом вишеструком страдању, кажу из СНВ, Срби у Хрватској отпор дискриминацији и неправди и даље ће показивати својом отпорношћу на мржњу и одгајањем будућих генерација у поштовању и солидарности са комшијама. 

(Тањуг) Фото: Фото: Принтсцреен/Yоутубе

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Обе стране криве

02.08.2023 19:49

...а подјеле нема? Очигледно је и ово доказ да је рат у Хрватској био догивирени рат и да је план био подјела Босне и Херцеговине што је био крајни циљ ратова 1991-1995! Зашто се онда у Босни и Херцеговини не уради исто па да се свако свакоме извини? Постојање тзв рс а непостијање тзв рск је велика неправда за Бошњаке који су требали да нестану као народ док се Срби и Хрвати наслађују! Фуј!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самир

02.08.2023 21:49

НЕ ПОНОВИЛО СЕ, НИКАД И НИКОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

02.08.2023 21:59

Слобо је продао Србе Тудјману. То невиде само они који неце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви добро људи

02.08.2023 23:10

Док се главесине препуцавају, обицан народ гине, губи, бјези. С које год стране гледали, идеологије су опасне ствари. Постоје људи који пусе то, а постоје и Људи који све схватају. Назалост, ови други су мањина. Ми смо јос на нивоу племена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

03.08.2023 00:34

Било не поновило се. Трагедија насег народа. А ратни злоцинци, прогонитељи и убице, су јос увек угледни градјани у РХ, дрзаве цланице ЕУ? У милости су јаке сике, и њених канцелара. Пријатељство им је неразкидиво вец у 3 рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

03.08.2023 07:07

Не поновила се више никад ни Олуја,ни Бљесак,ни колоне на мосту у Градишци. Избјеглица има само јад у тугу,ту је нација небитна.

ОДГОВОРИТЕ