Објављена имена оптужених за шверц кокаина из ЕУ у БиХ

Тужилаштво БиХ оптужило је седам особа за организовани криминал односно за кријумчарење кокаина из земаља ЕУ у БиХ.

Босна и Херцеговина 02.08.2023 | 12:17
Објављена имена оптужених за шверц кокаина из ЕУ у БиХ

"Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Митје Контича (35), држављанина Словеније, који се налази у притвору,  Александра Николића (32), званог  Саша, држављанина БиХ, који се такође налази у притвору,  Бориса Грујића (42), држављанина БиХ и Србије, Славена Радинковића (26), држављанина БиХ, Јована Шумана (26), држављанина БиХ, Игора Зарића (27),  држављанина БиХ и Србије и Дамјана Тепића (30), држављанина БиХ", наводе из Тужилаштва БиХ.

"Оптужени се терете да су од августа 2022. године па до априла 2023. године, као чланови групе за организовани криминал, која је дјеловала на подручју БиХ  и Словеније, заједничким дјеловањем са јасно дефинисаним улогама и задацима, у циљу прибављања противправне имовинске користи, у више наврата вршили неовлашћени међународни пренос, скривање и испоруку кокаина у већим количинама из иностранства у Босну и Херцеговину, ради даље продаје на подручју БиХ", стоји у саопштењу.

Према наводима оптужнице, оптужени Контич се терети за кријумчарење и испоруку на подручје Босне и Херцеговине,  килограма кокаина скривене у спремнику возила, а чија вриједност на илегалном нарко тржишту достиже 35.000 евра.

Дрога је запљењена у акцији "Маркет", Тужилаштва БиХ и МУП-а РС, у фебруару ове године, у тренутку примопредаје дроге у изнајмљеном стану на подручју Бањалуке, а том приликом оптужени Шуман, Радинковић, Зарић, Тепић и Грујић су ухапшени.

Надаље, Контич се терети да је 14. марта ове године, након што је у Љубљани преузео два килограма кокаина, по предходном договору дрогу предао Николићу и прузео 18.000 евра.

Обојица су ухапшени у акцији МУП-а КС и МУП-а РС-а на подручју Сарајева,  а приликом претреса пронађен је новац у наведеном износу.

"Приликом извршених претреса на више локација пронађено је и одузето  килограм кокаина, велика количина новца, пиштољ, већи број мобилних телефона, два аутомобила која су кориштена приликом извршења наведених кривичних дјела од чега један аутомобил има уграђени специјални бункер за илегални превоз робе тзв 'штек' који је кориштен за кријумчарење", наводе из Тужилаштва.

 Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

(БН) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Аууу

02.08.2023 12:30

...бас су велике рибе...сад сигурно неце бити у бих дроге

ОДГОВОРИТЕ