Најважније је да књиге стигну до српске дјеце

Министар без портфеља у Влади Републике Србије Ђорђе Милићевић задужен за координацију активности и мера у односима са дијаспором реаговао је на саопштење Царинске уније Хрватске, као и писање дела медија у Хрватској и Србији, који су тврдили како није спречено уношење буквара на ћирилици у Хрватску, а који су били намењени српској деци у Далмацији.

Република Српска 31.07.2023 | 13:03
Најважније је да књиге стигну до српске дјеце

- Захвалан сам свима који су, покушавајући да оправдају и одбране неодбрањиво, заправо само потврдили све о чему сам говорио. Дакле, јасно је се буквари из Србије преко граница Хрватске могу пренети и у Словенију и у Италију, али да би остали у Хрватској и дошли до наших малишана у Книну, са прелаза у Батровцима мора да се оде до Шибеника и плати царина.

Поштујемо законе држава у региону, али суштина је да је уведена неписана царина на буквар и ћирилицу. Било би лепо да нам појасне само још да ли царину плаћамо на свако слово ћирилице у буквару или по сваком буквару.

Кажу "министар није најавио званичну посету", а ја поново истичем, не министар, већ сарадници министарства су присуствовали у Книну важном догађају, крсној слави Епархије Далматинске у Манастиру Лазарица на Далматинском Косову. Домаћин прославе била је председница удружења Жена Косовске долине - наводи Милићевић.

Како је додао, тим поводом план је био да се деци из тог краја поклоне буквари, те су пренети као што се преносе и у Италију, Словенију, Аустрију и Мађарску...

- Желели само тим поводом да деци која живе у том крају поклонимо букваре и моји сарадници су их понели као што су их претходно носили и у Италију, Словенију, Аустрију, Мађарску, Румунију.... Не увозимо, нисмо трговци, већ поклањамо књиге нашој деци.

Колико сам схватио реакције из Хрватске, ако министар дође у најављену посету све ће бити у реду. Ако је тако, ево најављујем, врло брзо ћу да одем у најављену посету Хрватској и долазим са букварима.

Као што сам рекао више пута - платићемо и царину, уз молбу да нам се унапред обрачуна на свако слово ћирилице које носимо. Обавештен сам, а нека ме демантују ако није тачно, и да Срби из Книна на најављену донацију књига из Новог Сада, због "бирократских препрека" чекају годину дана - објаснио је он-

Милићевић наводи да је најважније да буквари стигну до наше деце у Хрватској.

- Свака даља полемика је сувишна, јер све је потпуно јасно. За нас је најважније да буквари стигну до наше деце у Хрватској и дубоко верујем да ће у томе помоћи сви они који су се толико трудили да "оправдају и разумеју" потез хрватске царине. Некада је и паметније и мудрије бранити се ћутањем – поручио је министар Ђорђе Милићевић.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Оли

31.07.2023 13:13

Генетска мржња према Србима.Јадно и биједно🤮

ОДГОВОРИТЕ
Name

Францетић

31.07.2023 14:38

Опет би свој отров просипали по Хрватској,е неће да може

Name

Ре

31.07.2023 21:22

Какав министар он је теле ако је ово изјавио. Па гдје се то не плаца царина? а то гдје цес уци на прелаз, гдје царинити то шпедитер и ти одлуцитие најавом на који прелаз и која царина, токмаку не труј народ

Name

Ре

31.07.2023 21:27

Ни ја не шверцујем и не увозом парфеме, купио да поклоним и пријавим и платим царину.

Name

Ре

31.07.2023 21:28

Какав трол. Да је другачије то би био сверц

Name

Ре

01.08.2023 09:34

Францетић, ваша мржња ће вас убити. Који отров? Зар су књиге отров, ма на ком језику и писму биле? Само болесни умови се тако понашају.

Name

Ромелл

01.08.2023 12:23

А засто се увијек петљате у тудје земље.Уците дјецу да не воле земљу у којој зиве Засто вам то треба.

Name

Буквар

31.07.2023 15:53

Понеси им по 100€ , а правите вику око тога дођете одете а дјеца и остали се посље боре с посљедицама , понеси сваком српском дјетету 1000€ као стипендију то ће бити помоћ а њихови родитељи ће их научити ћирилицу и корјене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црв

31.07.2023 18:00

О србенде није вама лако

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

31.07.2023 21:20

Можеш мислити да смо били мало паметнији а не затуцани комунисти, сад би имали сто хиљада дјеце тамо да им шаљете буквар на ћирилици, а овако колко једно 25 буквара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драскицеви свједоци

01.08.2023 07:44

Прејефтини популизам, јос преко ледја дјеце....

ОДГОВОРИТЕ