Здравствено само за грађане са редовним доприносима

Фонд здравственог осигурања Републике Српске од сутра, од 1. августа финансира здравствену заштиту само за грађане који су на један од законом предвиђених основа пријављени на осигурање и за које се редовно уплаћују доприноси – без изузетка, саопштено је из ове установе.

Република Српска 31.07.2023 | 12:40
Здравствено само за грађане са редовним доприносима

Напомињу да одлука Владе Републике Српске по којој је омогућено да сви грађани имају здравствено осигурање без обзира на уплату доприноса истиче данас 31. јула.

Тако да ФЗО РС од сутра, у складу са Законом о обавезном здравственом осигурању, може да финансира здравствену заштиту само за грађане за које се редовно уплаћују доприноси.

– Ово је прилика да поново позовемо грађане који још немају здравствено осигурање, попут незапослених, да посјете надлежне пословнице Фонда и регулишу свој статус.

Такође, будући да је Влада дала рок од два мјесеца, вјерујемо да су послодавци ову прилику схватили крајње озбиљно и да су провјерили стање својих обавеза у Пореској управи, измирили дуговања или евентуално направили по потреби репрограме дуговања са Пореском управом и слично, а како не бисмо поново дошли у ситуацију да на десетине хиљада грађана остане без осигурања- кажу из ФЗО.

Наглашавају да се неплаћањем доприноса не ускраћују само радници за права из здравственог осигурања, већ се доводи у питање комплетан здравствени систем и функционисање свих здравствених установа у Републици Српској.

– Напомињемо да ФЗО РС када се уплате доприноси ту уплату у систему види дан или два након уплате, због чега је важно да се доприноси плаћају правовремено, односно како је предвиђено законом, а не у задњи час. Важно је да осигураници знају да када се уплате доприноси, Фонд “пушта” осигурање на период од два мјесеца.

Према томе, послодавци имају довољно времена да обавезе измирују на вријеме, како би осигурана лица имала у континуитету осигурање. У случају евентуалних проблема, осигураници, као и послодавци, могу да се јаве и у наше пословнице- прецизирају из Фонда.

Послодавци који имају репрограме, додају, потребно је да редовно измирују обавезе по основу репрограма, али и своје текуће обавезе да би радници имали здравствено осигурање. Исто тако, грађани који још немају здравствено осигурање, потребно је да посјете надлежне пословнице Фонда и регулишу свој статус, у складу са законом.

Пријава трудница

Труднице које су запослене на здравствено осигурање пријављује послодавац који је дужан да за њих уплаћује доприносе.  Уколико трудница није запослена, а партнер јесте (брачни или ванбрачни), на здравствено осигурање се може пријавити преко партнера за кога се, такође, морају уплаћивати доприноси. 

Уколико не постоји ниједна ова могућност, тада се трудница на здравствено осигурање може пријавити по основу свог стања и њена здравствена заштита се финансира из буџета Српске. Исто важи и за породиље као и за жене у процесу планирања породице.

Тада се на здравствено осигурање пријављују у Фонду и са собом носе налаз надлежног љекара. Дакле, по основу трудноће – трудница не може да се пријави све док је запослена или има основ осигурања преко запосленог супруга, без обзира на то да ли се доприноси плаћају.

Пријава дјеце

Дјеца се на здравствено осигурање пријављују преко родитеља. Да дијете не би испаштало, ако се за једног запосленог родитеља не плаћа допринос, дијете може да се пријави преко другог родитеља за којег се доприноси плаћају.

По основу година живота дијете се може пријавити на осигурање само ако не постоји други основ, нпр. ако су оба родитеља незапослена. Уколико се за родитеље не плаћа допринос, то не значи да дијете може да се пријави по основу година живота.

Шта у случају промјене посла?

Осигураници који промијене посао, а дјеца или дијете је било пријављено преко њих, потребно је, такође, да о томе обавијесте Фонд како дијете не би остало без осигурања. Наиме, родитељи када промијене послодавца, а  у Фонду не пријаве промјену, са одјавом са осигурања претходног послодавца одјављује се и дијете.

– Зато је јако важно да родитељи када промијене послодавца, посјете надлежне пословнице Фонда и дијете преко себе поново пријаве на осигурање (понијети родни лист дјетета) како би се и даље остваривала здравствена заштита у пуном обиму за дијете. Дакле, поред права постоје и обавезе, те је јако важно да се о томе води рачуна- кажу из Фонда.

Грађани без прихода

Грађани који не остварују приходе на здравствено осигурање могу бити пријављени у Фонду здравственог осигурања. Потребно је да понесу овјерену кућну листу, а лицем без прихода се сматра онај грађанин чија мјесечна примања по члану домаћинства не прелазе најнижу нето плату у Републици Српској.

Примјера ради, уколико породица има четири члана, укупни приходи се подијеле са четири и тај износ не смије прелазити најнижу плату у Српској. Грађани не морају да доносе потврду из Пореске управе о висини прихода, јер ФЗО РС има приступ овој евиденцији Пореске управе.

(БН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Томер

31.07.2023 12:47

И они га немају ,само одновна права,типа рехабилитације бањско лијечење ужас све раде да вас одбију и опдтруишу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има ли измјена

31.07.2023 15:38

За уговор о раду?

Name

ре

31.07.2023 18:01

Све су покрали сад нема пара да се љеци ово мало стараца и биједе сто је остало у Републици Српској 700-800 хиљада сто није побјегло којекуде по бјелом свијету

Name

БЛ

31.07.2023 13:06

Пропадање са свих страна... затварај циркус, хоцу БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

31.07.2023 14:31

Тако је! Среца па има осигурање у федерацији

Name

Тт

31.07.2023 13:25

Иста прица,, мора е да плати сиротиња,, а поново це се провлацити сви они из јавних предузећа који нису плацали здравство,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад-Нострадамус

31.07.2023 13:31

То је за поцетак тако па ако буде проблема онда цемо увести закон да само осигурање имају они који гласају за Снсд-е имамо 47 посланика и то цемо усвојити без проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влашћу обесправљени грађанин

31.07.2023 13:39

Биједо биједна. Све социјални случајеви. То је нама наша влада дала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕРА

31.07.2023 18:44

СЕЛИСЕ У АМЕРИКУ ТАМО ЈЕЕ БЕСПЛАТНОЛИЈЕЦЕЊЕ.16

Name

горан

31.07.2023 13:39

А гдје то има другације сем за посебне категорије становниства. Они који не плацају доприносе за своје раднике, треба истога момента плијенити и затварати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Техницар

31.07.2023 16:06

А шта ћемо ми запослени у УКЦ Бањалука, хоће ли Џајина ријеч бити довољна уплата?

Name

Ненад

31.07.2023 13:40

Лаж је да сви који плаћају здравствено имају право да га користе, на примјер, грађани који плаћају пореза на доходак за физичка лица морају да плате 3% за здравствено, а немају никакво право да га користе нити да имају здравствену књижицу, земља апсурда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ввв

31.07.2023 13:53

а ста се десава ако је особа запослена а фирма не плаца здравствено,то је проблем највеци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борко

31.07.2023 13:56

Ето Гаврило Принципе засто си ти уби Фрању Фердинанда. Убио си доброг цовјека да би на власти данас била олос. За Српски народ је била велика среца да их је била окупирала Аустрија. Па зар нису некоц из Србије Срби молили Аустрију да их она преузме од Турака..Висе су вољели слузит Аустрији.. Али Руси су зељели као и увијек да злоупотријебе Србе у своју корист. Руске слузбе су дјеловале на покрет у којем је био Гаврило Принцип. Руси и Нијемци су и тад хтјели да дијеле по Европи. Фердинанд је био мирољубив а то није годило ни Нијемцима ни Русима. Па хајде Гашо ти га нападни. Уби следја кукавицки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

31.07.2023 14:25

Ми невесињци једемо бијели лук и сланину, пијемо домацу сљиву, тако да нама не треба здавствено а инаце идемо у мостар да се лијецимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нг

31.07.2023 15:50

Знаци здравствено нема нико.... Дом здравља Нови Град неуплацује Опстина...Поста.....Коц...Сви касне са уплатама да се дрзави дају паре за кредит...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

01.08.2023 06:45

Па засто дрзава неказњава фирме које неплацају осигурање радника и остале доприносе....ево прво УКЦ Бања Лука

ОДГОВОРИТЕ