Након два мјесеца протеста, ни на видику деескалација

Србија 29.07.2023 | 12:01
Након два мјесеца протеста, ни на видику деескалација

У Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, Срби мирно протестују већ два месеца, захтевајући одлазак припадника специјалне полиције са севера Косова, повлачење силом наметнутих албанских градоначелника из општинских просторија, и ослобађање својих ухапшених сународника, као и почетак формирања Заједнице српских општина. 

Европска уније је 3. јуна објавила свој план за деескалацију ситуације који приштинске институције нису испуниле.

Из Приштине је саопштено да је из и око општинских зграда повучено 25 одсто полицајаца, што је на терену неприметно. 

Као и после сукоба између окупљених Срба и припадника КФОР-а, ситуација је иста.

"Неких благих можда измена има, да су се грађани просто навикли на то одсуство нормалности. Рецимо радници општина не иду посао, тако да многи људи уместо да оду на своје радно место, просто оду на протест. Промена суштинских нема, ситуација је иста, све до испуњења захтева, мислим да се ништа ни не може очекивати драстично", каже за Тањуг новинарка Ивана Вановац. 

После последњег састанка главних преговарача Београда и Приштине, Петра Петковића и Бесника Бисљимија, конкретног договора није било, а раније, због неиспуњавања захтева о деескалацији, Европска унија је такозваном Косову увела казнене мере. 

 За грађане на северу, деескалација ће доћи оног момента када се испуне њихови захтеви. 

 "Деескалација би требало да подразумева повратак у нормалност, а до њеће доћи оног момента када се Специјалне јединице полиције буду у потпуности повукле, не из објеката локалне самоуправе, него уопште са севера Косова, јер нема потребе да буду ту", објашњава Вановац.

Приштински званичници и даље понављају да ће се полиција повући када на северу наше јужне покрајине, по њиховим речима, завлада владавина права. 

У пракси је то подразумевало скоро свакодневно хапшење и застрашивање људи, додаје Ивана Вановац која живи у Косовској Митровици.

Оно што је, по њеним речима потребно Србима, јесте мир и јесу нови избори уз учешће Срба, али до њих не може доћи, уколико се не испуни минимум захтева већинског народа. 

Док из Приштине долази најновија порука да албански градоначелници неће подносити оставке, већ да Срби морају да пишу петицију којом би тражили изборе, захтевајући сада и да се прво укину казнене мере Европске уније како би се избори одржали, ситуација на терену је непромењена. 

Срби у Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку, су и даље испред општинских зграда, у њима су припадници такозване Косовске полиције, између су припадници КФОР-а, а специјалци су на пунктовима широм севера покрајине. 

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

реалност

29.07.2023 12:53

Све је то игра тзв. ЕУ и некакве МЗ која у правном смислу крси правне норме!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.07.2023 20:22

Треба напустити институције, не изаћи на изборе, сукобити се са КФОР и онда тражити права.

Name

Зивео сам ДОЛЕ

29.07.2023 18:44

ЗАО Ми ТИХ ЉУДИ ДОЛЕ НА КОСОВУ.... ИЗМАНИПУЛСАНИ ОД СВАКЕ ВЛАСТИ У ЗАДЊИХ 35 ГОДИНА.... ВЕЦИТИ ГУБИТНИЦИ. ЗАРОБЉЕНИ У ЗАБЛУДАМА И ТУДЈИМ ПРЕВАРАМА.... НЕХУМАНО

ОДГОВОРИТЕ