Новинар Слађан Томић на мети жестоких напада

Новинар Слађан Томић који годинама пише и ради за Буку из Сарајева на мети је жестоких напада насилника и екстремиста.

Босна и Херцеговина 28.07.2023 | 22:13
Новинар Слађан Томић на мети жестоких напада

Најучесталији напади на Томића стижу путем друштвених мрежа од стране Јасмина Мулахусића из Луксембурга од којег стиже и задњи напад.

Слађан Томић каже да напада, пријетњи, етикетирања и сличних притисака има уназад осам година колико је у новинарству.

"Једне прилике су до мене долазиле информације да се на славама прича о мом убиству, а када бих питао ко то најављује - добио бих одговор да те особе не знају, да су оне то чуле од других и слично. Неколико пута сам био мета напада, увреда и омаловажавања Милорада Додика, Фатмир Алиспахић је писао да радим за мигрантско подземље, а најучесталији напади су од Јасмина Мулахусића. У овом мјесецу је два пута писао о мени, а посљедњи јучерашњи је наопаснији јер се позива на насиље, а то предлажу и људи у коментарима", рекао је за БУКУ Томић.

Он каже да нас напади увијек демотивишу и омету јер вас то избаци из колотечине, јер морате размишљати о томе, разговарати са људима.

"Након посљедњег напада размишљао сам о десетинама људи који су видјели објаву у којој се позива на насиље, стотине лајква, десетине коментара, 60 дијељења, који ме могу видјети на улици, препознати и послушати савјет из објаве писане у Луксембургу. Изненађен сам стотинама порука, позива и других аката подршке. То ми је у оваквим ситуацијама највећа снага. С друге стране све ово исцрпљује јер нападе морате пријавити, а знате да то и неће имати неког ефекта.

Буде језиво кад такви људи знају неке информације о вама, али се сјетите да имају сараднике свуда око нас и да су вјероватно добијали обавјештајне податке о новинарима. На неколико људи одавно сумњам и увјерен сам да шаљу податке о мени особама попут Јасмина Мулахусића. Наравно, немам доказе па нећу о њима говорити", рекао је Томић.

Са друге стране, Томић каже да му је тужно да су међу људима који подржавају увредљиве и насилничке коментаре и неки његови бивши професори попут Мустафе Сефе.

"Посебно јер тај професор итекако зна какав сам био студент, која су моја увјерења, принципи и вриједности. Колико год ми је драго због подршке коју имам, жао ми је кад видим да насиље према мени подржавају моји професори. Тачније, професор. Рад у константној атмосфери притисака и напада највише утиче на аутоцензуру, заправо више вас држи на опрезу јер знате да кад напишете неки текст у којем се дотичете политичке одговорности одређених политичких партија или политичких функционера, унапријед се морате прирпемити на реакцију, а те реакција су пријетње, напади, насиље. Рецимо, већ сада знам да ћу због помињања неких имена поново бити на удару, али повлачење није опција, јер смо онда насилницима широм отворили врата", рекао је за БУКУ Томић.

Управни одбор Удружења/удруге БХ новинари позива Тужилаштво Босне и Херцеговине (БиХ) да у оквиру својих надлежности ХИТНО и без икаквих резерви реагује на ширење говора мржње и позиве на насиље према новинарима Слађану Томићу и Данијалу Хаџовићу иза којих стоје Јасмин Мулахусић и његови пратиоци на друштвеној мрежи Фацебоок.

Управни одбор БХ новинара још једном јавно захтијева од Тужилаштва БиХ да се УРГЕНТНО посвети рјешавању „предмета Мулахусић“ и јавност обавијести о свом раду. Наглашавамо још једном како је ријеч о особи коју је Тужилаштво БиХ раније доводило у везу с терористичким активностима, те која има велики број пратилаца на друштвеним мрежама, што додатно доприноси ширењу мрзилачких садржаја невјероварном брзином.

Истовремено, БХ новинари позивају и надлежне полицијске органе да подузму адекватне мјере заштите колега Слађана Томића и Данијала Хаџовића ради превенције нових сигурносних пријетњи.

Редакција портала БУКА најоштрије осуђује нападе на новинаре Слађана Томића и Данијала Хаџовића, преноси <стронг>Бука.

(БН) Фото: Бука

 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Бл

28.07.2023 22:49

Полиција би требала расписати медјународну потерницу за тим Јасмином и да му се суди овде због тих насилних претњи према било коме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

28.07.2023 23:13

У Сарајеву се треба пазити од багре у аутима од двије тоне,то убија људе по цести,а што се тиче овог мајмуна из Луксенбурга,храбар ко налогодавац му Бакир "трезораш".ИЗДАЛЕКА ХРАБАР.

Name

Тузлак

29.07.2023 00:11

Тај Јасмин је професионални СДА бот, брадата сподоба која треба да се лијечи.

Name

миле,бакир и драган

29.07.2023 05:20

увест цемо и овде ред за неких сто година

Name

Бањалука

29.07.2023 05:50

Под хитно да се Трифуновић укљуци и стане у заститу свог новинара!

Name

Јесул опет

29.07.2023 14:09

у питању бајини керови

Name

28.07.2023 23:58

Да ниси несто засро нби те нико ни знао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.07.2023 10:45

Боли, боли те Yу ИСТИНА ???

Name

Ре Yу

29.07.2023 11:40

Стиди се, немаш појма о момку, а насиље оправдаваш, онако бланко. Срамото људска!

Name

Истина

29.07.2023 02:20

Та багра која пријети Томићу и другим поштеним момцима који пишу истину о мафијашима, лоповима, криминалцима и убицама СНСД, СДА, ХДЗ и свим њиховим фамилијама, дупелизцима дат ће Бог да заврше у букагијама у затвору на доживотној робији!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влашћу обесправљени грађанин

29.07.2023 07:42

Све је то резултат рада актуелног режима. Немате се ви коме жалити,и режим је исти као и Мулахусић и слични њему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

29.07.2023 08:56

Ма докад ће чобани и сиђоши бити у позицији да пријете и да се не плаше? Рат је свакоме дозволио да буде доминантан, а највише примитивнима и традиционалнима. Полако, бетон ће их прогутати јер су га покушали узорати као њиву на родној груди. А бетон не прашта сеоски непослух.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жмир

29.07.2023 09:16

Јасмине, пишем ти из француског Метза, близу сам ти и ти од сад то знаш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ух та политика

29.07.2023 10:05

Тај јасмин мулахисиц је спијун плацени од сда странке,па ваљда се јавно сликао са њим Баки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За

29.07.2023 14:22

Овог Томића никад ни чуо нисам. За овог из Луксембурга јесам. Јесам и за Додика. Је ли оно рече да му и он пријети?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

29.07.2023 23:45

Образованим, искреним и поштеним а посебно младим је теско борити се са екстремима без обзира из којег народа су. Томић је жртва оних који немају ни мало људскости у себи као сто чујем и метеоролог Сладиц је изложен пријетњама због искреног и стручног извјештавања. Па се није чудити да све висе младих и образованих одлазе у земље гдје су добро дошли и гдје се цијени поштење, рад, ред и професионалност а не лаз и увреде и пријетње сто је за осуду.

ОДГОВОРИТЕ