Подбацила пшеница, биће скупље брашно, али и храна

Непогоде које су погодиле БиХ и смањиле приносе ратарских култура, те с друге стране повлачење Русије из црноморског споразума о извозу житарица, утицаће на повећање цијена житарица и хране у БиХ, сматрају наши саговорници.

Република Српска 28.07.2023 | 09:11
Подбацила пшеница, биће скупље брашно, али и храна

Они истичу да су приноси пшенице у БиХ ове године подбацили, а не очекује се много боља ситуација ни са кукурузом.

Иако је жетва пшенице у Српској завршена на око 95 одсто од око 47.000 хектара засијаних површина, приноси су испод вишегодишњег просјека, рекао је Горан Бурсаћ, помоћник министра пољопривреде.

"Потребно је још времена да прикупимо коначне податке о приносу, али знамо да је у Семберији доста подбацио принос и износи око 3,5 тона по хектару. На појединим парцелама гдје су примијењене све агротехничке мјере било је приноса и изнад пет тона", рекао је Бурсаћ и додао да је у Лијевче пољу мало бољи принос.

"Наша пшеница се већином користи за сточну исхрану, а један дио иде и у млинско-пекарску индустрију, а тај дио ће ове године бити мањи с обзиром на то да су временски услови утицали на то да буде лошији квалитет зрна", истакао је Бурсаћ.

Када је ријеч о откупној цијени, навео је да је пшеница берзанска роба чија је цијена склона промјени, али да се тренутно креће од 0,30 до 0,32 КМ по килограму.

"На цијену пшенице сигурно утичу и поремећаји на свјетском тржишту и најава Русије да ће изаћи из споразума о житу. Цијена би могла мало да  расте, али ништа значајно. Прошле године је пшеница продавана између 0,58 и 0,64 КМ", нагласио је Бурсаћ.

Енес Хасановић, секретар Удружења пољопривредника ФБиХ Тузлански кантон, за "Независне" каже да је пшеница подбацила 100 одсто, што код њих у Спречанској долини, као највећем пољу житарица у Федерацији БиХ, није запамћено.

"Принос пшенице је од двије и по до четири тоне по хектару, те је неминовно да ће поскупјети брашно. Што се тиче кукуруза, и он ће ове године подбацити, а поред тога што је невријеме учинило у прва два мјесеца кад се сијало, сада је суша земљу претворила у камен. Код нас је сад цијена кукуруза око 60 фенинга по кг, али се ускоро очекују да ће ићи и до 90 фенинга по кг", рекао је Хасановић и додао да ће

грађани сигурно осјетити посљедице тешке године, јер ће све поскупјети.

Како је за "Независне новине" казао Драган Глигорић, економски аналитичар за међународну монетарну економију, повлачење Русије из наведеног споразума скоро је онемогућило извоз житарица црноморским коридором из Украјине.

"Русија не жели да гарантује безбједност поморског транспорта јер тврди да је због индиректних ефеката санкција које су им западне земље наметнуле онемогућен извоз житарица и ђубрива из Русије, иако су наведени производи изузети од санкција. Пад понуде житарица и ђубрива на свјетском тржишту ће довести до раста цијена наведених производа те пораста трошкова хране, уколико се не пронађу алтернативни начини за извоз. Треба напоменути да је пад цијена житарица од почетка 2023. године олакшао земљама борбу против инфлације, међутим, након најаве Русије да ће се повући из споразума, цијене житарица су већ почеле да расту", истакао је Глигорић.

Истиче да раст цијена хране највише погађа сиромашније земље, које имају висок удио цијене хране у индексу потрошачких цијена, те додаје да је у развијеним земљама удио испод 20 одсто, а у неразвијеним достиже у просјеку 40 одсто.

"Раст цијена житарица ће повећати њихову цијену и у БиХ, без обзира на то с ког тржишта се примарно снабдијевамо, јер се ради о размјењивим производима. Отежан извоз ђубрива ће повећати цијену коштања домаћих житарица. Додатно, временске непогоде које су задесиле регион и уништиле усјеве биће дотатни фактор који ће утицати у правцу раста цијена житарица и хране уопште", додаје он.

Иначе, и Међународни монетарни фонд (ММФ) упозорио је да би повлачење Русије из црноморског споразума о извозу житарица могло довести до пораста свјетских цијена житарица за 10 до 15 одсто.

Подсјећамо, и у приједорској регији је након завршене жетва стрних жита принос незадовољавајући, те је увелико испод просјека, а док је просјечан принос пшенице три тоне по хектару, има парцела гдје произвођачи нису имали ни тону по хектару.

(Независне новине) Фото: Илустрација

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

X

28.07.2023 09:23

Путин је обећао неким афричким земљама да ће им поклонити и бесплатно допремити жито. Ако његов велики пријатељ Додик не искамчи нешто и за нас, право ћу се разочарати

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре X

28.07.2023 10:12

Искамчиће један велики и један мало већи.

Name

Хуманитарна катастрофа

28.07.2023 10:59

Не дај Бозе да нам ико донира као сто Путин донира Африци. За висе земаља обецао је донацију од 30.000 тона, а само једна од тих земаља- Зимбабве годисње троси 360.000 тона. Јос једна од земаља које је Путин набројао је и Сомалија, она вецином увози из Русије и Украјине, а Путин спрецава извоз зита из Украјине, гранатира силосе и луку. Одакле це Сомалија надокнадити тих 40% или колико вец зита из Украјине Бог сами зна.

Name

ре

28.07.2023 11:42

Чињеница је да данас омладина неће да ради и да сви иду на некакве "факултета" безвредне и маштају да ништа неће морати да раде, да ће паразититрати живот, да ће цео живот преседети у канцеларијама. Храма би таквимаморала бити 10 пута скупља, па нека свако научи да обрађује земљу. А не да се води политика "сви на факултете".

Name

ХАХАХА

28.07.2023 12:10

Слазем се бице скупљи хљеб јер је псеници смањена цијена дупло од просле године .

Name

Хоок

28.07.2023 09:31

Прије 15 дана вијест је била да је ниска цијена да пољопривредници неце ни да жању. Ето сад је порасла потразња. Само да се кука, није битно у којем правцу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

28.07.2023 09:48

Псеница ово године 50%има низу цијену него просле године и казе брасно це поскупити.па ко је овдје висе луд.цијена брасна овиси о цијени псенице а не о приносу по хектару

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.07.2023 12:29

Пера ти немој о економији. Цјена брашна зависи од цјене псенице то је тацно. А сад размисл како формирати цјену псенисе на 50% мањем приносу гдје улагање исто као и код 100%. Ево ти улагање на хектар; орање 350, тањура је 350, сјетва 250, минерално гнојиво НПК 650, сјеменска парница 365, прехрана КАН 400, мјера застите 150. То све додје око 2500 КМ. Сад гдје ту зетва, сусење, складистење итд. Ако је добијемо принос 3000 кг помнозис са 0.40 добијеш 1200 КМ. Улозис 2500+зетва= 3000 и одби зараду 1200 ето у минусу си 1800КМ. Ти сад израчунај како добијеш цјену брашна коју одреди цјена псенице. Ја ти могу реци само како год да израцунас, рацунај да би могли огладнити. И незнам сто уопште коментару људи који немају појма ни како изгледа псеница а дају јој оцјене и цјене

Name

Борко

28.07.2023 10:05

Хајд ба, није Семберија једина која зна сијат псеницу. Има увозна.. Увезли Семберци саминсеби африцку кугу и опет им неко крив па трева поскупит месо. И дивље свиње, прасад се довлаце и остављају гдје има код људи посијаног кукуруза. Сазнали су то људи. А кобива долутале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ферплеј

28.07.2023 10:14

Парница је за дјабе у односу на безвезе ствари. За кутију цигарета купус 12 кг парнице гдје то нормално

ОДГОВОРИТЕ
Name

аперо

28.07.2023 11:08

прошле године род је био супер добар а брашно поскупило ове године род слаби а и откупна цијена нижа па чиме правдате поскупљење брашна кад знамо да је увозна пшеница чак јефтинија увозни лоби

Name

СТАТИСТИЦАР

28.07.2023 11:54

РЕ БИРКО.НЕ ЛУПЕТАЈ.ЈЕК СЕМБЕРИЈА УВЕЗЛА СВИЊСКУ КУГУ У СРБИЈУ,У ХРВАТСКУ,У БРЦКО ДИСТРИКТ,У КРАЈИНУ И ПОСАВИНУ,КУГА ЗАХВАТИЛА ЦИЈЕЛУ ЕВРОПУ,А СТО СМО МИ ИМАМО КИЛАВУ ВЛАСТ НА НИВОУ ДРЗАВЕ И НИСМО СПОСОБНИ РЈЕСАВАТИ ПРОБКЕМЕ И СТО ВЛАД ЛИКУЈЕ НА КРИЗУ У СЕМБЕРИЈИ,НЕМОЈТЕ СЕ СИКЕРАТИ,СЕМБЕРЦИ СУ ДОБРИ ДОМАЦИНИ И ПРЕХРАНИЦЕ СЕ,А ВИ ЈЕДИТЕ ПО РЕСТОРАНИМА И ТРЗНИМ ЦЕНТРИМА УВИЗНО СМЕЦЕ КОЈЕ У ЊИХОВИМ ЗЕМЉАМА БАЦАЈУ У КОНТЕЈНЕРЕ.

Name

Ма

28.07.2023 12:01

Подбацила или пребацила нама је увијек скупље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Процитао само наслов

29.07.2023 14:01

Од краја 1980-тих година на насим просторима се све подбацује. Има ли ста ново?

ОДГОВОРИТЕ