Петровић: Струка да изађе са мјерама за афричку кугу

"Бијељина не може да чека. Сваки дан значи 1.000 изгубљених свиња. Зато тражимо хитне измјене Правилника за интервентни откуп свиња на наредној сједници Народне скупштине Републике Српске", поручио је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, након састанка са министром Минићем и представницима ветеринарских служби и инспекције. Затражио је од надлежних и додатна средства за одштету, како би сва погођена домаћинства добила потребна средства.

Вијести 27.07.2023 | 17:06
Петровић: Струка да изађе са мјерама за афричку кугу

У Бијељини више од 14.000 еутаназираних свиња. Штета преко 6 милиона марака. Алармантни подаци, зато град не може да чека, а на састанак са ресорним министром чекало се скоро двије седмице, каже градоначелник Љубиша Петровић.

“Тражили смо на овом састанку хитно од ресорног министарства да се упути Приједлог закона о афричкој куги свиња и да се тај закон донесе у што хитнијем року на НСРС по хитној процедури. То је оно што нам треба, јер сада имамо пребацивање надлежности од стране ветеринарских инспектора на министарство, а министарство на ветеринарске организације и тако у кург.”

Алармантна ситуација захтјева хитне мјере, па је министар пољопривреде Саво Минић изразио спремност за предузимање наведених корака.

“Оно што смо имали као Правилник се из дана у дан мијења. Предузећемо шта је потребно, ако буде требала хитна измјена Правилника, ако буде требао Закон о афричкој куги свиња, углавном струка мора преузети одговорност и мора дати одговор на ова питања.”

Оформљена је радна група коју чине ветеринари и инспектори, а са циљем утврђивања начина како искористити што више здравог меса и смањити економску штету која је тренутно огромна.

Задатак струке је, каже градоначленик, да усагласе ставове и дају приједлоге шта да се ради са око 10.000 прасића, колико их према процјени градске управе, тренутно има у Семебрији.

“Говоримо да би интервентим откупом прасади било неопходно нешто око 2. милиона КМ. Када се могло у некој прошлости издвајати за тениске турнире преко 50 милиона марака, када се на нивоу буџета БиХ купују хеликоптери, онда се морају пронаћи и додатна 2 милиона КМ интервентног откупа прасића. Или нека надлежни изађу и кажу треба еутаназирати прасиће, али ово је мучење и људи на терену и домаћина”, наводи Петровић и понавља да све рјешава један папир на коме ће писати интервентни откуп прасића 2 милиона КМ.

Коментаришући наводе да је дивља свиња извор заразе, Петровић је позвао надлежне да дају јасне податке о увозу свиња на подручје Републике Српске. Министар пољопривреде Саво Минић, рекао је да је покренута иницијатива на ниову БиХ да се врши контрола на присуство афричке куге меса које се увози.

Минић је најавио да ће афричка куга свиња бити разматрана на заједничкој сједници влада Србије и Републике Српске како би "болест покушали што боље каналисати у смислу заједничких активности и мјера".

Новоформирана радна група већ у понедјељак би требала изаћи са јасним мјерама за поступање са здравим и зараженим свињама.

(БН) Фото: БН

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Мијат

27.07.2023 17:47

Док струка проговори одоше свиње у Семберији. Струка је требала да проговори 20.ЈУНА а од тада нема 16 хиљада свиња а земљиште и села у опасности од заразе. А тај Кнежевић нит је струка нит шта зна, а изгледа њега чекају да приговори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.07.2023 20:18

Битно је да Кнежевић изађе пред камере,обуче кошуљицу "белу",стане поред гробне јаме па се "згрози" виђеним стањем,па оплети по гос. Градоначелнику.Није то струка,већ "туżибаба Јеца,"умјесто да се удружио са овим поштеним човјеком и др.,па да спсе своју Семберију и своје суграђане,који до јуче гласаше за њега,и вјероваше му и издигоше га до те "фотеље" у којој се љуљушка.Ал човјек заборави,и ко је ,и одакле је.Семберци адио,продајте се опет кад дођу избори,50 км ће вам бити вееееелика пара,даће он вама слатко.

Name

Т39842288

27.07.2023 18:17

Која струка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурле

27.07.2023 18:35

Долази Бурле стручњак у Бијељину па ће он проговорити. Види се опет да се прави вјештачка ситуација да он поентира и испадне битан. Зато је њему додијељено 56 милиона а осталима шипак у будзет да би се стварао привид и лаж о битности. Само гледајте представу кад оде тамо а сви ћуте о томе ко шверца свињама без прегледа и документације. Само ви ћутите и даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цераниц на Квадрат

27.07.2023 18:36

Струка? Ха, ха, ха, позовите Црту, мозда он зна гдје јос има струке?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

27.07.2023 19:55

Каква струка кад у министарству сједе људи сумњивих диплома и који немају дана стаза у пољопривредној струци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

27.07.2023 20:20

Срам да буде све који нису реаговали на вријеме, упропастили сте Семберију заувијек, подручје ће постати ендемско и ко зна колико деценије нећете моћи истријебити вирус са овог подручја, ко нас је клео није дангубио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Техницки Кисеоник

27.07.2023 20:50

Видјели смо ми вец ту "струку". Немојте опет ваљати глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

27.07.2023 21:22

Па зар смијеш на ту тему језика помолити ђубре једно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

27.07.2023 21:57

Магаре,миран буди!

Name

Ре Милан

28.07.2023 13:38

Немој да вас Љубиса опет урнисе.

Name

Сваста

27.07.2023 21:27

Петровиц само навалио кољи свиње мозда и болесне покољу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.07.2023 21:58

Зато постоје прегледи.