Хаос на Цетињу: Северину оптужили да је скрнавила Његоша!

Скандалозан и богохулни перформанс црногорског сликара Димитрија Поповића, одржан је у лапидаријуму Биљарде на Цетињу.

Забава 26.07.2023 | 16:32
Хаос на Цетињу: Северину оптужили да је скрнавила Његоша!

Наиме, замисао је била да се представи графичка мапа ''Ореол микрокозма'' и перформанс ”Ноћ скупља вијека” у славу 210 година рођења Његоша, а за све ово је ангажовао контроверзну хрватску певачицу Северину Вучковић, што је изазвало опште негодовање Његошевих Црногораца.

 
Severina Vučković
ФОТО: ПРИНТСКРИН/ИНСТАГРАМ

Иако се на сцени појавила, на први поглед ''чедна'' и ''невина'', тачније такав утисак је покушала да остави дугом белом хаљином, Северина је почела да се баца и увија по бини, док је хаљину све време подизала и откривала своје голе ноге.

Ово је довело до тога да јавност остане згрожена призором и коментарише да се на овакав начин скрнави Његошев лик и дело. Још пред саму најаву перформанса део јавности је остао затечен чињеницом да ће доћи до овога, а бројне угледне личности су одмах реаговале, попут председника Књижевног друштва ''Његош'' из Никшића, Милутин Мићовић.

Severina
ФОТО: ПРИНТСЦРЕЕН

- Да се тај перформанс изводи негде на которској риви за туристе с крузера, рекло би се за те ауторе - раде нешто да се хлебом хране. Али да се то изводи у Биљарди, где је Његош писао "Лучу" и "Горски вијенац" и мучио муке с Црном Гором и окупаторима, отворена је бласфемија. Аутор тог перформанса Димитрије Поповић полацмањени је Црногорац у свој својој висококотираној уметности. Опчињен је високим темама, посебно хришћанским мучеништвом, али на тим сликама не назире се нигде одсјај Његошеве "искре бесамртне" - рекао је пред перформанс за српске медије Милутин Мићовић, те објаснио, да баш "зато он и може тај богохулни перформанс да смешта у Биљарду с певачицом која шири наркозу телесне саблазни јер је можда то за њега вила кротким ходом која лети":

- Тај перформанс је и симптом новоцрногораца и њихове идеологије, који не подносе ни сопствено порекло, а камоли Његошеву духовну узвишеност и мучеништво косовских Црногораца-Срба. Њихово је само оно што могу да оборе на земљу, у "смртну прашину", па онда својски да се провеселе.

 

(Курир.рс/Република)

 

Коментари / 0

Оставите коментар