Пројекат изградње ТЕ Угљевик ИИИ суспендован

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, донијело је 21. јула, Закључак којим се прекида поступак за издавање еколошке дозволе за пројекат планиране термоелектране “Угљевик ИИИ”.

Република Српска 26.07.2023 | 12:26
Пројекат изградње ТЕ Угљевик ИИИ суспендован

Прекид управног поступка, који се код овог Минстарства води по захтјеву приватног субјекта “Цомсар Енергy Републиåка Српска” д.о.о. Бања Лука, трајаће до одлучивања Врховног суда Републике Српске, у поступку који је покренуло ово Министарство.

Наиме, Министарство је поднијело ванредни правни лијек против пресуде Окружног суда у Бањој Луци којом је у децембру 2022. године, по тужби Центра за животну средину, суд поништио рјешење којим се одобрава Студија утицаја на животну средину за овај пројекат, због повреда међународних извора права.

Међутим, иако поступак преиспитивања ове пресуде пред Врховним судом Републике Српске у правилу не утиче на управне поступке који теку, Министарство је одлучило да прекине поступак издавања еколошке дозволе за ТЕ “Угљевик ИИИ” након поништења Студије, те трећег поништења еколошке дозволе за исти пројекат.

“С аспекта заштите правне сигурности, ово је исправна процесна одлука Министарства. Потребно је да се застане са упорним одобравањем пројекта чија је законитост упитна једнако као и његова економска оправданост. Обзиром на новонастале правне стандарде, али и стандарде заштите животне средине и заштите јавног здравља, у средини која је већ обликована негативним утицајем рада постојеће термоелектране, одлука Министарства да застане са поступцима, барем привремено, била је неопходна одлука”, изјавио је Реџиб Скоморац, правни савјетник у Центру за животну средину.  

Наиме, у судском поступку који је раније окончан поништењем Студије, одлучено је о тзв. претходном питању за издавање еколошке дозволе, као самосталној правној цјелини. Након подношења тужбе против Студије, Центар је без одлагања поднио захтјев код Министарства да застане са издавањем еколошке дозволе.

Међутим, упркос опасности од упуштања у правну неизвјесност, Министарство је наставило са издавањем еколошке дозволе за ТЕ “Угљевик ИИИ” — те коначно, иако је првобитни захтјев Центра био одбијен, Министарство поступак сада ипак прекида.

Истичемо да је, након судског поништења Студије у децембру 2022. године, ово Министарство поново издало рјешење којим се одобрава Студија. Центар је у фебруару 2023. године, након вишегодишњих правних активности на овом пројекту, поднио тужбу и против новообрене Студије. Овај управни спор још увијек није окончан.

“Међутим, обзиром на прекид поступка за издавање еколошке дозволе, очекујемо да Министарство, у случају судског поништења Студије, поступи на исти начин, тј. да донесе закључак којим ће прекинути поновно одобравање Студије до одлуке Врховног суда. Ово из разлога што, код тренутне ситуације, евентуални наставак поступка издавања еколошке дозволе није могућ прије одлуке овог суда. Овим је практички реализација пројекта ТЕ ‘Угљевик ИИИ’ суспендована до даљњег”, додао је Скоморац.

(БН) Фото: Центар за животну средину

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Свака част

26.07.2023 13:42

Биће струја луксуз, а са њом и храна, ма СУПЕР!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.07.2023 14:18

Алекса Милојевић га суспендовао својом студијом економске неопревданости и штетности 2012. године. Свака част.

Name

Искрено

26.07.2023 14:19

Само Центар за животну средину може да се бори са Министарством за просторно уређење, грађевинсрство и екологију. Еколошке дозволе, су мртво слово на папиру које везе немају са стањем на терену. Онда министарство пребације одговорност на индпекцију и тако у круг. Невиђени удружени криминал. Све то раде играјући на соцјалну карту, а онда причају о заштити животне средине. Највећи загађивачи природе и разлог масовног обољења дјеце и одраслих су управо они. Надам се да ће једног дана, одговорни, који раде на тим дозволама одговарати. Народ није ни свјестан како они раде. Па сјетите се пиралена....све заташкано, нико ни не спомиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

27.07.2023 19:32

А ко плаца Центар за зивотну средину?

Name

Лаки

26.07.2023 14:32

Прије склапања уговора за изградњу 3, фазе термоелектране требало је консултовати струку. И ово је грешка појединца која нас много кошта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Права истина

26.07.2023 16:37

Паре одосе Словенцима 131 мил. Без камате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварност

26.07.2023 17:42

Па у том министарству, нема струке. То је невиђени олош, који се дочепао радних мјеста и раде у зависности колико ко пара да за дозволе. Везе то нема са стварношћу. Накрали се, станове покуповали и на сва уста хвалите ме уста моја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛаwАндОрдер

26.07.2023 21:56

Суспендовали фазу ИИИ, али нису Угљевик ИИ, који никад није изградјен, што значи има опција да то граде и колико год МW хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видецемо

29.07.2023 14:57

Ко зна ста се десава.

ОДГОВОРИТЕ