Погледајте трагове новца људи у режимским медијима

Агенција "Порт маркетинг" је власнички повезана са радницима АТВ-а, постоји нешто више од годину дана, нема веб сајт, нема рекламу на адреси на којој је регистрована и у 2022.години нема стално запослених радника.

Република Српска 26.07.2023 | 11:30
Погледајте трагове новца људи у режимским медијима


Агенција “Порт маркетинг” д.о.о. за тек нешто више од годину дана постојања добила је послове у вриједности 950.000 КМ без ПДВ-а од стране два зависна предузећа која припадају Мјешовитом Холдингу Електропривреде Републике Српске!

У питању су ЗП Рудник и термоелектране (РиТе) Угљевик и ЗП Хидроелектране на Требишњици (ХЕТ), а занимљиво да је “Порт маркетинг” оба посла добила у распону од мање од мјесец и по дана, тачније 19. маја ове године у износу од 500.000 КМ без ПДВ-а од РиТе Угљевик, док су уговор са ХЕТ-ом у износу од 450.000 КМ без ПДВ-а потписали 27. јуна!

Оно што је још заједничко за оба тендера јесте да је агенција “Порт маркетинг” једина дала понуду за оба јавна позива и иако је укупна процјењена вриједност била 500.000 КМ (за РиТе Угљевик), односно 450.000 КМ (за ХЕТ), агенција је дала понуду на 12.720 КМ (за РиТе) Угљевик, односно 12.800 КМ (за ХЕТ), а што је скоро четрдесет пута мање!

Иако је у питању једина, уједно и најнижа понуда, и РиТе Угљевик и ХЕТ су потписали уговоре са “Порт маркетингом” на максималне износе. А све то упркос критеријуму који је јасно наведен у обе јавне набавке а гласи да је критеријум за додјелу уговора – управо најнижа цијена!

Дамјан Ожеговић, виши истраживач Транспаренцy интернатионал БиХ, за Герилу каже да се оваквим поступцима обесмишљава јавна конкуренција.

“Закон о јавним набавкама је јасан да се приликом додјеле уговора о набавци, цијена наведена у најповољнијој понуди, као и услови утврђени у тендерској документацији не могу мијењати. Дакле, уговор се мора закључити на понуђену цијену осим у изузетним случајевима када уговорни орган није у могућности дефинисати ни тачну ни оквирну количину предмета набавке. Мада је ово изузетак, а у случају набавки медијског представљања је прилично лако утврдити шта се тражи и бар оквирно у којој количини. У предметним набавкама је обесмишљена јавна конкуренција, јер која би сврха била нуђења најниже цијене у случају да је било поднесено више понуда, која би сврха била надметања и формирања цијене ако ће се уговор свеједно закључити на процијењену вриједност? То дакле није јасан нити мјерљив критеријум за надметање, а у крајњој линији није ни смислен јер је постављен као одлучујући, а на основу њега се не формира коначна уговорена цијена”, истиче Ожеговић у разговору за наш портал.

“Порт маркетинг” је основан 8. марта 2022. године а први власник и директор агенције је био Дејан Ступар, садашњи директор маркетинга и комуникација на Алтернативној телевизији из Бањалуке.

Тренутни директор и власник је, према порталу Акта, а што нам је потврдио и некадашњи власник Дејан Ступар, извјесни Ђорђе Бојић.

“Сви (релевантни) подаци су јавно доступни и лако се могу провјерити – немам никакве везе са власништвом агенције Порт”, кратко нам је одговорио Ступар.

Бојић је, према информацијама до којих смо дошли, такође радио (или још увијек ради) за Алтернативну телевизију.

Покушали смо добити одговоре од Бојића, али на телефон који је наведен на специјализованим wеб платформама цомпанywалл.ба и акта.ба јавила се друга особа која је рекла да смо погријешили број.

Провјером смо дошли до информације да наведени контакт телефон, а који је наведен на неколико специјализованих портала који се баве базом привредних субјеката, припада Драхми Мискину, још једном дугогодишњем раднику и члану управе Алтернативне телевизије, а садашњем директору “А медие”, ћерке фирме АТВ-а и познате као фирме која је издавач таблоида “Фактор магазин”.

“А медиа” је основана је 13.10.2020. године а један од њених оснивача је Алтернативна телевизија. Иначе, и Фактор и АТВ се налазе у истој згради у Бањалуци на адреси Гундулићева 33.

Драхми Мискин помињан је раније и као директор фирме ЦМТ (Цоммерциал медиа травел) која је основана 2011. године у јеку сукоба у “Мрежи плус”. На челу АТВ-а тада је била Наташа Тешановић. ЦМТ је тада основан са улогом од 2000 марака да би годину дана након оснивања имао промет од 252.000 марака, писао је, прије десет година, новинар Слободан Васковић.

Бањалучка Алтернативна телевизија се иначе доводи у блиске везе са породицом Милорада Додика, предсједника Републике Српске, а због тога је и на америчкој “црној листи” од децембра 2021. године. Подсјећамо, Канцеларија за контролу имовине у иностранству (ОФАЦ) Министарства финансија САД је на своју листу уврстило Додика али и АТВ, а што је “одговор на Додикове коруптивне активности и сталне пријетње стабилности и територијалног интегритету БиХ”.

Занимљиво је да наведена агенција која је добила два велика посла у вриједности од скоро милион КМ нема израђену сопствену веб страницу која би, посебно узевши у обзир чиме се агенција бави, требала представљати оно чиме се агенција бави али и бити репрезент услуга које нуди. Сајт агенције “Порт маркетинг” је и даље “у припреми” хттпс://wеарепорт.маркетинг/.

Слично је и са рекламом/ознаком на поштанској адреси на којој би се требала налазити агенција, у улици Живојина Мишића у Бањалуци на адреси на којој је регистрована агенција, нисмо затекли никакву рекламу нити ознаку да се унутар ове куће налази било каква фирма.

Према специјализованом порталу Акта, просјечан број запослених ове агенције износи нула (0) за 2022. годину иако је у тој години агенција постојала већ девет мјесеци, а што значи да фирма није имала, а можда ни сада, у 2023. години, нема стално запослене раднике.

Ипак, све ово није спријечило ни ХЕТ а ни РиТе Угљевик да са “Порт маркетингом” потпишу уговоре на максималну вриједност.

“Наравно да сам упознат са том јавном набавком”, рекао нам је Дико Цвијетиновић, директор РиТе Угљевик који је на овој позицији од краја прошле године.

Питали смо Цвијетиновића како је могуће да се са изабраним понуђачем потпише уговор на максималан износ када је агенција дала вишеструко (скоро 40 пута) мању понуду у односу на процјењену вриједност.

“То је само оквирни споразум, зависи уопште колико ће се реализовати и да ли ће се реализовати та цифра. То је оквирни споразум и не знам колико ће се реализовати, односно биће реализовано колико буде било потребе. Можемо потрошити 1000 КМ а можемо свих 500.000 КМ”, рекао је у разговору за Герилу Цвијетиновић, иначе несуђени министар привреде и предузетништва у Влади РС и генерални секретар НПС, странке Дарка Бањца.

Занимало нас је шта ће то тачно “Порт маркетинг” радити за РиТе Угљевик, а Цвијетиновић је рекао да ће се и то “тек видјети”.

“Радиће и за нас а биће и за друге медије неког подзакупа, видјећемо то још и дефинисати”, рекао је Цвијетиновић.

Подсјећамо, управо су РиТе Угљевик изгубиле спор са “Електрогосподарством Словеније” тежак 67 милиона еура, односно око 131 милион КМ а који, према правоснажној пресуди Арбитражног вијећа у Београду, треба да исплати у року од 30 дана почевши од 17. јула ове године.

Консолидовани нето добитак РиТе Угљевик за 2022. годину износи свега 461.000 КМ, што значи да ни он сам не покрива у потпуности услуге ангажовања агенције “Порт маркетинг” за услуге “медијског представљања”.

Зоран Мићановић, доскорашњи предсједник Синдикалне организације РиТе Угљевик, за Герилу каже да је више него очито јасно шта се дешава у процесу јавних набавки када је у питању РиТе али и остала зависна предузећа у ЕРС.

“Савршено је јасно да је све договорено и врло је могуће да ће након РиТе Угљевик и ХЕТ-а сада и остала предузећа проводити исти модел. То је модел Милорада Додика и Луке Петровића, то смо ми сви дозволили и тако нам је сада”, рекао је Мићановић који је од скора у пензији иако је, како је рекао, могао радити још неколико година али не види даљи смисао синдикалне борбе.

Одговоре на наша питања нисмо добили од Гордана Мишељића, генералног директора ХЕТ-а, који је, према ријечима његове секретарице, на годишњем одмору.

Илија Таминџија, Извршни директор за производњу и техничке послове у ХЕТ-у и народни посланик, за Герилу каже да је у овом и оваквим пословима “све чисто”.

“У оваквим тендерима су ствари чисте. Што се нас тиче, преко тих тендера који иду преко агенција нико не може злоупотријебити једну конвертибилну марку зато што ми платимо нешто мало услуге агенције, односно њихову провизију, а онда они пребацују даље нпр. медијским кућама у Српској”, каже Таминџија.

На наше питање чему рекламирање јавних предузећа који су при томе и монополисти, Таминџија одговара:

“Ви знате да ми немамо ријешено финансирање нпр. спортских колектива и јавна предузећа, која су у могућности, попут Електропривреде, желе да кроз рекламу помогну спортским колективима. Мислим да је ово апсолутно чисто и да ту нема нико ништа да каже”, истиче Таминџија.

Небојша Вукановић, народни посланик и лидер опозиционе “Листе за правду и ред” за наш портал каже да је у питању “невиђен криминал”.

“Иако немају потребе за рекламирањем и оглашавањем, јер имају монопол, ХЕТ је бацио за мање од мјесец дана преко 1,2 милиона марака за промоцију у медијима и друштвеним мрежама. Од тога чак 450 000 КМ без ПДВ-а је дато фирми ПОРТ МАРКЕТИНГ која је недавно основана која нема запослених радника, према подацима на порталу Акта.ба, и јасно је да се ради о извлачењу новаца и невиђеном криминалу“, рекао је за Герилу Вукановић.

Питања смо послали и маилом у РиТе Угљевик као и ХЕТ, али одговоре, за сада, нисмо добили.

Накнадно се огласила Порт агенција, наводећи да категорички одбацују било какве посебне везе, посебно оне власничке, са АТВ-ом, Дејаном Ступаром, било којим другим медијем, компанијом или интересном групом.

(<стронг>Герила

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

СТАТИСТИЦАР

26.07.2023 12:11

ДИКО ЦВИЈЕТИНОВИЦ ЈЕ ТУ ГДЈЕ ЈЕСТЕ,ДА ИЗВЛАЦИ НОВАЦ ИЗ ТЕРМОЕКЕКТРАНЕ ЗА ПИТРЕБЕ ВЛАДАЈУЦЕ КОАЛИЦИЈЕ,А КАКО СЕ ДУГОВИ ГОМИЛАЈУ,УБРЗО ЦЕ ТЕРМОЕКЕКТРАНА ОТИЦИ У СТЕЦАЈ,УГЛХЕВИК ПОЛАКО ОДУМИРАТИ,А САМО СУТИТЕ И НЕ РЕАГУЈТЕ,КАД ИСТАНЕТЕ НА УЛИЦИ БИЦЕ КАСНО.ЗАТО ,ДУРЕКТИРА ЗАТВОРИТЕ У КАНЦЕЛАРИЈУ И НЕДАЈТЕ МУ ИЗАЦИ ДОК НЕ НАДЈЕ РЈЕСЕЊЕ КАКО ИЗАЦИ ИЗ КРИЗЕ,НЕ ДИЗВОЛИТЕ МУ ДА РАСИПА ТО СТО СТЕ СТЕКЛИ,А И ДАЉЕ СЕ ЗАПИСЉАВАЈУ ПИДОБНИ ЗА ВЕЛИКУ СУМУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

26.07.2023 13:36

Ови краду ,рукама, ногама и наравно лопатама. Банда има дрзаву. Докле?

Name

Ре

26.07.2023 13:48

Они пустош остављају иза себе. Секташи оставише спржену земљу. Веће зло нас није могло снаћи.

Name

Кулин Бан

26.07.2023 12:16

Ви ако овако замисљате независну Р.С, ви нецете имати за салтера да упалите струју а камоли струју, а о индустрији да неприцамо. А народ само сутиии.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сејттанн

26.07.2023 12:22

Цовјек је сотонско сјеме. Цовјек је једино зиво створење које ужива да наноси бол другим живим створењима. Ужива у тудјем болу и агонији..Цовјек у тијелу јесте преко змије досао на овај свијет . Преко змије се и враца назад. Не свако. Неког се спасава. Гавран изнад гроба а змије се завлаце у гроб. Не због хране. Гавран носи дусу на небо а змија је вуце у земљу. Пакао је у земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

26.07.2023 12:25

Паметније би било да је дезертер таминдјија тај новац пребацио у јавну кухињу и лецење болесне деце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

26.07.2023 12:26

Мора папак цветиновиц да плати своје радно мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба

26.07.2023 13:16

Поцети са сакупљањем новаца идуце године локални узбори ,ваља Милокраду покусати покрасти и купити и локалне изборе као сто је покрао и предсједницке изборе а ви гласаци и они који сте за њега крали видите до цега сте нас довели и у каквом је криминалу Република Српска и да сте управо ви најодговирнији за овако стање

Name

Ре

26.07.2023 13:40

Највећи шљам пљачка РС. Само револуција нам може помоћи.

Name

Миливоје

26.07.2023 12:32

Управа напоље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурле

26.07.2023 12:37

То је легална пљацка, ово се не мозе висе трпити, морамо дизати буну под хитно. Они немају ни мало обзира, ако не реагујемо одераце нам козу. То су зликовци, скоројевици са купљеним дипломама, немају ни мало обзира. То неби непријатељ радио. И народ се пита засто поскупљује струја, због оваквих примитиваца и ако не реагујемо бице јос скупља

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

26.07.2023 12:56

Милу им њихову. Па докле. Хвала вам на обавијести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

26.07.2023 14:25

Папак Дико Цвјетиновиц је одавно требао да буде иза ресетака, засад га цува Миле али и то це доци на ред, само полако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

26.07.2023 14:48

Истразите какве уговоре и тендере ХЕТ има са Хидрометеоролошким заводом и фирмом из Гацка и како краду преко тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Б.

26.07.2023 14:56

Ово је за тузиластво. Висе немозе срмдити.

ОДГОВОРИТЕ