Велики протест у Израелу: Десетине особа ухапшено

Десетине демонстраната у Израелу ухапшене су у Јерусалиму, Тел Авиву и другим градовима док су незадовољни Владином реформом правосуђа блокирали главне саобраћајнице, сукобљавајући се са полицијом.

Свијет 25.07.2023 | 14:02
Велики протест у Израелу: Десетине особа ухапшено

Полиција у Јерусалиму и Тел Авиву користила је и водене топове са "смрдљивом водом" како би растјерала демонстранте који су блокирали ауто-путеве, а снимци показују бруталан обрачун полиције са њима.

Полицајци су покушали да уклоне демонстранте са улице, али су се неки везали ланцима за закључавање бицикала.

Полиција је на коњима и уз помоћ водених топова успјела да одблокира главну саобраћајницу у Тел Авиву у ноћи са понедјељка на уторак.

Протести већ мјесецима потресају Израел, а љекари су започели потпуни штрајк, док су црни огласи прекрили новинске насловнице у бијесу због ратификације првих промјена у правосуђу на приједлог екстремно десне владе које ће, према критичарима, угрозити независност судова.

Приједлог закона којим се ограничавају овлаштења Врховног суда да преиспита неке Владине одлуке усвојен је у понедјељак у Кнесету након што су парламент напустили посланици који оптужују дугогодишњег премијера Бењамина Нетањахуа да гура Израел према аутократији.

Протести већ мјесецима потресају Израел, а хиљаде људи су изашле на улице и сукобиле се с полицијом.

"Црни дан за израелску демократију", наводи се у огласу на насловницама новина који је поставила група која себе описује као забринуте раднике у сектору високе технологије.

(Индеx/Б92) Фото: Тањуг/АП

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

МеНАГЕР

25.07.2023 16:05

"Народи" у високо развијеним демократским друствима су толико хипнотисани и заробљени да са њима мозес млатити како хоцес и потурати им ста хоцес (бар су таквог мисљења а могли би се веома изненадити) Осталим народима је потребно наметнути некаква њихова "бозанства" (и законе како би се они сто дузе одрзали) да би се лаксе могле доносити разне агенде и одлуке које би у име тих народа доносила њихова бозанства Знаци лаксе је преговарати и договарати са "једном особом" (бозанством) него са x неких институција тог народа или дрзава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све по агенди

25.07.2023 17:39

Сотона, да обицни људи истребљују и сами себе (не мозе сотона све стици) по свијету и свеједно им је којим це све од многих њихових плански осмисљених нацина.....

Name

Вас двојица

25.07.2023 19:43

Ништа не разумијете. Независни судови су једни од органа који у демократији надгледају рад режима. Кад се то укине, настаје тоталитарна власт. Овако су 2012 Руси протестирали против Путина, он их све потукао, резултат се види, анексија 2014 и рат, агресија на Украјину, и други ратови.

Name

Какви независни

25.07.2023 21:52

Надгледају за хегемона како унистити народ. Нема независних судова, медија а власт је измонтирана. Унесу немире неким законом да туку народ, да се љуфи измедју себе туку док се пљацка. Све је то у мрези сотонској. Каква демократија,људска права, какви ибори, какве инвестиције итд... ко јос нормалан вјерује да то уопсте постоји?!

Name

Још један

25.07.2023 22:27

Уз ову двојицу који ништа не разумије. Или је то један те исти.

Name

Неразумни

26.07.2023 00:56

Лако је теби разумити када си ти хипнотисан разним наметнутим вриједностима "демократског" друства Суд јесте "независтан" али он суди по законима које доносе други Ако ти други (нека скупстина парламент или дом неке дрзаве) донесу закон да убиство није кривицно дјело тај "независни суд" не мозе осудити убицу јер убиство није кривицно дјело

Name

Ре независни

26.07.2023 17:09

Кад Путин нареди убиство, тровање, тада суд не реагује јер има наређење одозго. Није независан, донесу одлуку да се човјек оклузнуо на кори од банане и испао са 15 спрата. Иначе, нико га није ухапсио јер је прекројио устав да влада доживотно, суд није дао налог за хапшење. На западу послије 4 године, или 8, нема више, долази сљедећи. У Русији, Кини, Ирану, може доживотно. Треба ли ти више доказа и примјера?

Name

Демос кратос

25.07.2023 20:23

Ово је покушај одбране од руске морнарице, они су агресори. Овај наслов сугерира да су Украјинци нападачи. Чиста пропаганда. Сад путинисти још више мрзе Украјинце.

ОДГОВОРИТЕ