Страшно невријеме у Италији, у Монци настрадала жена

Једна жена је погинула у Монци, а најмање три особе су повређене у Милану када су данас јаке олује и олујни ветрови погодили северну Ломбардију, објавио је лист Коријере дела сера.

Свијет 24.07.2023 | 20:29
Страшно невријеме у Италији, у Монци настрадала жена

У Лисонеу (Монца), 58 -годишња жена мароканског порекла погинула је док је ишла на посао, када је на њу пао бор услед снажног налета ветра. 

Полицајци у том граду спасили су 64-годишњу жену која је остала заробљена у подвожњаку улице Виа Касати.  

Она је испричала да је исклизнула из своје куће у приземљу, отворивши врата која воде у башту, усисана млазом воде. Тако је доспела испод подвожњака, где је вода достигла три метра. 

Према писању миланског листа, на телефоне регионалне ватрогасне службе стигло је више од 100 позива узбуњених грађана који су пријавили да су удари ветра ломили и чупали стабла која су падала на путеве блокирајући саобраћај у северној престоници Италије и околини. 

Рониоци из Милана спасили су грађанина Виле Кортезе који је остао заробљен у својој поплављеној гаражи. Удари вихора забележени су између Сесто Сан Ђовани и Келно Монцезе.

Пало дрвеће оштетило је и неке делове електромреже, што је зауставило  возове на једној од главних пруга миланског метроа. 

Регионална железничка компанија Тренорд саопштила је да је причињена велика штета на возној инфраструктури због временских неприлика. 

Многи возови су отказани или су каснили више од сат и по. Прекинуте су железничке везе између Милана и градова Комо, Леко и Сондрио. Лоше време нанело је озбиљну штету на железничкој станици града Монце.

Велике врућине на Апенинима пре две недеље заменило је невреме са обилним кишама и јаким градом у северној Италији. 

У четвртак су у региону Венето удари ветра местимично достизали и 140 километара на сат, због чега је оштећено око 30 објеката, од којих је половина остала без кровова. 

Укупно, према локалним властима, више од 110 људи је повређено у Венету услед јаког града.

Олуја је погодила и регионе Ломбардију и Емилију-Ромању, узрокујући прекиде саобраћаја и велику штету пољопривреди ових региона. 

Пољопривредно удружење Колдирети пријавило је случајева града величине лоптице за стони тенис. Десетине људи било је принуђено да се обрати медицинским установама.

Док власти у северној Италији прорачунавају штету од обилних киша и града, становници централних и јужних региона земље и даље трпе ненормалне врућине коју је на Апенине из Африке донео антициклон Харон. 

Ове недеље у Риму и многим већим градовима јужне Италије поново се очекују "таласи врућине" и рекордне температуре до 45 степени.

Парк у Монци у коме је планиран концерт Бруса Спрингстина за 25. јул требало је да буде отворен данас у 12 сати, али ће остати затворен цео дан. Организатори су најавили да настављају припреме за концерт у координацији са локалним институцијама и да континуирано прате метеоролошку ситуацију.  

(Тањуг) Фото: Анса

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ради

24.07.2023 20:41

Се у церну пуном паром.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

24.07.2023 21:30

Како нам је неко пуно паметан, па зна одговор на све. Ти мора да радис у ЦЕРН у па знас све о томе ста се тамо ради ??

Name

Реплика

25.07.2023 05:52

Наравно да знам,процитај на њиховј страници ста се ради све је доступно,за разлику од такозваног хаарпа о којем нико ниста не зна и све се нагадја да ли уопстр постоји,овдје је све транспаренто и познато. Али судеци по вама је сигурно Бозја казна? Хахахах

Name

Неко

25.07.2023 17:25

Не мислим ја да је Бозија казна , него да је то последица Климатских Промења кроз загадјене Ваздуха и атмосфере Угљенимдиоксидом . Само се треба сагледати да на цитавој Земљи се све цестце десавају поплаве,Олује,сумски позари итд.