Одобрен репрограм милионских дугова здрав. установама

Радници „Шума Српске“ и Универзитетског клиничког центра РС који су прије два мјесеца остали без здравственог осигурања моћи ће да „овјере књижице“ и послије 31. јула када истиче додатни рок који је Влада РС дала свим јавним предузећима и установама да измире доприносе за здравство, потврђено је за ЦАПИТАЛ.

Република Српска 24.07.2023 | 17:45
Одобрен репрограм милионских дугова здрав. установама

Према званичним подацима Пореске управе Републике Српске, јавна предузећа међу којима су и „Шуме Српске“ измирила су своје пореске обавезе, док је јавним здравственим установама које предводи УКЦ Републике Српске са више од 53 милиона КМ укупних пореских дуговања дата могућност да одгоде порески дуг до краја ове године.

„Јавна предузећа у Српској немају доспјелих, а неизмирених обавеза за доприносе за здравствено осигурање. Што се тиче дуговања јавних здравствених установа, Влада Републике Српске донијела је закључак којим је јавним здравственим установа дала могућност да покрену поступке за одгађање пореског дуга закључно са 31.12.2022. године, једнократно на период од 12 мјесеци“, наводи се у одговору Пореске управе Српске на питања ЦАПИТАЛ-а.

Подсјећамо, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић недавно је поновио да је Влада Српске прије два мјесеца укинула ванредну ситуацију, те донијела одлуку да се за грађане који су тиме остали без здравственог осигурања, обезбиједи финансирање здравствене заштите до 31. јула.

„Овом одлуком је прописано и да су грађани и уплатиоци доприноса дужни да у наведеном периоду регулишу статус у обавезном здравственом осигурању по питању основа осигурања и уплата доприноса“, рекао је Шеранић.

Он је подсјетио да је до 31. јула обезбијеђено финансирање здравствене заштите за грађане који су остали без здравственог осигурања након укидања ванредне ситуације током које је за све грађане Српске оно било обезбијеђено, те да је након тога потребно да регулишу статус.

Из Фонда здравственог осигурања Републике Српске прецизирају да је за вријеме ванредне ситуације у Српској која је трајала око три године финансирана здравствене заштита за све грађане, и осигуране и неосигуране, за шта је преко ФЗО плаћено око 150 милиона КМ.

Више од 45.000 радника по укидању ванредне ситуације остало без здравственог осигурања

„Упркос томе што је здравствена заштита била доступна свим грађанима у јавним здравственим установама, константно смо позивали грађане да регулишу свој статус осигурања и да се не ослањају на ванредну ситуацију, како не би остали без права из здравственог осигурања по окончању ванредне ситуације, кажу из ФЗО за ЦАПИТАЛ.

Такође, настављају, константно смо указивали да то што и неосигурани имају здравствену заштиту не значи да послодавци не треба да извршавају своје законске обавезе и да плаћају доприносе.

“Међутим, евидентно је да је и међу послодавцима дошло до “опуштања” у периоду трајања ванредне ситуације и да многи нису редовно плаћали доприносе, због чега је велики број грађана по укидању ванредне ситуације остао без здравственог осигурања“, објашњавају из Фонда.

Наиме, наводи се даље у одговору, по укидању ванредне ситуације више од 45.000 радника није имало здравствено осигурање због неплаћања доприноса.

„Имајући у виду да је међу грађанима који су након укидања ванредне ситуације остали без осигурања искључиво због несавјесног и незаконитог поступања послодаваца, било и много трудница, дјеце и тешко обољелих, Влада Републике Српске је донијела одлуку да се да прелазни период до 31. јула послодавцима, али и грађанима који још нису регулисали свој статус да измире своје обавезе и регулишу статус осигурања“, наводе из Фонда здравства.

Задњи моменат

Из Фонда здравства истичу да су по укидању ванредне ситуације биле огромне гужве у пословницама Фонда, али чим је поново омогућено осигурање за све грађане гужве су постале знатно мање.

„Од укидања ванредне ситуације још око 2.800 грађана је регулисало свој статус, док мање од 10.000 грађана није то учинило. Зато их позивамо да не чекају задњи моменат и да до 31. јула регулишу свој статус осигурања, како би могли несметано да користе здравствену заштиту“, упозоравају из ФЗО.

Они подсјећају да је закон омогућио бројне основе за пријаву на здравствено осигурање, али је важно да грађани искористе те могућности.

„То се посебно односи на грађане који су раније били осигурани по основу незапослености, јер од 2020. године незапосленост више није основ за осигурање. Међутим, уведене су друге могућности по којима грађани могу да се осигурају, нпр. по основу година живота, обољења (малигне болести, ријетке болести и друга тешка обољења), стања (труднице, породиље), лица без прихода итд. По неком од поменутих основа грађани могу да се пријаве уколико немају други основ осигурања“, објашњавају из ФЗО Републике Српске.

(Цапитал) Фото: : Принтскрин/Јутјуб/ФЗО Републике Српске

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

ђиђи миђи

24.07.2023 17:59

Милиони се отписују олако, а ситна раја не сме да дугује ни пола марке, докле тако, зна ли се ишта?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

24.07.2023 18:10

Браво за владу,господина Стевандића,Жељку и прије свих Додика.И поред свих напада вуку праве потезе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.07.2023 19:05

Браво за твоје незнање.

Name

ре

24.07.2023 19:27

Мики, кад попијеш млаку пиву након обилног сендвича са подригушом, удари се каменом по глави, кажу да је некима помогло.

Name

Ре

24.07.2023 21:06

Браво за Микија! Чиме ли те хране па си тако паметан.

Name

Ре за ре

25.07.2023 05:53

Де ти предложи како ријешити ту ситуацију!? Па управо ти не знаш шта чеш од обијести и смишљаш којекакве небулозе, зато што те твој газда натјерао да свакодневно пљујеш!

Name

Мики,Мики...

25.07.2023 11:02

Да ли је то,глупа шала,или глуп коментатор...Или,је ипак,заљубљеност у Дудука и остале 'РАЗБОЈНИКЕ?!?!?!

Name

Ре

24.07.2023 18:25

Чиста лаж да ЈП немају дуговања. Имају сви, ЈУ, не само здравство него и полиција и остали. Ко иде у пензију уплаћују се доприноси појединачно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.07.2023 18:27

Само ће одлагати и једном отписати и готово. А ко ће платити цех, народ као увек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

24.07.2023 19:05

И ТИ ДУГОВИ УЛАЗЕ У ДУГ РЕОУБЛИКЕ СРПСКЕ. ДОКЛЕ ЦЕ СЕ ПОВЕЦАВАТИ ДУГ,А ЛУКСУЗ КОД ПОЛИТИЦАРА СВЕ ВЕЦИ.НЕВИДЕ СУМУ ИД ДРВЕТА.

Name

Заборавко

24.07.2023 22:50

Колико се ја сјећам славобитно је владајућа клика донијела и усвојила Закон по коме је неуплаћивање доприноса кривично дјело - шта би са примјеном тог Закона????

Name

+

24.07.2023 19:58

А јој стабилна Државо Република Српска. Нема се осигурање књижице због партиципације. Ионако се све плаћа и разни налази и прегледи код приватних доктора. И то све 30 година од рата и изграђивања. Уствари уништавања РС од похлепне Власти. Нетребало ником што је свијесно отимао, крао. За ЛИЈЕЧЕЊЕ му све било. Глупи Народе, који је био под шаторима и дигао Додика до Бога. Нисте вриједни ничека са таквим памећу. Аферим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гру

24.07.2023 21:08

А има за лимузине, за апартмане на јахорини, за тенис, за ракију за нашу бајну власт.

ОДГОВОРИТЕ