Нови мост у Дервишима повећава безбједност за све

У току је изградња новог моста у Дервишима, који ће омогућити квалитетнију саобраћајну комуникацију у том дијелу Бање Луке, те прије свега повећати безбједност за пјешаке и бициклисте.

Република Српска 24.07.2023 | 17:33
Нови мост у Дервишима повећава безбједност за све

Градоначелник Драшко Станивуковић, који је обишао радове, рекао је да мост преко Широке ријеке у Дервишима представља један од пет мостова, који градимо у овом тренутку.

Како је рекао, умјесто досадашњег, старог, дотрајалог и уског добићемо један савремени мост, који одговара важности овог пута, који повезује не само велика бањалучка насеља, него и она према Лакташима.

"Овај мост смо препознали као приоритетан, јер овдје нисте имали ни тротоар, ни бициклистичке стазе, све оно што има дионица пута прије и послије. Ово је било тако ризично, уско грло, које је опасно за све пјешаке", рекао је градоначелник додајући да ће се уз овај дио пута према Трну радити тротоар, важан заједнички пројекат  са Владом Републике Српске.

Додао је да је вриједност новог моста у Дервишима око пола милиона КМ, а да ће се настојати да радови буду окончани и прије заданог рока од шест мјесеци.

"Упоредо са овим значајним пројектом у овом тренутку градимо још три моста, и то у насељима Чесма, Мотике и Мишин Хан, а ускоро крећемо са изградњом моста у Доцу који ће засигурно смањити саобраћајне гужве у граду, али и својим изгледом дати један нови печат Бањој Луци", нагласио је градоначелник, додајући да укупна инвестиција у мостове са приступним саобраћајницама досеже цифру од 30 милиона КМ.

У име Одјељења за саобраћај и путеве овлаштени потписник, Миленко Џевер позвао је на стрпљење све учеснике у саобраћају у овом дијелу града.

"Ово је врло значајна тачка у саобраћајном систему града Бање Луке. То је тачка у којој је у ранијем периоду на овој дионици била прекинута пјешачка комуникација, а коју ћемо сада добити", навео је Џевер.

Према његовим ријечима, док трају радови урађена је пререгулација саобраћаја на начин да се јавни превоз што мање успорава и да нема застоја.

Мјештанка Љубица Бојић из Подгоричке улице казала је да ту живи 40 година.

"Када смо срели са градоначелником требало је само 40 дана да се почне са рјешењем овог нашег проблема. Зато му захваљујем што ће нам омогућити да дјеца,  али и људи са инвалидитетом безбједно користе ову дионицу. Хвала што сте нам омогућили да боље живимо", рекла је она.

Наиме, нови мост биће распона око 13 метара, са двије саобраћајне траке и двостраном пјешачком и бициклистичком стазом, укупне ширине око 14 метара, односно коловозна трака 3,5 метара, бициклистичка стаза 1,5 метара и стаза за пјешаке ширине два метра.

Преусмјеравање саобраћаја

За вријеме обуставе саобраћаја, извршиће се преусмјеравање аутобуса на линијама јавног градског, приградског и републичког превоза, и то :

– линије 13 А (Нова болница –Залужани)  и републичка линија Бања Лука – Трн, преусмјеравају се из смјера Трна из Улице пут српских бранилаца, десно у Улицу Паје Јовановића, лијево кроз приватни посјед  фирме,  преко моста, до Улице пут српских бранилаца и даље  постојећом трасом, у повратку истим улицама обрнутим редослиједом. –  остале републичке линије из смјера Трна се у Трну на кружном току преусмјеравају на Брзи пут (Бања Лука – Лакташи), а из смјера града из Улице Бранка Поповића, се преусмјеравају лијево на пут за Приједор, па десно на брзи пут (Бања Лука – Лакташи).

За вријеме извођења радова пјешачки саобраћај ће се двијати пјешачком стазом, која је прописно обиљежена.

Док траје обустава, теретни саобраћај ће такође бити преусмјерен на брзи пут (Бања Лука – Лакташи).

За вријеме трајања обуставе саобраћаја регулисање и преусмјеравање саобраћаја вршиће се на прописан начин постављањем привремене саобраћајне сигнализације.

(БН) Фото: БН

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Заза

24.07.2023 18:44

Ста ће бити са Улицом Ненада Костића. Има ли наде за ученике који сваки дан путују улицом од куће до школе. Додјите да видите како изгледа најуж улица пуна смрада од отпадних вода у кону нико од градских власти није крочио скоро три године. Брука и срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

24.07.2023 21:00

Вазно да се рудоњин мали сликао.

Name

Хмм

24.07.2023 18:57

Мост који праве 3 цовјека са 2багера и камионом. Буце готово до 2097, ако бас позуре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каже Драшкић

24.07.2023 20:04

" да ће се настојати да радови буду окончани и прије заданог рока од шест мјесеци. " Прије четрдесетак година је у Цириху током ноћи змјењен мост и само је ту вече био заустављен саобраћај. Ово шта наши раде је само циркус и реклама јер ће мост бити отворен у изборној години.

Name

Снежана

24.07.2023 20:04

Саобраћај је преусмјерен кроз Дубичку улицу према Колосу - неиздрживо за нас који ту живимо. До Корт-а је практично немогуће доћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ввв

24.07.2023 23:40

Заврши сине прво Мотике па онда лапрдај.

Name

Србо

24.07.2023 20:53

Колико ће пара узети Додиков зет за пролазак кроз његово двориште, завршили би ви ћуприју и прије али онда је мања наплата или ће те морати и Додиков мост који води према.зеји поправљати јер је већ сав испуцао, вјероватно је то сатрао саобраћај за овај мјесец.

ОДГОВОРИТЕ
Name

соне321

25.07.2023 07:43

Лупас децко, какав зет и његов мост, распитај се прво ко је сад ту, ција фирма, и ције је то преко моста...