Суперћелијске олује пријете, могућ и торнадо

И док је у Србији право летње време, регион се спрема за грмљавинске олује.

Свијет 24.07.2023 | 15:34
Суперћелијске олује пријете, могућ и торнадо

И док је у Србији данас ведро, уз право летње време и температуре и преко 35°Ц, наш регион се припрема за веома снажне олује.

Нажалост, за северне пределе Италије, већи део Словеније и Аустрије и за запад Мађарске издат је највећи степен упозорења на олује.

У овим пределима крајем дана биће развоја снажних олујних и грмљавинских система са обилним пљусковима и градом.

Могућа је и појава суперћелијских олуја, уз разоран град, оркански ветар преко 120 км/х, уз јаке грмомове.

На појединим локацијама пало би и преко 50 мм кише у веома кратком временском интервалу, уз поплаве и бујице.

Град и оркански ветар могли би да направе и огромну материјалну штету.

Оно што посебно забрањива је и опасност од појава торнада, нарочито на северу Италије, а од морских пијавица на северном Јадрану.

На удару грмљавинских олуја наћи ће се и северозападни део Хрватске пред крај дана, али је опасност за степен мања у односу на Словенију и Италију. Ипак, овај део Хрватске такође ће се наћи на удару веома обилних пљускова и јаких громова, уз локалну појаву града.

Сви напоменути предели налазе се под утицајем циклона са севера Италије и хладног фронта, а долазак знатно свежије ваздушне масе изнад веома топле подлоге и атмосфере има да одреагује и више него бурно.

Добра вест је да се ови олујни системи у Србији не очекују. Ипак, због њихове близине нашој земљи, у току вечери ређа грмљавина и пљусак својим ободним делом могли би да захвате север и северозапад Бачке.

У Србији и у уторак врело, уз температуре до 40°Ц, а хладни фронт до северозапада стиже увече, а у среду током дана и до осталих предела, уз опасност од јаких непогода.

(Телеграф) Фото: Принтскрин/Естофаx

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Алија

24.07.2023 16:19

Сад је Мађарска на реду. Геоинжињеринг на делу. Ово је да мало дисциплинују Орбана. У швицарским Алпама прогнозирају снијег изнад 2500 м. Значи опет земљотрес на Аљасци, а нама по гузици. Живи били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даца

24.07.2023 16:57

Тачно, Алија. ХААРП на дјелу. Сотонска посла.

Name

Мицун

24.07.2023 17:34

И требају све бозије невоље да нас задесе кадсмо стока ,кад имамо мафијасе на целу дрзаве,кадсмо гњида од народа бар бог нек нас казни.

Name

Ипе

24.07.2023 18:47

А ти Алија са својим емисијама стаклениçки плинова ниси крив,јеси,криви смо сви,неко више,неко мање.али сви таремо природу а кривимо друге за одговор те исте природе.