И даље бјесне пожари на Родосу, Крфу, Агиосу...

 У Грчкој и даље бесне пожари на Родосу, Крфу, Агиосу, Каристосу и Иликису, у гашењу пожара учествују ватрогасци и добровољци, а од јутрос су у борбу са ватреном стихијом поново укључени и авиони и хеликоптери.

Свијет 24.07.2023 | 12:38
И даље бјесне пожари на Родосу, Крфу, Агиосу...

Ватрогасна служба саопштила је да су у недељу избила 64 нова шумска пожара због екстремно високих температура, објавио је "Грик репортер".

На Родосу су се ватрогасци целу ноћ борили са буктињама између Апола и Платаније, а шеф ватрогасаца Василис Ватракојанис рекао је на хитном брифингу за новинаре да постоји сумња да су пожари на Родосу подметнути и да је у току истрага о томе.

Ватракојанис је навео да је на Родосу тренутно у току велико распламсавање пожара у близини насеља Асклипиеио у правцу југа, преноси "Катимерини".

Он је рекао да у гашењу пожара учествују јаке ватрогасне снаге на земљи, осам авиона, од којих су два из Турске и један из Хрватске, као и 10 хеликоптера, од којих су два из Египта.

Полиција је саопштила да је село Асклипиеио евакуисано.

Ватракојанис је рекао да пожари на Родосу прете подручју где се налази 10 одсто хотела, у централним и југоисточним деловима острва, а да северни и западни делови нису захвац́ени, наводи "Грик репортер".

Стотине туриста налази се на међународном аеродрому на Родосу, а неки покушавају да спавају на пешкирима за плажу док чекају летове са острва.

Хиљаде туриста било је приморано да напусти хотеле и да се евакуише због пожара.

Ветар брзине 49 километара на сат отежава напоре да се пламен стави под контролу, а најмање три хотела су уништена у пожару у шумском подручју Киотари, на истоку Родоса.

Портпарол грчке полиције Константија Димоглидоу рекла је да је са Родоса евакуисано подручје са 30.000 људи и да је то највећа евакуација од пожара у Грчкој икада.

Туристичка компанија ТУИ саопштила је да је током ноц́и обавила три лета од Родоса у Велику Британију да би превезла туристе са острва које су захватили пожари, преноси Ројтерс.

Грик рипортер наводи да сателитски снимак свемирског програма ЕУ "Коперник" показује размере штете од шумског пожара на Родосу.

Више од 100 квадратних километара земље до сада је изгорело, док се ватрогасци боре са пожаром шести дан заредом.

На Крфу пожар букти у североисточном делу острва и јужно од Перитије, а према подацима ватрогасне службе, још није стигао ни до једног насеља, објавио је "Катимерини". 

Ватрогасна служба је навела да је јутрос дошло до озбиљног разбуктавања пожара у области Виглатури, а да је током ноћи послата порука да се евакуишу области Санта, Мегула, Порта, Палаја Перитија, Синије, Виглатури, Нисаки, Роу, Катаболо, Кентома, Трици, Кококилас, Саракинијатика, Плагија, Калами, Влахатика и Кабалерина.

Градоначелник Северног Крфа Гиоргос Махимарис изјавио је да је реч о  подметнутом пожару јер је ватра избила истовремено на три различита места на обронцима планине Пантократорас. 

 Према информацијама ватрогасне службе, евакуисана су насеља Платис Гиалос, Ливади, Кастри, Потами, Пернараки и Платанистос.

Како је саопштено, дошло је јутрос до новог пожара на острву Евија, где дувају јаки ветрови, а у гашењу учествује 77 ватрогасаца, 25 возила, три јединице без возила, као и три авиона и два хеликоптера.

Пожар у Иликису не угрожава ниједно насеље, а у гашењу учествује 60 ватрогасаца, 21 возило, три јединице без возила, као и два хеликоптера и два авиона.

(Тањуг) Фото: БН/Родос

Коментари / 0

Оставите коментар