Студент у Сплиту планирао пуцњаву на факултету

- Општинско тужилаштво у Сплиту подигло је оптужницу против двадесетогодишњег студента из Сплита, којом га терети за пријетње професорима и колегама на факултету, као и за недозвољено посједовање, израду и набављање оружја.

Регион 23.07.2023 | 19:11
Студент у Сплиту планирао пуцњаву на факултету

Студент чији су иницјали Д.М. ухапшен је након што је 11. априла на интернет платформи "4цхан.орг", с циљем да застраши 20 својих колега који су 20. априла требали полагати колоквијум из предмета Статистика два, на енглеском језику објавио текст у којем најављује да ће, кад напише колоквијум, извести смртоносни напад.

Он је навео да ће узети свој пиштољ, мачету и велики ловачки нож, да ће наредити свима да себи вежу ноге, професору ће рећи да му да кључ, а он ће закључати врата сале која ће онда блокирати столовима и столицама, објавила је "Слободна Далмација".

Према оптужници, даљи сценарио требао се одвијати као у роману "Бијес" Стивена Кинга у којем главни лик након сукоба са директором узима пиштољ, убија два учитеља, а своје колеге узима за таоце.

Студент је написао да ће убити двије студенткиње које су га исмијавале цијелу годину, а да ће остали бити сигурни, те да све то ради јер га нико не примјећује, јер никоме до њега није стало, јер му је ситуација у породици лоша, стално мијења лијекове и психијатре.

Колоквијум није одржан јер је о написаним пријетњама хрватску полицију обавијестио амерички ФБИ.

Друга тачка оптужнице терети Д.М. да је у посљедње три године противправно набавио и држао ручну бомбу која није пронађена.

Инспектори МУП-а су на основу снимака утврдили да није играчка, како је то оптужени младић тврдио, него права бомба произведена у фабрици у Бугојну.

Младић је полицији рекао да је видео на којем држи пластичну пушку и нож снимио јер је хтио да импресионира једну студенткињу која му се свиђала.

Он је навео да је постао зависник од тешких дрога и да је зато био на лијечењу у једној клиници.

У истрази је утврђено да је на интернету претраживао кључне ријечи попут "оружје", "антипсихотици" и "Насхвилле сцхоол схоотинг видео".

Психијатријско-психологијским вјештачење је утврђено да је студент фасциниран масовним убицама и оружјем и закључено да је младић одрастао у породици у којој су превисока очекивања и нереални захтјеви родитеља довели до развоја дубоког поремећаја личности.

Младић је у истражном затвору од 28. априла, а његов бранилац Винко Љубичић рекао је да је Д.М. у затвору смршао десетак килограма и да му је здравље и психички и физички угрожено.

Тужилаштво је предложило да он буде кажњен са по 10 мјесеци затвора за свако дјело, односно с јединствених годину и по дана затвора.

(Срна) Фото: Пиxнио

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Т39842288

24.07.2023 17:28

Набавио нешто што нема😂😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

24.07.2023 18:13

Казните га али га прво излијеците видите доста је младиц досао ста све родитељи направе својој дјеци у здравој породици и дјеца су здрава добро је да није никога убио смјестите га у установу да се лијеци и да свати да је зивот само један и да свако треба да зиви нетреба убијати ни слуцајно али казните и родитеље обавезно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

25.07.2023 06:58

Бас фине ове две девојцице, којег су изсмијавале. Јел то неки облик терапије, а сто не узвраца дупло изсмијавање, него се вата за пистољ. Јаднице, незнају средити зенски "проблем" па се ватају измијавања и наговарања других.

ОДГОВОРИТЕ