Апсурд: Домаће месо иде у рупе, а једемо увезено

Увоз меса и месних прерађевина у БиХ у првом полугодишту премашио је 278,2 милиона КМ. Иако волимо домаће, што потврђују анкете, у нашу земљу највише је стигло говеђег меса. Домаћи произвођачи не могу ни близу да подмире потребе, став је струке. Питање је шта једемо.

Босна и Херцеговина 23.07.2023 | 16:35
Апсурд: Домаће месо иде у рупе, а једемо увезено

У ланцу производње од произвођача до крајњег потрошача - нико није задовољан. Храниоци стоке су пред колапсом. Домаћи сточари - на рубу егзистенције.

“И систем против нас и природа, никакву цијену нам не нуде, скупље су мекиње од пшенице, уби нас увоз  “, рекао је пољопривредник Мићо Петровић.

Тешко која година је била лоша као ова. Ниједна недаћа пољопривреднике није обишла, па ни афричка куга свиња.

“Година је била скупа, корона двије године, скупа сјетва, сад нас је задесило и ово са кугом”, рекао је пољопривредик Илија Зарић.

Из Удружења пољопривредника Семберије и Мајевице упозоравају:

“Семберија ће остати без свињског фонда, то је поразна чињеница, ми то не можемо опет створити преко ноћи”, истиче предсједник Удружења Саво Бакајлић.

Док домаћи сточар грца у проблемима, увоз неконтролисано расте. Само за пола године у витринама је завршило скоро 16 милиона килограма црвеног меса. Званични подаци кажу да највише увозимо говедину и то, из Италије. Струка упозорава.

“Врло често због ситно исписаног текста на витринама гдје се налази месо, не знамо ни из које земље је поријекло, ни о храни која се користила. Ми као потрошачи немамо никакве информације разумљиве за потрошаче”, наглашава Муриса Марић из Удружења за заштиту потрошача ДОН из Приједора.

Становништво ипак воли домаће, али воли и да плати мање. Да ли може, што би у народу рекли, и јаре и паре?

Грађани Бијељине кажу:

“Гледам како изгледа, нема везе да ли је домаће или увезено. Домаћем дајем предност, али тешко да данас има домаћег”.

“Мени је квалитет пресудан. Пуна подршла домаћим произвођачима”.

Али, домаћи произвођач нема ту подршку. Јер, нема одговарајућег подстицаја, тржишта, а самим тим ни рачунице.

“Пласмана свиња нема, све је обустављено, сад се тови, свиње прелазе класу, да ли ће то касније бити поклано, то не знам”, рекао је забринуто млади пољопривредник Зарић.

Ко је заказао и на ком нивоу? За почетак, позив се упућује Министарству пољопривреде Српске да хитно измијени Правилник о промету стоке.

“Да дајемо тачне процедуре како се продају говеда, овце и како се врши клање у зараженом подручју. Зато и кажемо да се не можемо помирити са тим да нам домаће месо иде у рупе због еутаназије, а да нам ваља месо из увоза”, категоричан је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

Струка је овдје ипак јасна: Пара врти, гдје бургија неће.

“Моћне земље субвенционишу своје пољопривреднике и јасно је да су због тога цијене ниже”, истиче економиста Миленко Станић.

(БН) Фото: БН

 

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Јоја

23.07.2023 16:47

Хоцете да казете да је афицка куга измисљена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пањик

23.07.2023 22:29

Исто као цовид и вакцине на крају само прдез евро лопова

Name

Правник

23.07.2023 16:57

Треба у Закону о акцизама БиХ увести акцизу за пољопривреду гдје би за сваку кутију цигарета ишла акциза 1 КМ, алкохол 3 КМ кафа 1 КМ, парфеми 10 КМ, итд док не изгура на 700 или милн КМ и онда све то дати ентитетима за потицај пољопривреди с тим да се подјела новца врши према сједишту увозника тј произвођача .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

23.07.2023 19:56

Све те акцизе постоје, чак су и много веће, али не иду за шта су намијењене него иду у буџет за плате и пензије. Власт раскошно троши па и тај приход користи за редовну потрошњу.

Name

Драган ст

23.07.2023 21:25

Па правник у ком си то праву уцио...ти би опет да узмеш од постених дас секти..да они поделе својим папцима..дали је то континентално англосаксонско или сектаско право...

Name

РЕ Правник

23.07.2023 21:41

Али ЗАШТО трошити паре на пољопривреду која очигледно није конкурентна нити жели да се модернизује?!

Name

Ре Дарко

23.07.2023 22:01

Нема акциза које директно иду за пољопривредну производњу. Треба урадити исто као са цестаринама, односно допунити закон о акцизама али мислим да они што сједе у парламенту појма немају шта је то .

Name

ре правнику

23.07.2023 23:36

зашто је у реду да од неког ко ради узмеш а неком ко лежи даш? изем ти ја то твоје право... наши пољопривредници и трговци су безобразни у ХР свињски врат без кости 5,49евра =10,5КМ за 1кг, а у Републици Српској 15КМ, на декларацији оба производа пише "домаће"! Да си ти прави правник реаговао би на оне који су довели до чињенице да 30% скупље плаћамо храну него у ЕУ, а плате су нам 20% од ЕУ. Млатиш празну сламу. АКО ТИ ЈЕ ЖАО ПОХЛЕПНИХ ПОЉОПРИВРЕДНИКА И ТРГОВАЦА ДАЈ ИМ СВУ СВОЈУ ЗАРАДУ, АЛ ОТКАЧИ ОД СИРОТИЊЕ И ПЕНЗИЈА ОД 314КМ... И ТИ ЋЕШ ЈУ ЈЕДНОМ ПРИМАТ

Name

Те уа Драгана остале

24.07.2023 08:05

Прво то је нормално у свим цивилизованим државама . Ако желиш да имаш своју пољопровреду у њу мораш и да улажешби то није право него политика/управљање. Назалост превише си оптерећен црвеном сектом и ништа не радиш да допринесеш њијовом одласку са сцене. Без идеје си. Друго акцизе су намјењене за алкохол цигарете, парфеме и сличну луксузну робу. Сиротиња и пензионери намају новаца за лаксуз тако да њих то и не погађа. И на крају да би наша пољопривреда била конкурентна наш људи који раде на њивама морају бити стимулисани тј имати потицај, овако отјерат ћемо и ово мало људи што је остало на селима.

Name

Прњавор

23.07.2023 17:08

Ви и ваш"квалитет"се никад нећете моћи мјерити са западним..и причат приче како је овде нешто боље квалитете од западног ..је прича за малу децу.Возио сам месо из Аустрије у Рогатицу..и ако је на западу све скупље и поред тога имају рачуна да извозе у 1 бедну Босну..овде се погађају у 5 центи..а ви се ту разбацујете и шутате некаквим десетинама хиљада,милионима а у џепу немате 50 марака..ваши сељаци су ко овибу хрватској што издају апартмане..подизали кредите и сад би за сезону да врате и кредит и да зараде..а несто и да остане,па подизали цене и туристи им побегоше..они се теше..боље него 2021..да само што је тада била корона и није било путовања..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.07.2023 21:36

Лупеташ без граница

Name

РЕ Прњавор

23.07.2023 21:42

ТАЧНО! Код нас би сви да одједном живе ко лордови

Name

Цане

23.07.2023 17:37

Све је ово у интересу лопова на власти. Увозе месо смрзнуто ко зна када и храњено ГМО храном,али зато узимају велике проценте себи у дзепове од увозника. Народ само трују увозним месом,воцем и поврцем. Канцер дебелог цријева и зелудца це нас унистит,али то њих није брига. Најзалосније сто све висе дјеце обољевају од теских болести. Ми смо такви да гледамо ста је јевтиније а не ста је здравије. Мислим да је боље од насег сељака купити прасе,воце,поврце...ако треба и скупље платит него узимати ову затровану увозну храну. Мада це ове лопузе на власти унистити и стоцарство и све остале гране пољопривреде. Псеница 27 км и млинари неце да одкупљују. А цијена хљеба иста као кад је била 65 км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Цане

23.07.2023 21:43

Откуд ти то да све више дјеце обољева?! Никад дјеца здравија и напреднија нису била, погледај мало слике и снимке из 1980их, ко Африка смо били болан

Name

Владан

24.07.2023 09:23

Фирма Насера Орића и једна фирма из Републике Српске форсирају увоз. Диктирају цијене. Уништавају домаћу производњу и мале произвођаче. Стварају монопол.

Name

Борко

23.07.2023 18:09

Због лоповлука и бесрама насих пекара ја предлазем да увозимо пецене пекарске производе. Хљеб, кифле и остала пецива..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

23.07.2023 18:37

Шта каже новинар питање је шта једемо??????Па једемо месо без обзира одакле је и то једном седмично Кад би куповали домаче било би једном мјесечноПотрошачка корпа 2500 миље а плата 800 км....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

23.07.2023 18:59

Волим месо, тешки месојед. Гледам да купујем од наших произвођача. Не купјем у тржним центрима, јер је на декларацијама Њемачка, Мађарска, Холандија. Што се тиче наших пољопривредника, без љутње, сами су криви за узгој стоке и цијену. Колико год они тбрдили супротно, очито је да неконтролисано пршћу, прихрањују усјеве. Сва плодна земља ће ускоро нестати, због похлепе и жеље да што више зараде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

23.07.2023 19:15

Да смо паметни да увозимо и хљеб па нека наси пекари сами од себе купују. Ја бих куповала увозна пецива ако их има. Није битно из које су дрзаве само да домаци пекари пропадну..

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Ана

23.07.2023 21:45

Ја купујем увозни хљеб из италије, интегрални, али је у заштитној атмосфери (није свјеж али га увијек га имаш у кући, накупујеш и не размишљаш) и скуп је, али ето ти идеје ако баш хоћеш

Name

Стварност

23.07.2023 20:23

Народ, ако икако може, бојкотовати куповину меса, пекарских прозвода....јесте видјели за вријеме короне, уље 5 марака. Када је народ смањио куповину, паде цијена. Најскупљи смо у окружењу, а и шире. То сви говоре. Само смањити колико год можемо, па нека замрзавају месо бацају воће и поврће. Када већ немамо снаге изаћи на улице, онда овако. Срамота шта нам раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милош

23.07.2023 20:26

Времена су таква да људи траже шта је јефтиније да би преживилиДа су примања ко у ЕУ онда бисвакако узимали домаче иако је скупље а засад само јефтиније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

23.07.2023 21:09

ионако је домаца јунетина-говедина прескупа.Са кости14,5 без кости 19,5 км.Зато људи и купују у Тропицу и Бингу увозну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

23.07.2023 21:58

Дајте људи мало се информирате. Трећина свеукупног буџета Еуропске уније иде пољопривреди. У Скандинавији свако говедо добија 80 Еура подстицаја. Сваки мјесец у години! И то је само дио помоћи. Пољопривреда и сточарство су ради таквих услова постали огроман бизнис од Пољске до Португала. Жао ми је вриједних људи овдје али у овим условима и под оваквом конкуренцијом немају апсолутно никакве шансе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доота

24.07.2023 12:35

Нема државе, нема институција, само отимачина, а ти народе крепај. У распалој ЕУ се сваки комад меса може пратити до произвођача, али за Србе је ЕУ трула и пропала.

ОДГОВОРИТЕ