Старо Грацко: Породице убијених још чекају правду

У Старом Грацку је парастосом и полагањем цвећа обележена 24. годишњица једног од највећих злочина на КИМ од доласка међународних снага, када је на свиреп и мучки начин убијено 14 српских жетелаца док су сакупљали летину недалеко од својих кућа.

Србија 23.07.2023 | 13:52
Старо Грацко: Породице убијених још чекају правду

Испред спомен плоче страдалим жетеоцима, пред родбином, мештанима Старог Грацка, уз присуство представника Канцеларије за Косово и Метохију и Српске листе, служен је парастос и положено цвеће.

 Парастос је служио липљански парох Драгиша Јеринић.

 „Недалеко одавде, невини, недужни, напаћени, протерани из својих домова, кренули да сакупе хлеб наш насушни, тј. жито да би прехранили своје породице, убијени на жетви пре више од две деценије. Њих су убили НАТО војници, лично, директно, индиректно. Зашто? Они су дошли да нам донесу мир, донели су нам мир. Који мир? Наоружавали су наше комшије, непријатеље, да би нас убијали. Ти исти НАТО војници који су били дужни да чувају овај недужан народ, они нису хтели да испрате људе на жетви, на тај начин су им нацртали мету и послали их да буду убијени“, поручио је у беседи липљански парох.

 Славица Јанићијевић је тога дана остала без оца, два стрица и брата који је имао само 17 година.

 „Наш живот тече другачије сваког дана. Малопре су прошла два комбајна. Тешко нам је када смо видели да су прошли. Сетимо се убиства, да је то био масакр. Сетимо се шта су им са комбајном све радили. Био је то масакр, људи су били штројени, вађене су им очи“, рекла је Јанићијевић.

„У атару села Старо Грацко, у време жетве, у житу, на зверски и мучки начин убијено је 14 српских сељака, 14 мушких глава, 14 домаћина на дан светих четрдесет и пет мученика наклопољских и постало је 14 мученика новокосовских“, поручила је помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Милена Парлић.

Она је подсетила да су привремене приштинске институције јуче забраниле долазак директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу, како би заједно са својим народом присуствовао обележавању годишњице масакра у Старом Грацку.

 За злочин над српских жетеоцима до дана данашњег никада нико није одговарао.

„Двадесет четири године чекамо на правду, а да они који правду треба да донесу на наше питање када ће правда доћи одговарају да је истрага о овом злочину обустављена“, рекао је потпредседник Српске листе Далибор Јевтић.

„Бесна сам на Кејфор, Еулекс, зато што је све у њиховим рукама. И породице после 24 године више не могу да чекају на правду“, додала је Славица Јанићијевић, подсетивши да се тада у овом селу налазио британски контигент Кејфора.

УНМИК полиција је 2007. године ухапсила Мазљума Битићија из оближњег села Велики Алаш, због сумње да учествовао у овом масакру. Након два месеца, због наводног недостатка доказа, Битићи је ослобођен, а тужилаштво привремених приштинских институција је истрагу затворило 2017. године.

У масакру у Страом Грацку 23. јула 1999. године убијени су: Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Станимир и Бошко Ђекић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић, Миодраг Тепсић, Слободан, Миле, Момир и Новица Јанићијевић.

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

+

23.07.2023 14:38

Боже сачувај. По двоје, троје и четверо из једне породице. Никоме ништа криви. Зар су ти људи од каријере. Мислим Тужиоци и Судије, толико непоштени. Од 1.999 године убице живе. А родбина пати Исусове муке. Зар људи у свом радном вијеку, могу издати тако непоштено своју професију и опет мирно живјети. САВИЈЕСТ значи испод нуле. Нека њима и њиховима Бог суде. Биће тако. Из РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

23.07.2023 14:58

Све док не буде промене свести и док се не одвоје војници од цивила неце бити правде за србе.

ОДГОВОРИТЕ