Филмска прича о лутки: "Барби" тресе свијет

Више од годину дана након снимања и чак 14 година након првих идеја о стварању филма, кино публика широм свијета гледаће први играни филм о најпознатијој лутки свих времена - Барби, а претпремијерно приказивање најављено је за сутра, како у свјетским, тако и у бх. биоскопима.

Свијет 22.07.2023 | 18:00
Филмска прича о лутки: "Барби" тресе свијет

"Сви термини за претпремијеру су већ распродати, као и велики број термина премијере, која је у четвртак. Нешто посебно се осјећа у ваздуху и надамо се да ће филм имати дуг вијек јер се већ сад види да има тенденцију да буде јако успјешан", казала је за "Независне" Марина Поповић из бањалучког "Цинеплеxxа Палас", а поводом почетка биоскопског "живота" дуго најављиваног остварења.

Рађени су бројни анимирани филмови са лутком Барби као главним ликом - доживјела је разне верзије - од класичне, новогодишње, па до Барби астронаута, хирурга, рок звијезде, али ово је први пут да је урађен играни филм, а како филмски критичари наводе, ниједна од свих верзија не може да парира најновијој Барби - Марго Роби.

Аустралијска глумица се прославила улогама у филмовима "Вук са Вол стрита", "Одред отписаних" и "Ја, Тоња", а ако ћемо судити по њеним досадашњим улогама "Барби" ће бити све само не обична.

Кроз авантуре од утопијске земље Барбиленд до стварног свијета Барби прати њен дугогодишњи партнер Кен, којег у, по мишљењу критичара, најишчекиванијем филму љета и године тумачи познати канадски глумац Рајан Гослинг.

Поред њих двоје у филму се појављују и Кејт Мекинон, Америка Ферера, Симу Лиу и Вил Фарел, док режију потписују Грета Гервиг (у њеном досадашњем раду истичу се "Бубамара" и "Мале жене", оба номинована за "Осцара") и њен супруг Ноа Баумбах.

Главни трејлер филма открива неколико момената који би могли чинити заплет овог "розе" остварења: Барбина стопала постају равна кад изује штикле, са крова куће не може да магично лебди него пада, а на ум јој падају сасвим недоличне теме за једну играчку, као што је смрт. Све ово тјера је да пође у авантуру преживљавања звану стварни свијет.

Иницијатива за стварање филма је потекла из фабрике играчака "Маттел", а промоцију је пратила реченица: "Ако волите Барби - ово је филм за вас, а ако не волите Барби - ово је такође филм за вас".

Главна глумица је у једном интервјуу рекла да је филм све осим онога што очекујемо, док је њен колега Вил Фарел такође прокоментарисао филм рекавши да он на савршен и саркастичан начин обрађује мјесто жена у друштву и донекле даје објашњење зашто је Барби критикована и зашто се дјевојчице и данас играју овом луткицом.

Ово филмско остварење карактеришу и увјежбане кореографије и плесне нумере међу којима предњачи класик групе "Аqуа", са Ники Минаж као гостујућим извођачем. Поред њих, ту су уникатни одјевни предмети, који су били виђани на познатој луткици током више од шест деценија.

"Барби пинк" боја је инспирисала модну индустрију ове године, а током претходних славну луткицу је пратила салва критика због "Барби синдрома", односно појаве да дјевојчице и адолесценткиње настоје да копирају њен изглед.

Све ово резултовало је новим изгледом Барби, који је "Маттел" избацио 2016. године, па је јако занимљиво хоће ли се и у којем контексту филм дотаћи ове теме.

Које теме ће бити обрађене у филмском остварењу о славној луткици која мора наћи начин да живи у страном свијету открићемо на великим биоскопским платнима, али, како критика наводи, једно је сигурно: "Барбиманија" тресе свијет. Наиме, ријетко је виђен толики маркетинг око најаве филма као што је тренутна ситуација с филмом "Барби", у прилог чему говори и чињеница да чак и Гоогле претраживање појма Барбие има посебан ефекат с розе ватрометом.


 
Историја популарне играчке

Барбара Милисент Робертс, познатија као Барби, настала је 1959. године у америчкој фабрици играчака "Маттел". Направила је праву револуцију у свијету играчака, будући да су прије ње постојале само "бебе лутке". Њен трон је био непољуљан до почетка 21. вијека када су се појавиле Братз лутке. Ипак, колико год биле занимљиве у одређеном периоду, ове лутке се не могу поредити с утицајем који је на индустрију играчака и популарну културу имала Барби.

Вијетнам забранио приказивање филма

Власти у Вијетнаму забраниле су приказивање филма "Барби" због сцене с картом на којој су оспораване територије у Јужном кинеском мору. Наиме, Вијетнам је међу земљама које оспоравају кинеско право на готово цијело Јужно кинеско море.

"Линија од девет цртица" у облику слова У користи се на кинеским картама Јужног кинеског мора за приказ територија које се својатају. Пекинг већ годинама гради војне базе на вјештачким острвима у том подручју и спроводи морске патроле у покушају да потврди своје територијалне захтјеве. Године 2016. Међународни суд у Хагу пресудио је против кинеских захтјева у Јужном кинеском мору, али Пекинг није признао пресуду. Међу земљама које полажу право на територију су Кина, Вијетнам, Филипини, Тајван, Малезија и Брунеји.

(Независне новине) Фото: Сцреенсхоот

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Будала као и ти

22.07.2023 20:32

💯 амерички педерлук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.07.2023 21:37

Фабрика пара. Знају радити и зарадити како год ти то називао што прихвата цијели свијет осим ботова сендвичара.

Name

Кад имаш лове

23.07.2023 13:07

...ништа ти не смета! Да смо ми богата нација , вјера, црква, национализам , шовинизам и остало, никад нам не би били на памети!

ОДГОВОРИТЕ