Бањалука предаје јавну расвјету приватнику на 15 г.

Према незваничним информацијама, које нисмо могли провјерити, СНСД је одлучио да подржи пројекат градоначелника тек након што је он пристао да извођач пројекта, за страног инвеститора, буде компанија „Калдера“ из Лакташта коју је купио „Проинтер ИТСС“.

Република Српска 21.07.2023 | 22:28
Бањалука предаје јавну расвјету приватнику на 15 г.

– Тендер за обнову јавне расвјете у Бањалуци путем јавно приватног партнерства би требао бити спреман до краја године, а интерес за посао тежак око 20 милиона КМ изразиле су фирме из Словеније, Хрватске и Србије.

Након више неуспјелих покушаја, локални парламент је на задњем засједању једногласно подржао одлуку која омогућава администрацији градоначелника Драшка Станивуковића да покрене реализацију овог пројекта путем, такозваног ЕСЦО модела. Градска Скупштина се овим добровољно одрекла права и на градоначелника пренијела своју надлежност да само она има право да одлучује о располагању имовином велике вриједности, што градска расвјета то свакако јесте.

Инвестиор улаже у јавну расвјету, град враћа новац на рате

У пракси се том одлуком градској администрацији даје могућност да бира партнера који би уложио између 15 и 20 милиона КМ за замјену постојеће расвјете енергетски ефикаснијом те преузео одржавање те инфраструктуре. Град би уговорене радове исплаћивао на рате у периоду од 10 до 15 година у зависности од услова који буду дефинисани тендером.

Идући корак је управо објава тог тендера, а в. д. начелник Одјељења за комуналне послове Бориша Мандић каже да је план да тендер буде спреман до краја ове године.

Додао је да ће један од услова за добијање овог посла бити гарантована уштеда те да квалитет освјетљења мора бити бољи него сада. Није могао прецизирати који ниво уштеда ће бити тражен у тендеру. Објашњава да ће ти и други услови тендера бити познати након што се уради анализа.

„Та анализа ће прецизирати колико тачно имамо расвјетних тијела, колико ће се смањити потрошња када се замијени расвјета, те да ли је исплативије да мијењамо расвјету у појединим дијеловима града или у цијелом граду, јер није иста потрошња у граду и на селима. Након тога припремамо тендерску документацију за замјену комплетне или дијела расвјете у граду“, рекао је он за ЦАПИТАЛ.

Мандић  је рекао да би се та инвестиција отплаћивала из уштеда које Град Бањалука оствари из средстава које сада издваја за јавну расвјету. Тренутно трошкови из градског буџета за струју и одржавање јавне расвјете износе 2,5 милиона КМ.

„Средства која се уштеде се дијеле са партнером који изводи те радове“, рекао је Мандић и додао да ће тендером бити дефинисано који ће проценат из уштеда ићи на отплату те инвестиције.

Иако се чека на тендер Мандић каже да већ постоје фирме које су заинтересоване за овај посао и то из Словеније, Хрватске и Србије

“Углавном су компаније ван БиХ изразиле интерес за један овакав пројекат, али вјерујем да ће оне тражити домаћег партнера за реализацију“, казао је Мандић.

Шта је ЕСЦО?

ЕСЦО је скраћеница за Енергy Сервице Цомпанy и представља назив за предузеће које планира, спроводи и финансира пројекте из подручја енергетске ефикасности.

Та предузећа уградњом ефикасније опреме смањују трошкове за енергију и одржавање, уградњом ефикасније опреме.

Корисник те услуге плаћа једнаки износ за трошкове енергије као прије спровођења пројекта, а разлика је у томе што се ти трошкови дијеле на смањени трошак за енергију те трошак за отплату инвестиције.

Након отплате инвестиције, ЕСЦО компанија излази из пројекта и све предаје кориснику.

Тим планом би Бањалука у пракси, с једне стране требала добити ново освјетљење, које би трошило мање електричне енергије.

Са друге стране, Град би приватној фирми из редовних средстава требао исплаћивати уговорене радове, на рате у периоду од десет до 15 година.

На сцени политички договор СНСД и Станивуковића?

У питању је одлука која је раније изазвала доста полемике, управо због недостатка информација о чему је ЦАПИТАЛ у више наврата писао.

Главне замјерке су биле да она не објашњава на који начин би се требао реализовати тај пројекат, да је превише уопштена и самим тим даје градоначелнику Драшку Станивуковићу одријешене руке да реализује овај пројекат и да приватнику преда у руке имовину града.

Управо због тога она је од почетка године неколико пута „падала“ на првој степеници односно на скупштинској комисији за комуналне послове. Један од предуслова да се одређени акт нађе на дневном реду Скупштине града је подршка ресорне комисије.

То очигледно није био проблем пред посљедње скупштинско засједање, јер је предложена одлука добила „зелено свјетло“ ресорне комисије. Спекулисало се да је до ове радикалне промјене дошло због договора између СНСД и градоначелника Станивуковића, око домаће фирме која би била укључена у реализацију овог пројекта.

Према незваничним информацијама, које нисмо могли провјерити, СНСД је одлучио да подржи пројекат градоначелника тек након што је он пристао да извођач пројекта, за страног инвеститора, буде компанија „Калдера“ из Лакташта коју је купио „Проинтер ИТСС“.

Члан Комисије за стамбено комуналне послове, кадар СНСД Бојан Пећанац је казао да су упутили одлуку у скупштинску процедуру како би избјегли оптужбе за опструкцију које су до сада стизале из табора градоначелника Станивуковића.

„О том пројекту никада није било познато пуно детаља. Циљ је био да се да шанса Градској управи да објасни о чему се ради, да се расправља и одлучи на Скупштини шта даље. Хтјели смо да избјегнемо оптужбе да ми нон стоп нешто спречавамо“, казао је Пећанац за ЦАПИТАЛ и додао да одобравање ове одлуке није посљедица договора већине и Станивуковића.

Одборници једногласно подржали одлуку 

Одлука је добила једногласну подршку одборника скоро без дискусије. За ријеч су се јавила два одборника.

Представник ДЕМОС-а Слободан Станаревић који је предложио да се расвјетна тијела која се расходују пребаце на села, а остале додијеле слабо развијенијим општинама које нису у могућности да набаве ново освјетљење.

Други је био одборник СП-а Драган Бањац, који је изразио збринутост када је у питању овај план Града.

(Цапитал) Фото: Град БЛ

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

БАЊА ЛУКА

21.07.2023 22:53

Вријеме је Бањалучани да се устане и скине ово зло на челу са уцјењеним драшком и црвеном сектом доста вас је багро неписмена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.07.2023 23:35

Нема овдје бањалучана,само избјеглице.

Name

Борац

22.07.2023 07:01

Умјесто да је засадио оно дрво,драско даје милионски посао истим тим особама.

Name

Старчевица

21.07.2023 23:11

Може ли било шта у овој приватној држави без бурле, бурлића и Проинтера?! Људи моји, зар сте толико похлепни, како вас Бога није срамота!? Пустите још некога да живи, нисте ви једини у овој земљи, срам вас било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

22.07.2023 08:03

Дао Драшкић посао бати. Сад је ред да шта дадне и секи.

Name

Семсо Бонапарта

21.07.2023 23:38

Додо це узимати лопатом док не побјегне у Русију. Свака му цаст. А ви подрзавајте његово српство. Хахаххаахаахха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цике

23.07.2023 10:22

Драшко мазало... показао је право лице... сад му нема нико милији од бата и секе...

Name

Горан

22.07.2023 00:10

Продате се за 50 маца па кукате,нека,нека...

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједлог

22.07.2023 01:02

Драшко, а да изнајмиш неком БЛ на 15 година или ју чак продаш? Мислим да би свако овај несретни град водио боље од тебе и твојих партијских СНСД другова

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

22.07.2023 01:06

Обала Врбаса у бетону. Ко би рекао да ће то донедавни Станивуковић допустити, ко би рекао, није знао. И борили смо се ми колико смо могли против тога, нешто смо успјели спријечити, али опет недовољно је било за зеленило које је неповратно бетонирано. Могли су природније уредити обалу и стазу, али ово је жалосно гледати. Јежимо се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.07.2023 02:07

Информација заснована на претпоставкама. Без аргумената. Сви се могу јавити на тендер и жалити ако није у реду. Још је пројекат у идеји а већ смо против. Стварно смо деструктиван народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

22.07.2023 10:27

Где има дима има и ватре. Тако не брани лопове.

Name

Милија

22.07.2023 03:30

Сада ће празне сепске улице сијати цијелу ноћ а ппродица Додик ће се уплусато за пар милиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Град БЛ

22.07.2023 05:52

Никад прљавији,заосталији град. Улице пуне рупа...катастрофа. Зна се ко воли лову и где се диговарало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

22.07.2023 05:57

Ако је ово тачно, Драшко никад више неће добити гласове Бањалучана! МОЖЕ ти Миле давати некакве функције АЛИ ДА ДИРЕКТНЕ ГЛАСОВЕ ДОБИЈЕШ што каже Шојић "неће да може"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

22.07.2023 07:08

Преузима фирма ИМТ. СТАРА ПРАКСА СЕ НАСТАВЉА. БАЊАЛУКА ЈЕ ВЕЋ ОДАВНО ПРЕСТАЛА БИТИ ГРАД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејвид

22.07.2023 07:24

Градјани плацају троскове расвјете. Није то бесплатно. А приватник це да полазе право да дизе цијену која це да стизе у рацунима за струју. Јасно је да снсд висе нема ниста да понуди народу осим да крцми имовину унутра реп српске. И да и породица Додик у томе има своју добит. И круг око њега. Камо среце да је Српски народ у БиХ јос увијек под Аустријом. Радили би код своје куце и владао би ред и закон. И неби изгинило два милиона Срба. Снсд а и остале странке су показале да Срби нису дрзавотворан народ и да јос у њима ври крв племена која се отимају свака за свој сатор.. Нема осјецаја за народ. Срби нису народ. Турци су их оставили,, несредјене. Аустрија их је бар мало уцила култури и како се зиви као друствено бице, а не сумско...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отахарин

22.07.2023 07:43

Дајте им сwе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ду

22.07.2023 08:10

Проинтер ради на једачу затварачу, производу којим ће регулират количину унијете хране и проток фекалија, могућство је пречистаћ, и то ће бити уграђено у људе, надаље се ради на фото оптици, и мобилношћу уградњом котача као и помоћних руку, и пропелера за висинску и трансмисију удаљености, уз медицинско праћење органа, научници проинтера су укључени у ово

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веља

22.07.2023 08:15

Све треба приватизовати па би видјели како фирме успјесно раде јер висе не би било крадје и губитака,да је Аквана у приватном власниству мислите да би била у губитку, сигурно не би.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

22.07.2023 11:04

Па предали су приватнику и стационарне камере за мјерење брзине. Пола у будзет а пола Проинтеру односно зна се коме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иронија

22.07.2023 16:33

Ми смо овако гласали и зато сад уживамо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

22.07.2023 20:52

Баш лијепи. Применае положаја. И обећају бољи живот. А онда веће обавезе и цијене свему. Нису способни организовати, јер лакше је дати приватника. Свом пајдашу и нека он диже цијене и ради како хоће. БЛ ДИЖИТЕ СЕ. ГЛАД ЈЕ ВЕЋ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биља

22.07.2023 22:34

Драшкица ће се временом показати већим лоповом од Бурле, иако је то практично немогуће? Какав смо то народ, нигдје поштеног човјека?

ОДГОВОРИТЕ