Рекордна потрошња новца за јавне набавке

Због велике количине новца који се на годишњем нивоу троши на тендерима, област јавних набавки је нарочито подложна корупцији. У току прошле године, у ове намјене потрошено је преко четири милијарде 410 милиона марака. Ријеч је о рекордној потрошњи, а треба узети у обзир да је прошла година била изборна година.

Република Српска 20.07.2023 | 11:29
Рекордна потрошња новца за јавне набавке

Нови сумњиви тендери у Приједору. Сипа изузела документацију из Олимпијског центра Јахорина, истражују се сумњиве јавне набавке. Додик купује кухињу од фирме која се бавила сумњивим набавкама. Сумњиви тендер државног затвора, специјална возила фирме из Љубушког нацртана у милиметар.

И тако би се могло унедоглед, што све говори да је велики број јавних набавки у БиХ за које се сумња или је доказано да су незаконите. Ни измјене и допуне Закона о јавним набавкама БиХ, које су ступиле на снагу у децембру прошле године, нису донијеле значајна побољшања. Помак је обавеза објаве комплетних годишњих планова набавки као и информација о реализацији уговора на Порталу јавних набавки.

Међутим:

“Значи, то је корисна ствар с тим да још увијек многи то приказују некоректно и непримјерено правдајући се да се буџети касно усвајају и да се тешко могу донијети и да из тих разлога прибјегавају нетранспарентним поступцима као што су провођење преговарачког поступка без објаве обавјештења, значи тајних набавки фактички”, каже Рајко Кецман из Удружења “Тендер”.

Већина приједлога невладиног сектора у смислу јачег надзора над провођењем јавних набавки није уважена, чиме су изостале суштинске промјене које би рјешавале проблем корупције, каже Срђан Траљић из Транспаренси интернешнела БиХ.

“ПРИЛИКЕ ЗА КОРУПЦИЈУ”

“Међутим, измјенама тог закона отворене су и додатне могућности за корупцију кроз могућност која је уведена у закон да се сви уговори сада анексирају са додатних 30 посто што није било. Такође повећан је праг за додјелу директних споразума. Имали смо такође још неке измјене које су да тако кажем отвориле додатни простор за корупцију умјесто да унаприједе закон и да ојачају механизме борбе против корупције”, каже Траљић.

“ПОСАО ЗА ФАВОРИЗОВАНЕ ФИРМЕ”

“Јавне набавке су постале мјесто преко кога се добија посао за фаворизоване фирме, а с друге стране они који би учествовали на тендеру одустају зато што су жалбени рокови дуги, а с друге стране и скупи. Морате да платите озбиљан износ да бисте се жалили у Канцеларији за жалбу у Сарајеву”, каже економиста Зоран Павловић.

Закон који је у примјени није реформски, антикоруптивни закон у коме су прописане прецизне и оштре санкције на чему инсистира ЕУ.

“КАЗНЕ МОРАЈУ БИТИ ЗАСТРАШУЈУЋЕ”

“Директиве ЕУ у јавним набавкама кажу да они који крше одредбе закона казне морају бити размјерне ефикасне и застрашујуће, а овдје су код нас казне конкретно за одговорна лица у уговорном органу од 300 КМ до 3.000 КМ, а за уговорни орган од 1.500 до 15.000 КМ, а то су стимулативне мјере за оне који се баве корупцијом”, истиче Траљић.

Према неслужбеним подацима из Годишњег извјештаја о додјељеним уговорима у поступцима јавних набавки, укупна вриједност додијељених уговора у поступцима јавних набавки у 2022. години износи преко 4 милијарде 410 милиона марака, саопштено је из Агенције за јавне набавке БиХ.

“РЕКОРДНА ПОТРОШЊА”

“То је рекордна потрошња на јавне набавке. Ми смо упозоравали ранијих година да у изборним годинама у БиХ имамо драстично повећање јавне потрошње, па и потрошње на јавне наавке за разлику од земаља у окружењу које су кроз изборне услове ограничиле јавну потрошњу на јавне набавке у тим изборним годинама. Међутим, код нас то ништа није регулисано, дакле можете да трошите колико хоћете и када погледате, не само кроз тај извјештај агенције него и кроз извјештај о извршењу буџета свих нивоа власти у дијелу који се тиче капиталних инвестиција заиста имате драстично повећање у изборним годинама”, каже Траљић.

Корупција у јавним набавкама значи неприхватљив начин потрошње новца и то не било којег новца, него новца грађана. То значи да посао неће добити фирма која је имала најповољнију понуду, већ она која се користила другим незаконитим методама, а отворено остаје и питање квалитета одрађеног посла.

(БН)  Фото:БН

Коментари / 0

Оставите коментар