Да ли ће због дуга РиТЕ „Угљевик“ поскупјети струја?

– Рудник и термоелектрана „Угљевик“ нема новца да плати чак 131 милион марака „Електрогосподарству Словеније“, тако да ће тај дуг на крај вјероватно платити грађани кроз повећање цијена струје, оцјењују саговорници ЦАПИТАЛ-а.

Република Српска 19.07.2023 | 16:42
Да ли ће због дуга РиТЕ „Угљевик“ поскупјети струја?

Пресудом Арбитражног вијећа у Београду РиТЕ „Угљевик“ је обавезана да Словенцима плати 67 милиона КМ по основу пријератних улагања у ТЕ „Угљевик“ те да им поред тога испоручује једну трећину струје коју произведе.

Наши саговорници истичу да Српска има довољне количине електричне енергије и да тај извоз Словенцима неће довести до смањења струје за домаће тржиште, али да је велики проблем износ који РиТЕ мора да плати.

Наводе да предузеће тај новац нема, а да је и питање да ли ће банке бити спремне да их кредитирају.

Чак и да успију да добију кредит, њега ће неко морати да враћа, а тај терет по свему судећи могао би да падне на грађане.

Економски аналитичар Дамир Миљевић каже за ЦАПИТАЛ да посљеднице лоших пословних одлука власти и јавних предузећа увијек сносе грађани и привреда кроз повећање цијене.

„Повећање цијене струје је једини начин да РиТЕ „Угљевик“ исплати своје обавезе по овој пресуди. РиТЕ нема тај новац, као ни „Електропривреда РС“ као њен власник. Према томе једини начин да се намакне новац је повећање цијене. Не постоји чаробни штапић“, каже Миљевић.

Цвијетиновић: Тражимо рјешење

С друге стране, истиче да због обавезе РиТЕ да испоручује трећину своје производње не очекује проблеме на домаћем тржишту.

„Наш извоз је далеко већи од те трећине која би требала да иде за Словенију. Није за очекивати да ће тај тзв. принудни извоз угрозити снабдијевање у Републици Српској“, казао је Миљевић.

Осим овог дуга, РиТЕ оптерећују и огромна дуговања према добављачима која, према информацијама ЦАПИТАЛ-а, износе око 50 милиона марака.

Да конкретног рјешења за сада нема потврђује и директор РиТЕ „Угљевик“ Дико Цвијетиновић. Каже да се тражи рјешење и да су већ предузели одређене кораке одмах након добијања ове пресуде.

„Наредне седмице очекујем још неке активности које ће ићи  правцу тражења рјешења. Вјерујем да ћемо наћи неко компромисно рјешење. У овом тренутку не могу говорити о конкретним потезима, али вјерујем да ћемо заједно са ЕРС и Владом РС рјешавати овај проблем. Сви знамо да је ТЕ Угљевик највећи произвођач електричне енергије и вјерујем да ћемо уз заједнички напор ријешити тај проблем“, каже Цвијетиновић не откривајући детаље.

Казао је да ће врло брзо разговарати на који начин ће РиТЕ испоручивати трећину произведене електричне енергије, наводећи да ће цијена вјероватно бити нешто нижа од тржишне.

„Што се тиче одштете од 67 милиона евра, има више варијанти како ћемо то покушати ријешити, али у овом моменту не бих могао о томе говорити“, рекао је Цвијетиновић.

На питање да ли би се тај дуг могао прелити на рачуне потрошача у Српској, Цвијетиновић каже да вјерује да неће доћи до тога.

„Ја и моји сарадници даћемо максимум у сарадњи са ЕРС и Владом РС да ријешимо овај проблем на најбољи могући начин“, казао је он.

Павловић: Репрограм једно од рјешења

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је ситуација веома компликована и да не би било никакво изненађење да власт РС посегне за поскупљењем струје.

Он сматра да је до посљедња ствар коју би требало радити.

„Једно од рјешења је да покушамо разговарати са Словенцима и договорити одређен репрограм, јер би исплата 131 милион КМ одједном за свако предузеће била огроман удар“, каже Павловић.

Каже да је врло упитно гдје ће РиТЕ наћи новац имајући у виду да банке у задње вријеме нису заинтересоване да кредитирају фирме из система ЕРС.

Подсјећамо, РиТЕ „Угљевик“ је изгубио спор са „Електрогосподарством Словеније“ тежак 67 милиона евра, односно око 131 милиона марака.

Ријеч је о правоснажној пресуди коју је по тужби Словенаца за неиспоручену струју почев од 12. јуна 2011. године па до доношења одлуке донијело Арбитражно вијеће у Београду.

Словенци су по истом основу тужили РС и БиХ пред судом у Вашингтону и тај спор би могао бити поново активиран након што је завршен овај у Београду, а цифра коју потражују је далеко већа од износа коју РиТЕ сада мора платити.

Поред тога, РиТЕ „Угљевик“ је оптерећена и кредитом за одсумпоравање од 160 милиона КМ, који се због високих трошкова веома ријетко користи.

Извоз у Словенију

Када је у питању трећина електричне енергије коју мора да испоручи Словенцима, РиТЕ „Угљевик“ би ту могао и да профитира, с обзиром на то да тренутно РиТЕ струју испоручује Матичном предузећу ЕРС по цијенама далеко нижим од тржишних, а коју Матично предузеће затим препродаје. То ће се, наравно, лоше одразити на финансије Матичног предузећа.

(Цапитал) Фото: Агенције

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Ооо

19.07.2023 16:50

Гисподе Бозе , па није народ крив

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

19.07.2023 18:36

Неко мора да плати, а "елита" сигурно неће.

Name

Ре

19.07.2023 18:40

Не сери, да се сутра расписе референдум о независном РС (цитај, независним Додиковим милијардама), гласало би вас 95% за. Глупи сте и неуки.

Name

само казем

19.07.2023 21:57

А ко него народ? Народ двије деценије гласа за Додика који лопове и неспособњаковиће поставља на директорска мјеста.

Name

Ре Ооо

20.07.2023 07:03

Јесте, јер га је тај исти народ бирао 20 година. Само се бојим да је ово почетак поскупљења, јер ако струја поскупи, све ће поскупити.

Name

Петар

19.07.2023 17:04

Пустите најприје болесни режим да кажу да неће покупити, да би се још једном уверили да они стално лажу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хфлфп

19.07.2023 17:46

Наравно да хоце, и то је тек поцетак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

свашта

19.07.2023 18:00

Угљевик да профитира? па Словенцина судовима тразе још 680 милиона Еура + камате, мозете јим слободно преписат фирму,јер те паре нецете добит,цеститам власти у још једној "успјешној" акцији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

19.07.2023 18:13

Не мозе нам нико ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

19.07.2023 21:00

Мозе миле, мозе и америка се умесала, то су и рекли, цак и wасхингтон трази да словенци узме висе новца, наравно амери гладни, а и србија вам судила, ха ха, они који су били побрани од страна словенаца, ста се тице градова и земљиства од неког карадзорда(мислим или неког другог), то би морало припадати србији, мислим велики фамилији, потомци, ха ха, свак сваком копа јамо, само да је профит, како би рекао енглез: ењоy!!!!

Name

Педја

19.07.2023 18:17

Ево прилике за градјанску непослушност ако дигну цијену!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.07.2023 18:41

Супер, немојте висе ици да радите у Словенију.

Name

Посматрач

19.07.2023 18:27

Па ваљда би требало смањити број радника за 50% и наћи неког коче домаћински управљати електраном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

19.07.2023 19:46

ПОСТОЈИ РЈЕСЕЊЕ.СВИ ПРЕМИЈЕРИ,МИНИСТРИ ЕНЕРГЕТИКЕ И РУДАРСТВА,ДИРЕКТОРИ ЕЛЕКТРОПРИВРЕДЕ РЕПУБЛИКЕ СРОСКЕ,ДИРЕКТОРИ ТЕРМОЕКЕКТРАНЕ УГЉЕВИК И МИНИСТРИ ФИНАНСИЈА КОЈИ СУ БИЛИ У ОЕРИОДУ ЗАДЊИХ 20 ГОДИНА,И КОЈИ НИСУ ИСПУЊАВАЛИ ЗАКОНСКЕ ОБАВЕЗЕ ,ДА СЕ ПРОЦЕСУИРАЈУ И ДА ОНИ ЛИЦНО НАМИРЕ ДУГОВАЊА,ОНИ СУ ИХ НЕОДГОВОРНОМ ПОЛИТИКОМ ДОВЕЛИ У ДУГОВЕ.ГРАДЈАНИ СА ТИМ НЕМАЈУ НИСТА И НЕТРЕБА ДА ПЛАЦАЈУ ТУДЈУ НЕИДГОВИРНОСТ.ПОСТО СЕ ЈАСНО ЗНАЈУ КРИВЦИ,А ИМАЈУ ДОБРО БОГАТСТВО,НЕКА ПЛАТЕ ДУГИВЕ КОЈЕ СУ НАПРАВИЛИ.

Name

Ре Статистицар

19.07.2023 22:13

Тако је!

Name

Није него

19.07.2023 18:35

И да је киловат једну марку ови би све то покрали и били у губицима. Све је јасно, 30 година се множи и шири овај олош.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

19.07.2023 18:38

Поскупјела би струја и без овога . Ово ће само бити алиби . А тек ко је на челу тог гиганта , неписмена особа , али нажалост у већини случајева су неписмени и то се намјерно ради да се што прије све уништи и све пропадне . А велико је питање и шта се стварно догодило и не би било изненађење , да је у питању велика пљачка и да је све исценирано , а да ће се новац , тих 130 милиона подијелити између учесника , а није тешко закључити и ко су потенцијални учесници .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

19.07.2023 19:56

Крајње је вријеме да пропаднете скроз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

19.07.2023 23:06

Нису проблем неписмени,јер ови што су као писмени они могу да краду и отимају као њима је дозвољено.Дајте молим вас нису ТЕ и државу упропастили и покрали неписмени и сраци.

Name

Патриота РС

19.07.2023 19:56

Нема тога што српски народ у РС неће и не може... Са вјером у Бога и стрпље све се може кад се мора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопови

19.07.2023 20:16

...који су покрали паре и нису испоштовали уговоре, нека сада све то врате!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биља

19.07.2023 22:22

То је све Бурлина мућка и Перице Лондонског ђака, као и одлука да Вуку Хамовићу не наплаћују концесију за лигнит у Станарима. Према томе, народ ће добити оно што заслужује, јер народ који бира лопове да га воде, заслужује да буде опљачкан. На крају ће РС остати без становника, захваљујући Бурлету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

19.07.2023 23:00

Колико је директора прошло кроз РиТЕ и однијело милоне ,нека враћају они и њихова дјеца која су бахата и охола а још раде у државним предузећима гдје су се ухљебили,кад врате с њима на тешку робију.Тако треба радити.

ОДГОВОРИТЕ