Ватрогасци у Грчкој и данас воде борбу с пожарима

Трећи дан ватрогасци настављају битку са пожарима у Грчкој на три главна фронта, који још трају у западној Атици, Лутракију и на Родосу.

Свијет 19.07.2023 | 08:35
Ватрогасци у Грчкој и данас воде борбу с пожарима

Ноћ је била посебно тешка у све три области, а јутрос су поново ваздушна средства укључена у борбу с ватреном стихијом, преноси Катимерини.

Како је данас саопштио представник Ватрогасне службе Василис Ватракојанис, јаке ватрогасне снаге и појачана ваздушна средства дјелују на три главна фронта, односно, пет авиона и осам хеликоптера ангажовано је у западној Атици, четири авиона и три хеликоптера у Лутракију, а три авиона и три хеликоптера на Родосу.

Најтежа ситуација је у Дервенохорији гдје ватра, која је током ноћи била усмјерена на Влихаду, и даље гори, јер се, упркос великим напорима, ватрогасци суочавају са сталним распламсавањем и промјенама правца пожара.

Пожар је избио претходног дана на овом подручју, а појачао се током ноћи, принудивши на евакуацију становништво оближњих насеља. Лако запаљиве борове шуме претвориле су се у пепео док се пламен ширио земљиштем исушеним на температурама које су прелазиле 40 степени Целзијусових.

Замјеник градоначелника Цивилне заштите Панагиотис Коловендзос саопштио је да је изгорјело неколико кућа у насељу Неа Зои, док се ватра опасно приближила центру Мандре.

Ватра је кренула ка комплексу рафинерије Коринт где су упућени авиони и хеликоптери да угасе пожар.

Ватрогасци су успјели да задрже ватру на безбједној удаљености од рафинерије моторног уља, а данас изгледа да фронт не угрожава објекте, наводи Катимерини.

Велика забринутост влада и у Лутракију, гдје је ватрогасна бригада водила огромну битку током ноћи и успјела да спријечи да ватра дође до аутопута Атина-Коринт .

У уторак је проглашено ванредно стање у Лутракију, одмаралишту у Коринтском заливу, јер се 250 ватрогасаца, војника и добровољаца, уз подршку авиона, камиона и хеликоптера, борило да обузда оно што је описано као брзо кретање и неконтролисани пожар око 50 километара северно од Атине.

Развој пожара на Родосу је такође извор интензивне забринутости, јер је ријеч о “рањивом подручју”.

Гашење је настављено јаким ватрогасним снагама и групама добровољаца, док у напорима помажу званичници служби јужноегејске регије и општине Родос.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Петар

19.07.2023 11:31

Ватра се ватром гаси ако нема воде

ОДГОВОРИТЕ